Η ανησυχία για την Γαλλική οικονομία εξακολουθεί να υφίσταται παρά την εμφανή επιείκειας της Ε.Ε. Το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε. που ξεκίνησε συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ μέσω της έκδοσης γνωμοδοτήσεων για το σχέδιο προϋπολογισμού, επέκρινε τη Γαλλία πολύ πιο σοβαρά από το αναμενόμενο.
Για πρώτη φορά, η εκτελεστική εξουσία στις Βρυξέλλες προσπαθεί να συντονίσει τις προβλέψεις των εθνικών προϋπολογισμών. Ενα δύσκολο εγχείρημα, αλλά ξεκίνησε ομαλά: η Επιτροπή απέστειλε μόνο καλούς βαθμούς στις μικρές χώρες στη ζώνη του ευρώ, ακόμη και αν τα οικονομικά της Ιταλίας και της Ισπανίας παρουσιάζουν σοβαρές ενδείξεις έντασης.
«Αυτή τη φορά δεν είναι η περίπτωση προϋπολογισμών που δε συμμορφώνονται, αλλά αν είχαμε ένα σχέδιο προϋπολογισμού που δε συμμορφώνεται, τότε θα εφαρμοζόταν η ενίσχυση των φορολογικών κανόνων, προειδοποίησε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Ολι Ρεν επισείοντας την απειλή των πιθανών οικονομικών κυρώσεων .
Οσον αφορά τη Γαλλία, η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της, όχι χωρίς κάποια έκπληξη, για τον ρεαλισμό των προβλέψεων που έχουν επικρατήσει στον προϋπολογισμό του 2014. Το υπουργείο Οικονομικών έπρεπε να χρησιμοποιήσει το περιθώριο λάθους προς την πλευρά της αισιοδοξίας, και να παρουσιάσει μεγαλύτερη ανάπτυξη από το κατακριτέο 0,9% για το 2014. Ο ρεαλισμός οφείλεται στο ότι η Γαλλία προχωρεί στη δημιουργία ενός Ανωτάτου Συμβουλίου Δημοσίων Οικονομικών. Ωστόσο, η Επιτροπή ενημερώθηκε για το γεγονός ότι η Γαλλία δεν είχε εμφανή τρόπο να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το διαρθρωτικό έλλειμμα της χώρας είναι ακόμη πολύ υψηλό. Ο υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβιτσί είναι πρόθυμος να καλωσορίσει τη μετριοπαθή θέση της Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι το 2014 εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός “χωρίς επιφυλάξεις” από την εκτελεστική εξουσία της Ε.Ε.
Πρέπει πάντως να τονίσουμε ότι η Επιτροπή διαβίβασε πραγματικές επικρίσεις του γαλλικού προϋπολογισμού στο μήνυμά της, και κυρίως ότι η χώρα δεν διέθετε κανένα περιθώριο σε περίπτωση απόκλισης, και η μείωση του κόστους το 2014, ιδιαίτερα στις δημόσιες υπηρεσίες εν γένει, και τα νοσοκομεία, ιδίως, φαίνεται αβάσιμη, όπως είπε και ένας αναλυτής στις Βρυξέλλες. Επίσης οι υπηρεσίες στις Βρυξέλλες ανησυχούν για τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Σύμφωνα με αυτούς, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ακόμα, είναι σημαντικές, με πρώτη και καλύτερη τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Και η Επιτροπή δεν είναι η μόνη που δείχνει κάποια ανησυχία για τη Γαλλία. Ο Σουηδός υπουργός Οικονομίας, ο νεαρός και χαρισματικός Αντρές Μποργκ, αποφάνθηκε την Παρασκευή στο Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ (Ecofin) ότι η Γαλλία είναι σε μια «πολύ ανησυχητική οικονομική κατάσταση, και συνεχίζει να χάνει ανταγωνιστικότητα, και έχει ένα πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας. Για τη Σουηδία, η Γαλλία είναι η μελλοντική Ελλάδα!
Η Ισπανία κλείνει το πρόγραμμα βοήθειας της Ε.Ε. για τον τραπεζικό τομέα της
Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στις 13 Νοεμβρίου να επιτρέψουν στην Ισπανία να βγει από ένα πρόγραμμα βοήθειας για τον τραπεζικό τομέα της, τον Ιανουάριο χωρίς να εξαρτάται περισσότερο από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Ισπανία πέρυσι πήρε 41 δισεκ. ευρώ από ένα πακέτο € 100 δισ. ενισχύσεων για τη διάσωση μια σειρά από τράπεζες που είχαν παραλύσει από επισφαλή δάνεια από την κατάρρευση της φούσκας ακινήτων και των κατασκευών και για να σχηματίσουν μια λεγόμενη “κακή τράπεζα”.
Η διάσωση έφερε το κόστος δανεισμού της Ισπανίας στα ύψη και η χώρα αγωνίζεται να αποφύγει μετά την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία το ενδεχόμενο να μπει σε ένα πλήρες πακέτο διάσωσης για τα δημόσια οικονομικά.
«Η γενική κατάσταση του ισπανικού τραπεζικού τομέα έχει βελτιωθεί σημαντικά, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στις αγορές χρηματοδότησης των ισπανικών τραπεζών» δηλώνει το Γιούρογκρουπ (Eurogroup) των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.