Η μεγάλη διάβρωση του ποταμού Κοιλιάρη και ο κίνδυνος να χαθεί το παρόχθιο δάσος με πλατάνια που φύεται σε όλο του μήκος του ανησυχεί τους επιστήμονες και τους τοπικούς φορείς.
Για τον λόγο αυτό υπογράφηκε χθες η σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας, Δήμου Αποκορώνου, Πολυτεχνείου Κρήτης, για τη χρηματοδότηση με 186.000 ευρώ μελέτης που θα εκπονήσει το Πολυτεχνείο με στόχο την προστασία της περιοχής. Μια μελέτη που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη διετία. «Πέρυσι, στα τέλη Οκτωβρίου, η στάθμη στον Αγ. Γεώργιο στον σταθμό που έχουμε εγκαταστήσει στον Κοιλιάρη είχε φτάσει στα 5 μέτρα! Είναι μεγάλοι οι κίνδυνοι για πλημμυρικά φαινόμενα τόσο για το δάσος όσο και για τη φυσιολατρική διαδρομή που υπάρχει εκεί, την οποία και πρέπει να προστατεύσουμε», ανέφερε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Νίκος Νικολαΐδης, σημειώνοντας πως οι τελευταίες εργασίες προστασίας του Κοιλιάρη έγιναν το 2004. «Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης που χρηματοδοτούμε θα αναζητήσουμε τους αναγκαίους πόρους από τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να γίνει η αποκατάσταση», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης. Για «διακαή πόθο πολλών ετών» έκανε λόγο ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης συμπληρώνοντας πως το συγκεκριμένο έργο «δεν έρχεται μόνο να προστατεύσει το παρόχθιο δάσος αλλά και να δώσει λύσεις στις αυθαίρετες παρεμβάσεις που είχαν γίνει μέσα στον ποταμό».
Στόχοι
Η σύμβαση υπεγράφη από τον περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Αποκορώνου Χαρ. Κουκιανάκη, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απ. Βουλγαράκη και του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Ν. Νικολαΐδη και υπηρεσιακών παραγόντων. Στόχος είναι να καταρτιστεί ένα σχέδιο αποκατάστασης της παρόχθιας διάβρωσης και της παρόχθιας βλάστησης καθώς και να δοθεί μια πρόταση οριοθέτησης της κοίτης του ποταμού και συναφών έργων. Στο πλαίσιο αυτό θα διερευνηθούν τα υδρολογικά και υδραυλικά δεδομένα και θα γίνει ανάλυση του πλημμυρικού κινδύνου του ποταμού Κοιλιάρη και παράλληλα θα προσδιοριστούν τα σημεία της κοίτης όπου ήδη υπάρχει έντονη διάβρωση και τα δέντρα που κινδυνεύουν να πέσουν σε μελλοντική πλημμύρα. Επίσης, θα ερευνηθεί ο βαθμός επικινδυνότητας της αστοχίας των πρανών και θα υπολογιστεί η πιθανότητα διάβρωσης της όχθης, ενώ θα γίνει και εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των προτεινόμενων παρεμβάσεων. Η έρευνα θα περιλαμβάνει όλο το μήκος του ποταμού από τις πηγές Στύλου έως τις εκβολές και επιπρόσθετα τον Κεραμιανό παραπόταμο και τον κλάδο μετά το Νιο Χωριό (από πηγή Αναβρυτή). Το συνολικό μήκος της παραποτάμιας ζώνης του Κοιλιάρη που θα διερευνηθεί φτάνει περίπου τα 9 χιλιόμετρα. Επιπλέον, θα συμπεριληφθεί στην εν λόγω έρευνα και ο ποταμός Ξυδάς, που διέρχεται μέσα από τον οικισμό των Καλυβών.