Μετά τα δύο πρώτα βιβλία για το χωριό του την Κάινα, είχαμε την τύχη να έχομε αυτές τις μέρες, από το φίλο μας Ιάσονα Μαυροματάκη, και το τρίτο του βιβλίο με τίτλο “Ανιστορώ για την Κάινα”.
Ενα καλαίσθητο βιβλίο, όπως και τα προηγούμενά του, με 335 σελίδες και χωρισμένο σε επτά κεφάλαια και με προσθήκη παραρτήματος. Με τη πρώτη ματιά και το πρώτο ξεφύλλισμα του βιβλίου, παρατηρείς ότι πρόκειται για μια πολλή προσεγμένη δουλειά. Διαβάζεται ευχάριστα και ακούραστα και σε συνεπαίρνει λες και παρακολουθείς ένα “ντοκιμαντέρ” με θέμα τη ζωή στην Κάινα, εκείνους τους αλλοτινούς χρόνους. Στις σελίδες του κειμένου και με τις πολλές και καλαίσθητες φωτογραφίες του βιβλίου βρίσκει ο αναγνώστης πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία, τις ασχολίες κυρίως στην αγροτική ζωή, τα ήθη, τα έθιμα και τις διασκεδάσεις των κατοίκων εκείνης της εποχής. Παρουσιάζονται πλούσια λαογραφικά στοιχεία αλλά και αρκετές πληροφορίες για την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής, χρήσιμα και άγνωστα στοιχεία για τους σημερινούς νέους.
Με την ευχάριστη και ακούραστη περιγραφή του ο συγγραφέας ξαναζωντανεύει την σκληρή “πέτρινη” εκείνη εποχή με την εξουθενωτική δουλεία από την ανατολή έως τη δύση του ήλιου, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς τηλέφωνο, χωρίς ρολόι, χωρίς εύκολη πρόσβαση στο νερό, χωρίς αυτοκίνητα και χωρίς δρόμους. Ζούσαν όμως οι άνθρωποι τότε, πιο απλά, πιο ήρεμα, πιο ξένοιαστα, πιο ευτυχισμένα ο ένας κοντά στις χαρές και στις λύπες του άλλου, με ειλικρινείς και “ντόμπρες” σχέσεις και το λίγο ήταν γι’ αυτούς αρκετό να τους κάνει χαρούμενους.
Με το βιβλίο αυτό, ο συγγραφέας αποδεικνύει και τις λαογραφικές του ικανότητες, ενώ με τη πολυσχιδή ενασχόλησή του θυμίζει τη ρήση: «Απού φελά παντού φελά». Στην υπηρεσία του ανήλθε ως τις τελευταίες βαθμίδες της ιεραρχίας της, με τον αγώνα και την επιμέλειά του. Παράλληλα ασχολήθηκε με το συνδικαλισμό στα συμβούλια των συλλόγων των συναδέλφων του, στο Συνοικιακό Συμβούλιο Χανίων σαν Γραμματέας, στο χωριό του σαν πρόεδρος της Κοινότητας αλλά και στο συμβούλιο του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αγ. Σοφία” μέχρι σήμερα.
Ο Ιάσων με τα τρία βιβλία του αφήνει ένα μεγάλο και αθάνατο θησαυρό για το χωριό του. Την αγάπη του προς το χωριό του την δείχνει και με τον τίτλο του βιβλίου όπου υποσημειώνει μόνο τον τίτλο του προέδρου της Κοινότητας Κάινας.
Εμείς που ζήσαμε σε παρόμοιες συνθήκες στον Αποκόρωνα σε ευχαριστούμε, Ιάσονα, διότι και μας θύμισες εκείνες τις εποχές αλλά και διότι διαβάζοντάς τα, νιώθουμε και ξαναζούμε τα παλαιά, ξέγνοιαστα και ανέμελα εκείνα χρόνια της νεανικής μας ζωής.
Να είσαι πάντα καλά και να συνεχίζεις το έργο σου σαν ενεργός πολίτης που είσαι.
*δρ γεωπόνος, π. Δήμαρχος Βάμου