Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Ανησυχία για την ελαιοπαραγωγή

Ανησυχία για τη φετινή παραγωγή, ως προς την ποιότητα και την ποσότητα του ελαιολάδου εξαιτίας κυρίως της δακοπροσβολής αλλά και της ξηρασίας εκφράζει ο επιστημονικός συνεργάτης του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. κ. Νίκος Μιχελάκης.
Παράλληλα, μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο κ. Μιχελάκης αναφέρεται και στο θέμα των τιμών που παραμένουν στάσιμες.
«Δεν μπορεί να συνεχιστεί η δακοκτονία με το ίδιο σύστημα που γίνεται τόσα χρόνια. Έχουμε προτείνει και εγγράφως να περάσει όλη η ευθύνη της δακοκτονίας στις Περιφέρειες. Αυτό είναι εφικτό και δυνατό. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία να κάνουν καλά τη δουλειά τους απέναντι στους ελαιοπαραγωγούς δημότες τους σε σύγκριση με τους γραφειοκράτες του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης. Δυστυχώς δεν έχουμε δει και από την Περιφέρεια το ενδιαφέρον να αναλάβει τη δακοκτονία στο σύνολο της» τόνισε χαρακτηριστικά.

2Ειδικότερα για τα θέματα που αφορούν τους ελαιοπαραγωγούς, ο επιστημ. συνεργάτης του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. Νίκος Μιχελάκης (φωτ.) τονίζει:
•ΔΑΚΟΣ: Έχουμε αυξημένη δακοπροσβολή στη Δυτική Κρήτη, κάτι που αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στην ποιότητα και στην ποσότητα της παραγωγής. Δεν μας φταίει τόσο ο καιρός όπως λένε ορισμένοι παραγωγοί απλά φέτος ο καιρός δεν βοήθησε όπως άλλες χρονιές. Οι ολιγωρίες, οι ατέλειες και οι παραλείψεις φέρνουν άσχημα αποτελέσματα. Φέτος όπως και άλλες χρονιές η δακοκτονία δεν άρχισε κανονικά, την ώρα της. Η πρώτη άνοδος της θερμοκρασίας γίνεται τον Ιούνιο, μερικές φορές και τον Μάιο για αυτό και είναι σημαντικός ο πρώτος ψεκασμός! Να γίνει στην ώρα του και να είναι γενικός! Υπάρχει θέμα και με την επίβλεψη του ψεκασμού. Τα παλιά χρόνια με τους αρχιεργάτες γίνονταν καλή επίβλεψη πλέον δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα γίνει σωστή δουλειά.. Δεν λέει κανείς ότι δεν καταβάλλουν προσπάθειες οι υπηρεσίες και οι μόνιμοι υπάλληλοι αλλά μπορεί να αντικατασταθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί με την έλλειψη τομεαρχών; Δεν είναι δυνατόν μετά τα μέσα Αυγούστου να προσλαμβάνονται οι τομεάρχες! Δυστυχώς οι τεχνοκράτες, γραφειοκράτες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είτε δεν μπορούν, είτε δεν θέλουν να κατανοήσουν κάποια πράγματα.
• ΞΗΡΑΣΙΑ: Έπληξε πολύ σοβαρά κυρίως την Ανατολική Κρήτη. Ειδικά τα δέντρα που δεν είχαν κάποια φροντίδα, που οι παραγωγοί δεν φρόντισαν να αρδεύσουν. Αυτά ίσως να μην δώσουν παραγωγή ούτε σε ένα, ούτε σε δύο χρόνια.
•ΤΙΜΕΣ: Παρουσιάζουν μια στασιμότητα, σε σύγκριση με την Ιταλία που έχουν φτάσει στα 4.70 το κιλό, στην Ισπανία οι τιμές είναι στα 3.60 περίπου. Πάντα μιλάμε για το λάδι υψηλής ποιότητας (μέχρι 3 γραμμές).
Εκεί που στη χώρα μας έχουμε καλύτερες τιμές είναι εκεί που γίνονται διαγωνισμοί για την πώληση του λαδιού. Στην Ανατολική Κρήτη υπάρχουν συνεταιρισμοί που κάνουν αυτή τη δουλειά και αυτός είναι ο σωστός τρόπος και για να απαλλαχθεί ο αγρότης από την έννοια της επιλογής του χρόνου πώλησης (το πουλάει συνήθως όταν το έχει ανάγκη ή όταν επηρεαστεί από κάποιον άλλο).
Αυτό το πράγμα που δίνει χαμηλές τιμές για τον αγρότη αντιμετωπίζεται όταν οι συνεταιρισμοί κάνουν τακτικούς διαγωνισμούς, όπως κάνουν στην Ανατ. Κρήτη. Σε όλη την Κρήτη οι τυποποιητές είναι 120. Δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με μονάδες στο εξωτερικό. Πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες, πιο συγκεντρωμένες μονάδες ιδιωτικές και συνεταιριστικές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα