Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ανησυχητική πτώση των Χρηματιστηρίων

Η πτώση των ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων ήταν το αποτέλεσμα της “στασιμότητας” στην ήπειρο, της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας και της “παγκόσμιας αβεβαιότητας”, υποστήριξε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, την ώρα που στην Αθήνα το Χρηματιστήριο συνέχιζε τη “βουτιά”. Οι δηλώσεις του επιτρόπου για θέματα Οικονομίας Γιούρκι Κατάινεν, ότι η Ευρώπη θα στηρίζει την Ελλάδα και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, με όποιον τρόπο χρειαστεί για να εξασφαλιστούν λογικές συνθήκες χρηματοδότησης, δεν μπόρεσαν να σταθεροποιήσουν την αγορά, μετά την «ελεύθερη πτώση» των δύο προηγούμενων ημερών. Εδωσαν μόνο ένα μικρό στήριγμα περιορίζοντας τις ενδοσυνεδριακές απώλειες που ξεπερνούσαν το 3,6% και η αγορά δεν απέφυγε τη νέα υποχώρηση στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουλίου 2013 . Τις νέες ρευστοποιήσεις πυροδότησε η εκτόξευση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κοντά στο 9% και η ισχυρή πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές.

Εντονες ήταν χθες και οι πιέσεις στα Χρηματιστήρια και στις αγορές ομολόγων του Ευρωπαϊκού Νότου, μετά την αποτυχημένη δημοπρασία της Ισπανίας, την ώρα που η Fitch προειδοποιεί για ενδεχόμενη υποβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν το χειρότερο πτωτικό σερί 11 ετών με οκτώ ημέρες πτώσης. Την ίδια ώρα ενδείξεις νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης διακρίνουν αρκετοί αναλυτές, ερμηνεύοντας τη συμπεριφορά των Χρηματιστηρίων, την πτώση της τιμής του πετρελαίου και τη μείωση των αποδόσεων στα “ασφαλή” κρατικά ομόλογα.

ΠΤΩΣΗ 2,22%

O Γενικός Δείκτης Τιμών στην Αθήνα έκλεισε χθες στις 869,16 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,22%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 30ης Ιουλίου 2013 (866,90 μονάδες). Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης 47 μονάδων. Εχει καταγράψει ανώτερη τιμή στις 903,58 μονάδες (+1,65%) και κατώτερη τιμή στις 856,38 μονάδες (-3,66%). Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατά τις τρεις τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις καταγράφει συνολικές απώλειες 13,56%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση σε ποσοστό 25,25%. Η αξία των συναλλαγών για μία ακόμη συνεδρίαση διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και ανήλθε στα 231,99 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,43%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,12%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Ιντραλότ (+4,39%), της Eurobank Properties (+1,25%), της Εθνικής (+1,08%) και της Folli Follie (+0,86%) Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-8,54%), του ΟΠΑΠ (-6,76%), της Motor Oil (-6,75%), της Πειραιώς (-5,45%), της ΔΕΗ (-5,20%), της Ελλάκτωρ (-5,06%), του ΟΤΕ (-4,73%), της Μυτιληναίος (-4,20%), της Jumbo (-3,98%), της ΕΥΔΑΠ (-3,67%) και των ΕΛΠΕ (-3,67%). Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Ασφαλειών (+2,27%), της Υγείας (+1,22%) και του Εμπορίου (+0,84%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Ταξιδιών (-5,77%), του Πετρελαίου (-5,28%), των Τηλεπικοινωνιών (-4,73%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-4,41%). Ανοδικά κινήθηκαν 51 μετοχές, 77 πτωτικά και 20 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Minerva +29,97%, Compucon +18,60%, Dionic +18,52%, ΣΕΛΟΝΤΑ +17,81% και Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης +14,94%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: PC Systems -16,67%, ΑΝΕΚ -14,89%, Λεβεντέρης (π) -10,00%, Βιοκαρπέτ(κ) -10,00% και Νάκας -9,83%. ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ «Υπάρχει μια παγκόσμια αβεβαιότητα», ενώ «οι Η.Π.Α. επιβραδύνουν και η ανάπτυξη στην Ευρώπη είναι πολύ αδύναμη», υπογράμμισε ο Ολάντ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, κατά την άφιξή του στο Μιλάνο για την Ευρωασιατική σύνοδο κορυφής. Οπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, είναι αναγκαίο «η Ευρώπη να μπορέσει να ξαναβρεί τον δρόμο της ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης πολύ πιο ισχυρής». Σύμφωνα με τον Ολάντ, «βγήκαμε από την κρίση στην Ευρωζώνη, όμως η Ευρώπη δεν ξαναβρήκε τον δρόμο της ανάπτυξης και βρίσκεται σε στασιμότητα». Συνέχισε τονίζοντας ότι χρειάζεται «ένας καλύτερος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών και αυτό θα κάνουμε εδώ στο Μιλάνο, όπου η Ευρώπη θα συναντήσει όλες τις χώρες της Ασίας».

