Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ανησυχία ελαιοπαραγωγών λόγω της έξαρσης του δάκου

» Φόβος για καταστροφή αντίστοιχης του 2019

Με τον φόβο της μεγάλης καταστροφής στην ελαιοπαραγωγή του 2019 βρίσκονται οι αγρότες στα Χανιά καθώς μέρα με την ημέρα διαπιστώνουν έξαρση του δάκου.

Kαι όλα αυτά ενώ η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι από τις καλύτερες εδώ και πολλά χρόνια σε ότι αφορά στην ποσότητα. Ήδη δεν είναι λίγοι οι αγρότες που έχουν προχωρήσει σε μαζικούς ψεκασμούς με ολικές καλύψεις, προκειμένου να διασώσουν τον καρπό στις ελιές τους.

ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗ ΔΑΟΚ

Ξεκάθαρες ευθύνες στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Χανίων επιρρίπτει ο κ. Ευτύχης Τρικουνάκης επαγγελματίας αγρότης και παραγωγός.
«Από τον Ιούνιο οι πληθυσμοί δάκου ήταν τεράστιοι. Ούτε τον Ιούνιο, ούτε τον Ιούλιο η μετεωρολογική υπηρεσία δεν έδωσε στοιχεία για θερμοκρασιές πάνω από 35 βαθμούς κελσίου στην Κρήτη ώστε να μη χρειάζεται ψεκασμός! Ο δάκος παθαίνει ζημιά από τους 38 βαθμούς και πάνω. Έπρεπε ο πρώτος ψεκασμός να γίνει από τις 20 Ιουνίου, που οι πληθυσμοί ήταν τεράστιοι, είχε πήξει ο πυρήνας στην παραλία όπου υπήρχαν ελιές αμάζευτες από πέρυσι και εκεί “δούλευε” ο δάκος», υποστηρίζει ο κ. Τρικουνάκης.
Ενα άλλο ζήτημα αφορά στον δεύτερο ψεκασμό, για τον οποίο υπογραμμίζει ότι «καθυστέρησε πάρα πολύ! Ο πρώτος ψεκασμός έγινε την 1η Ιουλίου, ο δεύτερος μετά από 29 ημέρες! Είναι λογικό αυτό το πράγμα, όταν οι πληθυσμοί είναι τεράστιοι».
Ο κ. Τρικουνάκης επισημαίνει επίσης πως δεν μπορεί όλη η δακοκτονία φέτος να έχει βασιστεί σε ένα μόνο φάρμακο, πάνω στο οποίο σιγά- σιγά ο δάκος παρουσιάζει προσαρμοστικότητα. «Το υπουργείο ενέκρινε ένα φάρμακο. Έπρεπε η ΔΑΟΚ να κάνει έγγραφο στο Υπουργείο και να ζητάει να γίνει προκήρυξη και για άλλο φάρμακο που να χρησιμοποιείται στους ενδιάμεσους ψεκασμούς. Δεν έγινε καμία τέτοια κίνηση· αν έκαναν να παρουσιάσουν αριθμό πρωτοκόλλου προς το Υπουργείο» λέει ο ελαιοπαραγωγός που φοβάται πως «θα έχουμε την κατάληξη του 2019 που χάθηκε το λάδι εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών και μετά το έριξαν στο γλοιοσπόριο. Ελπίζω να μην πάθουμε τα ίδια και φτάσουμε να βγάζουμε λάδι δύο βαθμών τον Οκτώβριο! Δεν μπορεί να κατηγορούν συνέχεια τους αγρότες ότι δεν πάνε στα χωράφια, ότι δεν ψεκάζουν, ότι αγρότες και εργάτες που κάνουν δακοκτονία χύνουν τα φάρμακα και να έχουμε στο επιστημονικό κομμάτι της αντιμετώπισης της δακοκοκτονίας αυτά τα αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι παραγωγοί δεν είναι σε θέση να ψεκάσουν από μόνοι τους, γιατί το κόστος είναι μεγάλο. Αυτοί που έχουν οικονομική δυνατότητα μόνο θα το κάνουν».

ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ

Ο κ. Αντώνης Παπαγιαννάκης με μεγάλη εμπειρία στην παγιδοθεσία τονίζει πως το πρόβλημα φέτος συνδέεται με την περυσινή χρονιά. «Πέρυσι στο παραλιακό μέτωπο – από τα Χανιά μέχρι το Λαφονήσι – δεν είχε καθόλου παραγωγή κι έτσι δεν μαζεύτηκαν τα ελαιόδεντρα. Σε καθένα έμεινε 2- 3 κιλά καρπός. Εκεί “δούλεψε” ο δάκος μέχρι τα Χριστούγεννα, άφησε αυγά που έγιναν προνύμφες και επανεμφανίστηκαν σε μεγάλους αριθμούς φέτος τον Ιούλιο» σημειώνει.
Ο ίδιος εκτιμά πως τη βασική ευθύνη την έχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς δεν έχει προχωρήσει στην αναθεώρηση του κανονισμού δακοκτονίας και ήταν αυτό που προχώρησε στην έγκριση ενός φαρμάκου για να γίνει φέτος ο ψεκασμός. «Δεν είναι ευθύνη των ΔΑΟΚ η προμήθεια των φαρμάκων» τονίζει.

