Όταν η πολιτεία δεν λειτουργεί προληπτικά ώστε να προστατεύει τους ευάλωτους, τους οποίους εκµεταλλεύονται οι “δυνάστες”, τότε η πλειοψηφία των πολιτών είναι δύσκολο να συµµετέχει στην εξέλιξη µιας κοινωνικής προόδου για ένα καλύτερο µέλλον.
Πολλά έχουν συσσωρευθεί. Η κυβέρνηση έχει ανακαλύψει τους ενόχους, αλλά κάνει σπασµωδικές κινήσεις προσπαθώντας να τους αποκρύψει, χωρίς να φταίει η ίδια! Για τις παρακολουθήσεις δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος; Για τη µετωπική των Τεµπών φταίει το ανθρώπινο λάθος και η µη ολοκλήρωση της περιώνυµης σύµβασης 717. Για τα emails του “Μισέλgate” φταίνε δύο στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών;
Για την ακρίβεια, την ασφάλεια, την αντιµετώπιση των περιβαλλοντικών φαινοµένων, τις ανισότητες, το χάλι της Υγείας και της Παιδείας που παραβιάστηκαν οι Συνταγµατικοί κανόνες, φταίει “ο κακός µας ο καιρός”!
Για τα σκάνδαλα της Ζίµενς, της Νοβάρτις, που έµειναν αδιευκρίνιστα, δεν φταίει κανείς; Τα λοιπά στον τόπο µας λειτουργούν οµαλά! Η δηµοκρατία έχει προσφέρει στον πολίτη όλα τα εφόδια και τον καθιστά ικανό να έχει µια ισορροπηµένη καθηµερινότητα, ανεξάρτητα αν η εγκληµατικότητα οργιάζει, η οπαδική βία, οι γυναικοκτονίες, οι ξυλοδαρµοί, οι κακοποιήσεις των ανηλίκων συνεχίζονται και η κρίση αξιών περιορίζεται, ενώ το έλλειµµα δηµοκρατίας και δικαιοσύνης αυξάνεται. Αυτά µας κάνουν ν’ απορούµε καθηµερινά σε τι κόσµο ζούµε!
Γίνεται διασπάθιση του δηµοσίου χρήµατος µε σαλαµοποίηση του κόστους των µειοδοτικών διαγωνισµών, “λόγω του επείγοντως” προς όφελος ηµετέρων και διορίζονται κοµµατικά στελέχη στον κρατικό µηχανισµό. Κυριαρχεί αδιαφορία και όχι ενδιαφέρον για τις πυρκαγιές, τις θεοµηνίες και τους σεισµούς. Μεταβιβάζεται ο πλούτος απ’ τους πτωχότερους στους πλουσιότερους, τους ολίγους εκλεκτούς που γίνονται κρυφοί πάροχοι, όπου δει.
Μέσα Ενηµέρωσης φίλα προσκείµενα στην εξουσία βγάζουν στην επιφάνεια ιστορίες που δεν αρέσουν. Στελέχη παραιτούνται, προκαλούνται εσωκοµµατικές συγκρούσεις και κανείς δεν ξέρει αν οι χθεσινοί υποστηρικτές γίνουν αύριο αποσταθεροποιητές και συνωµοσιολόγοι.
Μας είναι λυπηρό που η ετήσια έκθεση του Πανεπιστηµίου δεν βάζει την Ελλάδα στην κατηγορία των “φιλελεύθερων δηµοκρατιών” αλλά σ’ ένα είδος απολυταρχίας, επειδή µπήκαν στη βουλή τρία ακροδεξιά κόµµατα.
Οι ανισότητες είναι πλέον χαρακτηριστικές µε την παραβατικότητα και τις κλοπές να οργιάζουν, την κανονικότητα να παρερµηνεύεται και την αντιπολίτευση, αντί να µάχεται διεκδικώντας το µερίδιο της πολιτικής ευθύνης που της αναλογεί, να συναγωνίζεται στα πρωινάδικα ποιο κόµµα θα πάρει τη δεύτερη θέση και να βρίσκεται ελλιπής.