Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

Ανησυχία για τη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε και ΗΠΑ

Οι εντονότατες ανησυχίες της αντιπολίτευσης για ζητήματα που ξεκινούν από την προστασία των ελληνικών Προϊόντων με Ονομασία Προέλευσης και φθάνουν μέχρι την ίδια την εθνική κυριαρχία, εκφράστηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής, για την υπό διαμόρφωση Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ-ΕΕ Διατλαντική Εταιρική Σχέση).
Κατά τη σημερινή συζήτηση σχετικής επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ, η Συμφωνία χαρακτηρίστηκε “εφιάλτης” – με τον Αλ. Μητρόπουλο να διαπιστώνει “εκδίκηση του κεφαλαίου ενάντια στους λαούς της Ευρώπης” για τις μεταπολεμικές τους κατακτήσεις και τον Δ. Στρατούλη να ζητά από την κυβέρνηση, παρέμβαση για διακοπή των διαπραγματεύσεων.
“Πρότυπο για τη χώρα και για το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της, είναι η στρατηγική της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Όχι το μοντέλο της φοβικής Αλβανίας του Εμβέρ Χότζα και των κλειστών συνόρων” απάντησε από πλευράς κυβέρνησης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης – ο οποίος ωστόσο, επεσήμανε και στη συνέχεια της ομιλίας του, πως η διαπραγμάτευση Ε.Ε. και ΗΠΑ βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.
“Στόχοι της Ελλάδας για την υπό διαμόρφωση Συμφωνία, είναι η προστασία των Π.Ο.Π. η απελευθέρωση των θαλασσίων μεταφορών εντός των ΗΠΑ, η πρόσβαση στα ενεργειακά αποθέματα των ΗΠΑ σε ανταγωνιστικές τιμές, η παροχή “στα παιδιά μας” της δυνατότητας πρόσβασης στην αμερικανική αγορά εργασίας, την κατάργηση των νόμων που αποκλείουν προϊόντα και υπηρεσίες μας από την αμερικανική αγορά και τη δημιουργία επιπλέον ευκαιριών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις” ανέφερε ο κ. Μηταράκης. Παράλληλα, επεσήμανε πως σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, η Συμφωνία θα επιφέρει αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 119 δισ. (6%) ετησίως και 545 ευρώ αύξηση στο ετήσιο εισόδημα της μέσης ευρωπαϊκής οικογένειας.
Η υπό διαμόρφωση Συμφωνία, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στην Ευρώπη, τόσο για τα ζητήματα που αφορά, όσο και για τη μυστικότητα των διαδικασιών διαπραγμάτευσης, για την οποία διαμαρτυρήθηκε δημόσια ακόμα και ο σοσιαλιστής αντικαγκελάριος της Γερμανίας, κ. Γκάμπριελ. Εκθέτοντας τις ανησυχίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώτος επερωτών, Γιώργος Σταθάκης, επεσήμανε πως η διαδικασία ξεκίνησε ως πρωτοβουλία ομάδας αμερικανών επιχειρηματιών, για να ακολουθήσουν εν κρυπτώ διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. “Μονάχα στο τέταρτο και τελευταίο στάδιο, με μάλλον προκλητικό τρόπο, ο κ. Μπαρόζο φώναξε και κάποιους κοινωνικούς εταίρους, να τοποθετηθούν επί των αποφασισμένων προτύπων” τόνισε.
“Κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας, ξεκινήσαμε τη συζήτηση για τον αποχαρακτηρισμό της διαπραγματευτικής Οδηγίας για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε.. Η Οδηγία ήταν μυστική για να μην διαρρεύσει προς την άλλη πλευρά. Επιδιώξαμε και άνοιξε αναγνωστήριο στις Βρυξέλλες. Κατοχυρώσαμε ότι οι συμφωνίες αυτές είναι μεικτές – και αν καταλήξει η Συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο και τα εθνικά Κοινοβούλια, αυτά θα έχουν το δικαίωμα να την εγκρίνουν ή να την απορρίψουν” απάντησε ο Ν. Μηταράκης.
Ο Γ. Σταθάκης επεσήμανε πως η καθιέρωση κοινών προτύπων στο αμοιβαίο εμπόριο, (η οποία αποτελεί έναν από τους στόχους της διαπραγμάτευσης), αν και συνιστά θετική εξέλιξη για μια σειρά τεχνολογικών προϊόντων, εγκυμονεί κινδύνους για τα Π.Ο.Π., καθώς αντίστοιχη προστασία δεν υφίσταται στις ΗΠΑ.
“Σήμερα όμως, το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τα Π.Ο.Π. δεν έχει καμία ισχύ στην Αμερική. Ό,τι πετύχουμε θα είναι καλύτερο από σήμερα” απάντησε στην ομιλία του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, ο Ν. Μηταράκης.
Ο Αλέξης Μητρόπουλος, εντόπισε κινδύνους για τις εθνικές νομοθεσίες που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και του γονιδιόματος των ζώων και των φυτών (μεταλλαγμένα), το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και του συνδικαλίζεσθαι, καθώς στις ΗΠΑ το συγκεκριμένο προστατευτικό πλαίσιο είναι από ελαστικό, έως και ανύπαρκτο. Για το ίδιο θέμα, ο Θανάσης Πετράκος σημείωσε πως “το 40% των αμερικανικών προϊόντων δεν μπορούν να εισαχθούν στην Ευρώπη λόγω προδιαγραφών. Τώρα θα κατακλυστούμε από τα προϊόντα αυτά – και τα ελληνικά προϊόντα (ειδικά το λάδι, τα μήλα, και η φέτα) θα υποστούν καταστροφή”.
“Τα μεταλλαγμένα συνιστούν για την Ευρώπη μια σημαντική “κόκκινη γραμμή”” απάντησε ο Νότης Μηταράκης. “Οι πολύπλοκες διαδικασίες εξαγωγών, εμποδίζουν τους μικρούς και όχι τους μεγάλους. Ο μικρός επιχειρηματίας είναι αυτός που δεν μπορεί να εξάγει το λάδι και τη φέτα του στην Αμερική. Οι πολυεθνικές δραστηριοποιούνται και στις δύο όχθες του Ατλαντικού χωρίς δυσκολία”.
Στους κινδύνους από την ενεργοποίηση του δικαστικού μηχανισμού ISDS, που δίνει το δικαίωμα στους επιχειρηματίες να ενάγουν τα κράτη για παραβιάσεις της Συμφωνίας, αναφέρθηκαν οι περισσότεροι ομιλητές της αντιπολίτευσης.
“Η μεγαλύτερη απειλή, είναι η εισαγωγή του ISDS στο φάρμακο. Θα δώσει τη δυνατότητα στις πολυεθνικές να ενάγουν τα κράτη-μέλη για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, για την παραγωγή γενοσήμων φαρμάκων” ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός. “Ο ISDS είναι ένας μηχανισμός όπου οι πολυεθνικές θα έχουν το δικαίωμα να ενάγουν τα κράτη-μέλη αν θεωρούνται πως ζημιώνονται. Αν η αυριανή κυβέρνηση θελήσει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, μια πολυεθνική εταιρεία θα μπορεί να έρθει και να ασκήσει αγωγή, που δεν θα κριθεί στα δικά μας δικαστήρια, αλλά σε δικαστήρια που θα οριστούν από δικηγόρους των πολυεθνικών σε κλειστές συνεδριάσεις χωρίς δικαίωμα έφεσης” τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλής.
“Ακούσαμε πρόσφατα τις δηλώσεις Γιούνκερ, που είπε πως τα κράτη-μέλη πρέπει να έχουν την πλήρη κυριαρχία σε θέματα επενδύσεων” απάντησε ο Ν. Μηταράκης. “Μια μίνιμουμ συνεννόηση πρέπει να υπάρξει, διότι το νομικό σύστημα στις ΗΠΑ, δεν αφήνει τις ευρωπαϊκές εταιρείες να προσβάλλουν το αμερικανικό Δημόσιο. Αν εισαχθεί το ISDS στη συμφωνία, θα πρέπει να αφορά συγκεκριμένα ζητήματα όπως η άρνηση πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, ή η άρνηση αποζημίωσης για απαλλοτριώσεις και όχι οτιδήποτε” εκτίμησε ο κος Μηταράκης.