Επί ποδός η Περιφέρεια για τη δακοκτονία

Εν τω μεταξύ, η πρόοδος του προγράμματος δακοκτονίας αποτέλεσε αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε χθες η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη, μετά τις διαπιστώσεις για έξαρση των δακοπληθυσμών.
Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηρακλείου Ν. Συριγωνάκη, της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ρεθύμνου Μ. Λιονή, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Χανίων Ν. Καλογερή, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λασιθίου Γιάννη Ανδρουλάκη και του Εντεταλμένου περιφερειακού Σύμβουλου σε θέματα πρωτογενούς τομέα Γ. Τζιφετάκη.
Οπως ανακοινώθηκε, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη ενεργή συμμετοχή εκπροσώπων της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής σε Θέματα Φυτοπροστασίας της Περιφέρειας Κρήτης και των Υπεύθυνων Δακοκτονίας των Περιφερειακών Ενοτήτων, διαπιστώθηκε ότι το πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης με δολωματικούς ψεκασμούς συνεχίζεται κανονικά σε ολόκληρη την Κρήτη, με τη φετινή χρονιά να χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά καρποφορίας της ελιάς για τις περισσότερες περιοχές.
Αναφέρθηκε ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ο δεύτερος ψεκασμός σε επίπεδο Κρήτης και αρχίζει η εφαρμογή του τρίτου. Διευκρινίστηκε ότι το πρόγραμμα δακοκτονίας για το έτος 2022 διαθέτει ένα σκεύασμα για τη διενέργεια των δολωματικών ψεκασμών, καθώς συνιστά το μοναδικό εγκεκριμένο και αποδεδειγμένα αποτελεσματικό για τα δεδομένα της Κρήτης, με βάση τα επιστημονικά στοιχεία που συλλέγονται και υποστηρίζουν το πρόγραμμα. Δραστικές ουσίες που κατά το παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν, δεν εφαρμόζονται είτε λόγω προβλημάτων διαπιστωμένης υψηλής ανθεκτικότητας του εντόμου σε αυτά (ομάδα πυρεθρινών) είτε λόγω λήξης της έγκρισης χρήσης για δολωματικούς ψεκασμούς (ομάδα οργανοφωσφορικών).

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Σύμφωνα με την Περιφέρεια η καταπολέμηση του δάκου κατά τη φετινή περίοδο χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη, αφενός λόγω των αυξημένων πληθυσμών της διαχειμάζουσας γενεάς και αφετέρου λόγω των εξαιρετικά ευνοϊκών καιρικών συνθηκών για την ανάπτυξη του εντόμου, με αποτέλεσμα να καταγράφονται υψηλοί δακοπληθυσμοί σε ορισμένα τμήματα του νησιού, παρά το γεγονός ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Λόγω των παραπάνω, συνιστάται στους παραγωγούς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, να επισκέπτονται τακτικά τα ελαιόφυτά τους για πιθανές δακοπροσβολές και να είναι σε επαφή με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να λαμβάνουν οδηγίες για συμπληρωματικές δράσεις αντιμετώπισης του εντόμου στην περίπτωση που χρειαστεί.
Επισημαίνεται ότι οι εκτός προγράμματος ψεκασμοί κάλυψης, στους οποίους αρκετοί ελαιοπαραγωγοί καταφεύγουν αυτό το χρονικό διάστημα, θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο εφόσον διαπιστωθεί έντονη δακοπροσβολή, αποκλειστικά με τη χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων για τα οποία δεν υπάρχουν αναφορές ανθεκτικότητας και να διασφαλίζεται η τήρηση των ελάχιστων χρονικών ορίων από τον τελευταίο ψεκασμό ως τη συγκομιδή για την αποφυγή υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.
Υπενθυμίζεται ότι ψεκασμοί κάλυψης δεν εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος δακοκτονίας της Περιφέρειας, ενώ δεν θα πρέπει να εκτελούνται από παραγωγούς σε ελαιώνες που προορίζονται για την παραγωγή ΠΟΠ ή ΠΓΕ ελαιόλαδου ή επιτραπέζιων ελιών. Ανάμεσα στις εναλλακτικές προληπτικές πρακτικές που έχουν στη διάθεσή τους οι ελαιοπαραγωγοί για την αντιμετώπιση του δάκου συμπεριλαμβάνονται: (α) η τοποθέτηση πυκνού δικτύου μαζικής παγίδευσης, (β) η εφαρμογή εγκεκριμένων ορυκτών σκευασμάτων και (γ) η διενέργεια συμπληρωματικών δολωματικών ψεκασμών.

Παράλληλα, συστήνεται η αποφυγή περιττών και υπερβολικών αρδεύσεων των ελαιόδενδρων, καθώς συντελούν σε περαιτέρω αύξηση των δακοπληθυσμών. Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ εκδίδει σε εβδομαδιαία βάση Δελτία Άρδευσης στα οποία παρέχονται πληροφορίες για τις αρδευτικές ανάγκες της ελιάς σε αντιπροσωπευτικές περιοχές σε όλη την Κρήτη: https://www.crete.gov.gr/deltia-ardrevsis/.
Για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας οι παραγωγοί μπορούν να ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://www.crete.gov.gr/category/enimerosi/grafeio-typoy/release/enimerosi-agroton/dakoktonia/


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα