Ανησυχητικά μηνύματα για το περιβάλλον λόγω του ανθρώπινου παράγοντα προέκυψαν από τις επισημάνσεις επιστημόνων στην ημερίδα για το περιβάλλον που διοργανώθηκε το πρωί του Σαββάτου στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου (Ιδρυμα Αγία Σοφία), στο πλαίσιο του 4ου Θερινού Σχολείου για την Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία.
ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΦΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Στην κλιματική αλλαγή που οφείλεται σε ανθρωπογενεις λόγους και στις συνέπειες στο περιβάλλον και στην Υγεία αναφέρθηκε ο κ. Φίλης που καυτηριασε τις απόψεις που υποστηρίζουν πως η Κρήτη δεν κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή. «Είναι σαν να λέμε πως ο Τιτανικός βουλιάζει αλλά η καμπίνα μου είναι υδατοστεγης» ανέφερε χαρακτηριστικα. Τονισε την λήψη δραστικων μέτρων για την αποφυγή περιβαλλοντικών ακροτητων. Μάλιστα όπως τόνισε η ανάπτυξη δεν ειναι βιώσιμη και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από το 1769 η εκπομπή του διοξεδιου του άνθρακα αυξήθηκε κατά 600 φορές. Ετησίως εκπέμπονται 9 δις τόνοι άνθρακα που διοχετευονται στην ατμόσφαιρα και αλλάζουν το κλίμα.
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ
Στην ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογειου από πυρινικα και τοξικά απόβλητα και στις καταστροφικές συνέπειες της υδρολυσης των χημικών της Συρίας αναφέρθηκε ο κ. Γιδαρακος. Ο ίδιος έθεσε το ερώτημα γιατί μονιμοποιειται μια τέτοια διαδικασίας στην επιβαρυμένη κλειστή θάλασσα της Μεσογειου και γιατί δεν προκρίθηκε η λύση εξουδετέρωσης της σε μια σταθερή μονάδα της Ε.Ε με τη μέθοδο της αποτεφρωσης.
Παραλληλα τόνισε οτι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη θαλλασια ρύπανση στην Ελλάδα εντοπίζεται στη θάλασσα της Καλντερας από το ναυάγιο του Sea Diamond όπου σύμφωνα με τις τελευταιες μετρήσεις οι ποσότητες καδμιου είναι 400 φορές πάνω από τα όρια του Π.Ο. Υ εχοντας ανιχνευθεί στα ιζήματα ακόμη και στα ίδια τα ψάρια. Συνεπώς χαρακτήρισε άκρως επικίνδυνη την πραγματοποιηση μιας τέτοιας πειραματικης μεθόδου εξουδετέρωσης των χημικών όπλων εν πλω στη θάλασσα, δυτικα της Κρήτης.