Έντονες ανησυχίες για την πρώιμη συγκομιδή αβοκάντο από ορισμένους παραγωγούς προκειμένου να “πιάσουν” καλύτερες τιμές, ενώ το προϊόν δεν έχει ωριμάσει, εκφράζουν αγροτικοί φορείς και υπηρεσίες των Χανίων.
Tα αβοκάντο που κόβονται και πουλιούνται ως ντόπια, δεν έχουν τα απαραίτητα λιπαρά και δεν θα ωριμάσουν ποτέ με αποτέλεσμα ο αγοραστής τους στην καλύτερη περίπτωση να τα πετάξει!
Για «κίνδυνο μεγάλης δυσφήμισης του Χανιώτικου αβοκάντο» από αυτές τις πρακτικές μιλούν στα “Χ.Ν.” αγροτικοί φορείς.
«Παρατηρείται μια μικρή βέβαια αλλά σημαντική συγκομιδή πρώιμων αβοκάντο που δεν έχουν τα απαραίτητα λιπαρά, δεν είναι για συγκομιδή,δεν είναι ώριμα και δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουν σε ωριμότητα ώστε να μπορεί να τα φάει ο καταναλωτής. Δυστυχώς με μοναδικό κριτήριο και γνώμονα την τιμή, ορισμένοι που εγώ δεν θα τους χαρακτήριζα παραγωγούς αλλά ιδιοτελείς καιροσκόπους προχωρούν στη συγκομιδή αυτή για να έχουν κάποιο οικονομικό όφελος» δηλώνει στα “Χ.Ν.” ο κ. Ευτύχης Τρικουνάκης, από την Ομάδα Παραγωγών “Κορμός” με μεγάλη εμπειρία στην καλλιέργεια και εμπορία αβοκάντο.
Γιατί όμως αυτή η πρακτική θα είναι ζημιογόνα για το σύνολο της παραγωγής ρωτάμε το κ. Τρικουνάκη. «Αν ο καταναλωτής πάρει στο σπίτι 1,2,3 κιλά αβοκάντο, επειδή είναι ντόπια και θα τα προτιμήσει από τα εισαγωγής , με 5 και 6 ευρώ το κιλό και δει ότι δεν ωριμάζουν και δεν μπορεί να τα φάει θα αναγκαστεί να τα πετάξει και δεν θα ξαναπάρει! Αυτό είναι μια δυσφήμιση για την τοπική παραγωγή» απαντάει ο κ. Τρικουνάκης που καλεί τους παραγωγούς να δείξουν υπευθυνότητα. «Κάνουμε έκκληση μέσω των “Χ.Ν.” στους παραγωγούς αυτούς να μην κόβουν το προϊόν από τη στιγμή που δεν είναι ώριμο» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Η πρόταση των φορέων των παραγωγών προς το κράτος είναι να κάνει για το αβοκάντο ότι έκανε και παλαιότερα με το ακτινίδιο. «Έγιναν κινήσεις από συνεταιριστικούς και ιδιωτικούς φορείς για το ακτινίδιο, το πήραν στα σοβαρά στο Υπουργείο προωθήθηκε στη Βουλή και νομοθετήθηκε ότι οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν τον πρώτο και τον κύριο λόγο για το πότε θα γίνει η συγκομιδή. Κάνουν μετρήσεις δηλαδή για το πότε είναι ώριμος ο καρπός και τότε ανακοινώνουν ότι μπορεί να γίνει η συγκομιδή. Κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει και με το αβοκάντο. Έχουμε απευθυνθεί τα τελευταία 7-8 χρόνια, σε όλους τους αρμόδιους υπουργούς. Από κανένα δεν είχαμε αρνητική απάντηση, όλοι είπαν ότι θα το προχωρήσουν αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα» υπογραμμίζει ο κ. Τρικουνάκης.
«ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ»
Το θέμα έχει απασχολήσει και τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Ο κ. Νίκος Παπαδαντωνάκης, υπεύθυνος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου μας εξηγεί πως «έχουμε γίνει αποδέκτες παραπόνων από σοβαρούς καλλιεργητές, σοβαρά τυποποιητήρια που ασχολούνται με την εμπορία και τη διακίνηση του αβοκάντο. Μας ενημερώνουν πως ήδη γίνεται συλλογή καρπών από την ποικιλία “zutano” που είναι μεν πρώϊμη αλλά δεν είμαστε σίγουροι ακόμα αν έχει αποκτήσει τα προβλεπόμενα λιπαρά για να ωριμάσει το φρούτο και να έχει τα απαραίτητα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας καρπός. Επίσης
από ενημερώσεις που έχουμε κάποιοι που θα τους χαρακτήριζα ασυνείδητους παραγωγούς, κάνουν συγκομιδή και την ποικιλία Fuerte που στις συνθήκες τις δικές μας ωριμάζει την περίοδο του Δεκεμβρίου και μετά και όχι τώρα!».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδαντωνάκη αυτές οι πρακτικές είναι απαράδεκτες αφού η συλλογή ανώριμων καρπών υποβαθμίζει και δυσφημεί το εξαιρετικά ανώτερο ποιοτικά προϊόν που καλλιεργείται στα Χανιά, το ντόπιο αβοκάντο. «Δυσφημείται όχι μόνο στην ντόπια αγορά αλλά και στην αγορά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης . Θέλω να πιστεύω ότι ανώριμα Κρητικά αβοκάντο δεν φεύγουν προς το εξωτερικό. Ως υπηρεσία έχουμε ήδη ενημερώσει το γενικό γραμματέας Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων τον κ. Αντώνογλου που την περασμένη εβδομάδα ήταν στα Χανιά και έχουμε στείλει εδώ και ένα χρόνο έγγραφο προς τη Διεύθυνση μεταποίησης, τυποποίησης και ποιοτικού ελέγχου προϊόντων φυτικής παραγωγής του Υπουργείου από το οποίο περιμένουμε απάντηση. Υπάρχει ευρωπαϊκός κανονισμός που αναφέρει ρητά τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα πρέπει να γίνει η συλλογή ενός καρπού αβοκάντο για να έχει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Τονίσαμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η νομοθετική κατοχύρωση του καθορισμού των τεχνικών λεπτομερειών εφαρμογής των εμπορικών προδιαγραφών για τις ελάχιστες απαιτήσεις ωρίμανσης των καρπών του αβοκάντο. Το ζητήσαμε επιτακτικά
γιατί έτσι και οι υπηρεσίες οι δικές μας θα μπορούν να κάνουν ελέγχους στα σημεία πώλησης , να πάρουμε δείγμα καρπών ,να κάνουμε αναλύσεις και να επιβάλλουμε κυρώσεις αν διακινούνται προϊόντα που δεν είναι ώριμα. Τώρα δεν μπορούμε να το κάνουμε γιατί δεν υπάρχει η νομοθετική κατοχύρωση» σημειώνει.
Ο κ. Παπαδαντωνάκης καλεί τους παραγωγούς και τα τυποποιητήρια να στείλουν στα εργαστήρια αναλύσεων (διαθέτει και το Ινστιτούτο Ελιάς) δείγματα αβοκάντο ώστε να διαπιστωθεί αν είναι κατάλληλα για συγκομιδή , αν η ελαιοπεριεκτικότητα τους ξεπερνάει το 8% που σημαίνει ότι είναι κατάλληλοι για συγκομιδή.
INFO
Το αβοκάντο τείνει να γίνει βασικό εξαγώγιμο προϊόν για τα Χανιά αφού σε ετήσια βάση φυτεύονται πάνω από 150.000 νέα δέντρα αφού οι παραγωγοί διαπιστώνουν ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το προϊόν.