Ο συντονισμός αυτός θα ήταν «η καλύτερη απάντηση στην κατάσταση των λαών και κυρίως των νέων, αλλά αποτελεί και μια απάντηση στις αβεβαιότητες που πλήττουν τις αγορές», πρόσθεσε. Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι «αδυναμίες των αγορών οφείλονται σε δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος από αυτούς είναι η αστάθεια σε διεθνές επίπεδο, στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή ή ακόμη και στη Δυτική Αφρική λόγω της επιδημίας του Εμπολα. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από τα ευρωπαϊκά θέματα, όπως η αδύναμη ανάπτυξη, τα ερωτηματικά και οι αμφιβολίες για τα επενδυτικά προγράμματα που πρέπει να εφαρμοστούν και τα προγράμματα λιτότητας που προστίθενται το ένα στο άλλο». Αυτή η κατάσταση «προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές», επέμεινε ο Ολάντ. «Το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί στις 24 Οκτωβρίου θα πρέπει να λάβει υπόψη του όχι μόνο την κατάσταση στις χρηματιστηριακές αγορές, αλλά και την αδυναμία της ευρωπαϊκής οικονομίας να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη», κατέληξε.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ

«Το κλίμα που διαμορφώθηκε στις αγορές τις τελευταίες μέρες δεν αντανακλά την κατάσταση της οικονομίας ούτε τις προοπτικές της», ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. «Η Ελλάδα είναι πρωταθλητής σε δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Εχει αποδείξει πως έχει τα εχέγγυα για να ξεκινήσει ταχεία αναπτυξιακή πορεία αποκατάστασης του χαμένου εδάφους της εξαετίας που πέρασε. Η πορεία προς την ανάπτυξη αποτελεί απτή πραγματικότητα. Το μέλλον δεν θα είναι ανέφελο, αλλά δεν θα θυμίζει την επώδυνη περίοδο που διανύσαμε ως τώρα. Η ψυχραιμία, η προσήλωση στους στόχους και η μέγιστη συναίνεση, μπορεί να μας οδηγήσει έξω απ’ την κρίση», ανέφερε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Οι διεθνείς αγορές είναι πολλές φορές νευρικές στις αντιδράσεις τους. Η χώρα έχει δημοσιονομικό αποτέλεσμα, που της επιτρέπει να κάνει μεθοδικά και λελογισμένα βήματα αποκατάστασης των αδικιών. Η χώρα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα που δρομολογεί μαζί με τους πιστωτές της. Η χώρα έχει δρομολογήσει, σε συνεργασία με τους εταίρους της, την υιοθέτηση μιας βιώσιμης λύσης για το δημόσιο χρέος της. Στην προσπάθεια αυτή μας στηρίζει και η Ε.Κ.Τ. Ισως μάθατε ότι σε λίγο θα ανακοινωθούν μέτρα που θα διευκολύνουν την παροχή ρευστότητας από την Ε.Κ.Τ. προς τις τράπεζες ούτως ώστε να διευκολυνθεί και η ρευστότητα από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα