Tην αγωνία τους «για το μέλλον της ελληνικής Παιδείας, αλλά και την όλο αυξανόμενη παρουσία των Νέων Τεχνολογιών στη ζωή του ανθρώπου», εξέφρασαν εκπαιδευτικοί που συμμετείχε στην εκδήλωση για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) στο Κολυμπάρι.
Στην πρόσκληση της ΟΑΚ ανταποκρίθηκαν αντιπροσωπείες εκπαιδευτικών όλων των σχολείων της Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης της Επαρχίας Κισάμου και της Επαρχίας Σελίνου.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η εκδήλωση άνοιξε με το Απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών το οποίο έψαλλαν όλοι οι παρευρισκόμενοι και με την εισαγωγική ομιλία του Γενικού Διευθυντού της ΟΑΚ, Δρος Κωνσταντίνου Β. Ζορμπά, ο οποίος υπενθύμισε το έργο των Τριών Ιεραρχών, σημειώνοντας ότι οι Τρεις Ιεράρχες «συνέβαλαν στην πρόοδο όλων των επιστημών με τις οποίες ασχολήθηκαν. Αν, όμως, ήταν μόνο αυτά τα επιτεύγματά τους, θα είχαν μείνει ως κάποιοι σοφοί, ανάμεσα σε χιλιάδες σοφών, κλεισμένων σε εργαστήρια ή γραφεία, αποκομμένοι από τον πόνο των φτωχών και των αδυνάτων, αναζητητές μίας όλο και υψηλότερης θέσης στην πυραμίδα της εξουσίας και προσκυνητές της θεοποιημένης λογικής του κόσμου τούτου». Επίσης ο Δρ Ζορμπάς στην ομιλία του υπογράμμισε ότι το ερώτημα που τίθεται σήμερα δεν είναι «τί είδους παιδεία χρειαζόμαστε», αλλά θα πρέπει να απαντήσουμε πρώτα στο ερώτημα «τί είδους κοινωνία επιθυμούμε να έχουμε αύριο».
Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο κ. Γιώργος Σταυρουλάκης, Αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και Καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Τεχνολογία και Εκπαίδευση». Ο κ. Σταυρουλάκης έκανε λόγο για την πρόοδο της Επιστήμης και την τεχνολογική ανάπτυξη, καθώς και για τον τρόπο αξιολόγησης του Διδακτικού Προσωπικού στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Ταυτοχρόνως, μίλησε για τις αξιολογήσεις των ίδιων των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τη διαδικασία της προσομοίωσης, το Ψηφιακό Θέατρο Σκιών (eShadow), αλλά και για την Πλατφόρμα εξ αποστάσεως εργασίας. Επίσης σημείωσε τη σχέση του Πολυτεχνείου με την εκπαιδευτική κοινότητα μέσα από καινοτόμες δράσεις.
Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον της ελληνικής Παιδείας, αλλά και την όλο αυξανόμενη παρουσία των Νέων Τεχνολογιών στη ζωή του ανθρώπου. Η απάντηση βέβαια δεν μπορεί παρά να βρίσκεται στη σχέση του κάθε δασκάλου, αλλά και της κοινωνίας μας με την φιλοσοφία της ζωής. Δεν μπορεί να λησμονούμε ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο ύλη και κάθε προσπάθεια υπηρεσίας στον άνθρωπο δεν πρέπει να είναι μονοδιάστατη και μόνο εγκόσμια.
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, Σεβασμιώτατος Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, κλείνοντας την εκδήλωση, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους τους εκπαιδευτικούς για το σπουδαίο και ουσιαστικό έργο που επιτελούν, καθώς και για τις ολοένα αυξανόμενες δυσκολίες των καιρών, οι συνέπειες των οποίων επηρεάζουν άμεσα την Παιδεία. Επίσης, τόνισε, τις πολλαπλές ιδιαιτερότητες των Σχολείων της ενδοχώρας των δύο Επαρχιών, της Κισάμου και του Σελίνου, καθώς και τις καθημερινές υπερβάσεις τους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο χρέος και την αποστολή τους, προσφέροντας τα μέγιστα στη μαθητιώσα νεολαία του τόπου.