Σε ανησυχητικό επίπεδο έχουν μειωθεί τα αποθέματα νερού στις πηγές της Αργυρούπολης και της λίμνης Κουρνά, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η δυνατότητα υδροδότησης του Ρεθύμνου και της περιοχής Γεωργιούπολης – Καβρού.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), «στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον 30 ετών είναι τα αποθέματα νερού τόσο από τις πηγές Αργυρούπολης όσο και από την λίμνη του Κουρνά».
Μάλιστα, ο ΟΑΚ Α.Ε. διακόπτει τις αρδεύσεις στην περιοχή, δίνοντας προτεραιότητα στην ύδρευση του Ρεθύμνου και των περιοχών Γεωργιούπολης-Καβρού.
Οπως εξηγεί ο ΟΑΚ σε ανακοίνωσή του, «με βάση τις αρμοδιότητες που του έχουν ανατεθεί, προβαίνει καθημερινά στην παρακολούθηση και καταγραφή των ποσοτήτων νερού που καταλήγουν στους Δήμους Ρεθύμνου (περιοχή Μουσέλα) και Αποκόρωνα (περιοχή Γεωργιουπόλεως) από τις πηγές της Αργυρούπολης και το ταχυδιυλιστήριο (Τ/Δ) Δραμίων. Λειτουργεί το αντλιοστάσιο της λίμνης Κουρνά και τις εγκαταστάσεις του Τ/Δ Δραμίων παράγοντας πόσιμο νερό μετά από επεξεργασία των νερών της λίμνης, καλύπτοντας τις πρόσθετες υδρευτικές ανάγκες των Δήμων Ρεθύμνης και Αποκόρωνα (περιοχή Γεωργιουπόλεως) και τέλος συντηρεί δίκτυα, δεξαμενές και εγκαταστάσεις, ώστε να εξασφαλίζεται καθημερινά η ομαλή κάλυψη των υδροαρδευτικών αναγκών όλων των χρηστών του νερού της περιοχής (Δήμος Ρεθύμνης, Δήμος Αποκόρωνα (περιοχή Γεωργιουπόλης), ΤΟΕΒ (Γεωργιουπόλης-Κουρνά, Καστέλλου)».
Συμφωνα με τον ΟΑΚ, στο πλαίσιο των παραπάνω ο Οργανισμός «συμμετείχε επανειλημμένα σε συναντήσεις με τη ΔΕΥΑ Ρεθύμνου, σχετικά με τον προγραμματισμό των απαιτούμενων ενεργειών ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, όπου και παρείχε όλα τα υδρολογικά στοιχεία που αφορούσαν στην περιοχή διαχείρισής του και διατύπωσε εγκαίρως τις απόψεις του σχετικά με την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή υδροδότηση του Ρεθύμνου. Έκτοτε συνεργάζεται καθημερινά με τη ΔΕΥΑΡ παρέχοντας στοιχεία των ημερήσιων μετρήσεων των παροχών, προκειμένου και αυτή με την σειρά της να διαχειριστεί τη διάθεση του νερού στους τελικούς καταναλωτές της».
Στο σημείο αυτό, ο ΟΑΚ Α.Ε., «ενημερώνει ότι τα αποθέματα νερού τόσο από τις πηγές Αργυρούπολης όσο και από την λίμνη του Κουρνά είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον 30 ετών, από τότε δηλαδή που έχει την ευθύνη της κατανομής και παροχής του νερού υδροάρδευσης στην περιοχή αυτή».
Προσπάθειες για επισκευή βλαβών
Ακόμα στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι:
«Τους τελευταίους μήνες, καταβάλλονται τιτάνιες προσπάθειες από όλο το προσωπικό του ΟΑΚ Α.Ε. προκειμένου να επισκευάζονται άμεσα οι βλάβες που παρουσιάζονται στις εγκαταστάσεις στην περιοχή και που οφείλονται κατά βάση στη λειτουργία των αντλιών σε χαμηλή στάθμη λόγω έλλειψης νερού (οπότε οι αντλίες καταπονούνται τραβώντας «αέρα»), στην αδιάκοπη πολλές φορές λειτουργία των αντλιών που δημιουργεί υπερθέρμανση των αντλιών, στην αστάθεια και διακοπές του ρεύματος στην περιοχή, κλπ.
Ο ΟΑΚ Α.Ε. διακόπτει τις αρδεύσεις στην περιοχή, δίνοντας προτεραιότητα στην ύδρευση του Ρεθύμνου και των περιοχών Γεωργιούπολης -Καβρού.
Παράλληλα ο ΟΑΚ Α.Ε. αποφάσισε πριν από 15 μέρες και υλοποιεί:
1ον Την βελτίωση της αντλησιμότητας στις εγκαταστάσεις του αντλιοστασίου Κουρνά.
2ον Την επαναενεργοποίηση του αντλιοστασίου Μουσέλα, το οποίο ήταν σε αδράνεια από το 2003.
Οι παραπάνω εργασίες θα ολοκληρωθούν εντός του επόμενου 10ημέρου και αναμένεται να βελτιώσουν κατά πολύ την σημερινή κατάσταση.
Αυτό όμως που θα πρέπει να καταλάβουν όλοι οι χρήστες-καταναλωτές είναι ότι οι υδρευτικές ανάγκες είναι πολύ μεγάλες ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που διανύουμε και δυστυχώς τα υπάρχοντα αποθέματα δεν επιτρέπουν πλέον την πλήρη κάλυψη των αυξημένων αναγκών που έχουν όλοι. Το νερό είναι ένα αγαθό σε ανεπάρκεια, πρέπει να το σέβονται όλοι και να μην το σπαταλούν. Η εξοικονόμηση του νερού πρέπει να μπει στην καθημερινότητα όλων».