“Η ενεργειακή εταιρεία “Vattenfall”, προσέφυγε κατά της Γερμανίας, επειδή η τελευταία αποφάσισε να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια. Η “Philip Morris” αξιώνει αποζημίωση από την Αυστραλία επειδή το υπουργείο Υγείας της τοποθέτησε προειδοποίηση για τους κινδύνους του καπνίσματος” αντείπε στην παρέμβασή του ο Θωμάς Ψύρρας (ΔΗΜΑΡ).
“Στη διαπραγματευτική Οδηγία της Κομισιόν που αποχαρακτηρίστηκε στις 9 Οκτωβρίου, αναφέρεται πως “ο στόχος των διατάξεων της Συμφωνίας δεν θα πρέπει να προδικάζει το δικαίωμα της Ε.Ε. και των κρατών-μελών, να εφαρμόζουν τα αναγκαία μέτρα για την επιδίωξη νομικών στόχων της δημόσιας πολιτικής, όπως στον κοινωνικό τομέα, στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, στην ασφάλεια, τη δημόσια υγεία, τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού τομέα”…” απάντησε ο Ν. Μηταράκης.
Από πλευράς ΝΔ, ο Τάσος Νεράντζης υπενθύμισε πως “η Κομισιόν εκπροσωπεί κράτη που έχουν στο Σύνταγμά τους την προστασία του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι. Οι ασφαλιστικές δικλείδες που υπάρχουν, εξασφαλίζουν αποτελεσματικά την άμυνα απέναντι στους κινδύνους που ελλοχεύουν”.
“Ο Γερμανός ηγέτης του SPD, επετέθη ευθέως εναντίον πτυχών της συμφωνίας. Ο απομονωτισμός δεν είναι λύση. Μπορούμε να παρέμβουμε, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα είναι ισχυρή και απαλλαγμένη απ’ τα προβλήματα που της δημιούργησε η κρίση” υποστήριξε ο Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ).
“Ενώ υποτίθεται πως η Συμφωνία θα ενισχύσει την πραγματική οικονομία, οι κύριοι υποστηρικτές της είναι οι τράπεζες” επεσήμανε η Μαρίνα Χρυσοβελώνη (ΑΝΕΛ), στηλιτεύοντας την “αποκλειστική εμπλοκή της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις εν είδει ευρωκυβέρνησης, ερήμην του Ευρωκοινοβουλίου”.
“Κίνδυνο ενός παράλληλου συστήματος απονομής δικαιοσύνης που θα παρακάμπτει το ήδη υπάρχον” διέκρινε ο Δ. Κουκούτσης (Χρυσή Αυγή), ο οποίος επιτέθηκε και κατά της Αριστεράς, λέγοντας πως “κηρύσσει έναν ψεύτικο ουμανισμό, που εξισώνει όλους τους ανθρώπους με βάση την οικονομία και προωθώντας την ιδεολογία του τεμπέλη”.
“Το αποτέλεσμα της κατάργησης των δασμών, το είδαμε μετά την ένταξη στην ΕΟΚ, στα σημαντικά προβλήματα που προκλήθηκαν στην εγχώρια παραγωγή σε διάφορους κλάδους. Η διατλαντική αυτή σύμβαση, θα είναι το οικονομικό ΝΑΤΟ – μια Συμφωνία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των πολυεθνικών” εκτίμησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).
“Ακόμα δεν υπάρχει κείμενο συμφωνίας για να καταψηφίσουμε – ούτε καν για τις αρχικές θέσεις των δύο πλευρών” απάντησε ο Ν. Μηταράκης. “Στο τακτικό συμβούλιο των υπουργών ξεκινήσαμε τη συζήτηση για τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων της διαπραγμάτευσης. Επιδιώξαμε και άνοιξε αναγνωστήριο στις Βρυξέλλες. Κατοχυρώσαμε ότι οι συμφωνίες αυτές είναι μεικτές – και αν καταλήξει η Συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο και τα εθνικά Κοινοβούλια, αυτά θα έχουν το δικαίωμα να την εγκρίνουν ή να την απορρίψουν” διευκρίνισε ο υφυπουργός.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα