Με ανησυχία παρατηρεί τις εξελίξεις στον τομέα του τουρισμού η Επιμελητηριακή Παράταξη “Νέα Πορεία” με επικεφαλής τον Γιάννη Μαργαρώνη. ΣΕ ανακοίνωσή της, καλή τη διοίκηση του ΕΒΕΧ να επαναπροσδιορίσει τη στάση της, ασκώντας κριτική ιδιαίτερα για τους χειρισμούς Ροκάκη στο θέμα του αεροδρομίου και της Ryanair.
Στην ανακοίνωσή της η “Νέα Πορεία” υπενθυμίζει τις πρωτοβουλίες που είχε λάβει ως διοίκηση του ΕΒΕΧ την περίοδο 2012-2017, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «με αγαστή συνεννόηση δημιουργήθηκε ένα ενιαίο μέτωπο με όλους τους επαγγελματικούς, παραγωγικούς και τουριστικούς φορείς, ενώ παράλληλα συνεργαστήκαμε με όλους ανεξαιρέτως τους θεσμικούς φορείς του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, εξαιρουμένων ελαχίστων περιπτώσεων».
Αναφορικά με το ζήτημα των πτήσεων η “Νέα Πορεία” σημειώνει πως επί των ημερών της έγινε συμφωνία «για την ανάπτυξη διεθνών πτήσεων (όχι ναυλωμένων) με χρονική διάρκεια 7 τουλάχιστον μηνών και με προοπτική επέκτασης 12μηνης βάσης. Δυστυχώς στις προσπάθειες επέκτασης της τουριστικής περιόδου δεν βρήκαμε αρωγούς τις μέχρι τώρα ελληνικές κυβερνήσεις».
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι πτήσεις αυτές είχαν ορατά οφέλη για το σύνολο της τοπικής οικονομίας, ενώ «δόθηκε στην τοπική κοινωνία η δυνατότητα να ταξιδεύει με το αεροπλάνο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό φθηνά».
ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΕ ΡΟΚΑΚΗ
Διαπιστώνοντας ότι τα κεκτημένα αυτά πλέον τίθενται υπό αμφισβήτηση, η παράταξη Μαργαρώνη «παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματίζεται από τις εξελίξεις».
Εξηγώντας τους λόγους της ανησυχίας της, σημειώνει ότι «τόσο η επιλεκτική στοχοποίηση μόνο της Ryanair, όσο και η υπερβολική εμπιστοσύνη και συμπόρευση με την Fraport Greece, αλλά και η ταύτιση με συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων, εκθέτει την Διοίκηση του Επιμελητηρίου».
Χαρακτηριστικά παρατηρεί ότι «η τελευταία δε διαφοροποίηση από την κοινή στάση όλων των θεσμικών και επαγγελματικών ενώσεων του νομού, αλλά και η έμμεση ταύτιση του Δημάρχου Χανίων με τα επιχειρήματα και τις πολιτικές της Fraport Greece, διασπά το αρραγές μέτωπο που έχει διαμορφωθεί από το 2012».
Καλεί λοιπόν, «την Διοίκηση του Επιμελητηρίου να ταυτιστεί απόλυτα με την κοινή στάση τόσο του 2012, όσο και του υπομνήματος που παραδόθηκε στην Fraport Greece».
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗ FRAPORT
Επισημαίνοντας πως «η πολιτική των αεροδρομίων διεθνώς είναι η προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών», η “Νέα Πορεία”, θέτει τρία βασικά ερωτήματα στη Fraport Greece:
1. «Ποιες πολιτικές σκέφτεστε να υλοποιήσετε στην κατεύθυνση προσέλκυσης αεροπορικών εταιρειών για να πραγματοποιηθούν διεθνείς προγραμματισμένες πτήσεις καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου;
2. Τι σκέφτεστε να κάνετε για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία των αφίξεων εξωτερικού στο αεροδρόμιο Χανίων;
3. Ποια είναι η στρατηγική σας για να διατηρηθούν οι υφιστάμενες αεροπορικές εταιρείες;»
Η “Νέα Πορεία” διαμηνύει πως «σαν αντιπολίτευση δεσμευόμαστε ότι θα συμβάλλουμε και θα επικροτήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο τις πολιτικές εκείνες που θα προσελκύσουν αεροπορικές εταιρείες μόνο με προγραμματισμένες διεθνείς πτήσεις μόνο και εφόσον υπάρχει δέσμευση να το επιχειρούν σε διάρκεια τουλάχιστον 7 μηνών και καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου».
Υπενθυμίζει τέλος, πως «ως παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του Επιμελητηρίου, έχουμε καταθέσει, όπως ο νόμος προβλέπει αίτημα σύγκλησης Δ.Σ. με θέμα “ εξελίξεις στον τουρισμό”. Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου, χωρίς καμία διάθεση συνεργασίας, δείχνοντας αλαζονεία και αμετροέπεια, και παρόλο που δεν έχει την πλειοψηφία των συμβούλων, παραβιάζει το νόμο και αρνείται την σύγκληση Συμβουλίου, προχωρώντας σε προσωπικές πολιτικές, εκπληρώνοντας προεκλογικές της δεσμεύσεις σε συγκεκριμένα συμφέροντα».
Την ανακοίνωση υπογράφουν οι: Ιωάννης Μαργαρώνης, Ευάγγελος Λαμπάκης, Νεκτάριος Ψαρουδάκης, Βασίλειος Καλοτεράκης, Ιωάννης Παυλάκης, Σήφης Χιωτάκης, Ευστράτιος Κουρουπάκης, Ιωάννης Φραγκάκης, Γεώργιος Τοπολιανάκης, Νικόλαος Γιαννούλης, Κωνσταντίνος Φαντριδάκης, Ιωάννης Στριλιγκάς και Αντώνιος Ψαρομήλιγκος .