Αναφορές σε εκδήλωση στα Χανιά
Τον σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τον καταναλωτών αλλά και το οικοσύστημα σε περίπτωση που αρθούν στην Ε.Ε. περιορισμοί και προϋποθέσεις για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων σπόρων, επισημαίνουν επιστήμονες και πολίτες, στο πλαίσιο της συζήτησης που γίνεται για τη νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Νέες Γονιδιωματικές Τεχνικές.
Zητήματα γύρω από το τι ισχύει σήμερα και τι θα συμβεί αν εγκριθεί η νέα πρόταση βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, η ομάδα για την διατήρηση των Παραδοσιακών Σπόρων “Σπορίτες Χανίων”.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να γίνουν κατανοητές οι διαφορές μεταξύ των φυσικών παραδοσιακών σπόρων, με τα υβρίδια και τους γενετικά μεταλλαγμένους σπόρους αλλά και να αντιληφθούν οι πολίτες κατά πόσο θα έχουν στο μέλλον την δυνατότητα να γνωρίζουν εάν στα προϊόντα που καταναλώνουν θα αναγράφεται ρητώς, η περιεκτικότητά τους σε φυτά προερχόμενα από γενετικά τροποποιημένους σπόρους (μεταλλαγμένους).
«Στη χώρα μας σε ό,τι αφορά τις ανθρωποτροφές δεν τρώμε μεταλλαγμένα διότι επιβάλλεται να υπάρχει σήμανση κι ο κόσμος δεν τα παίρνει, οπότε δεν τα παίρνουν και τα σούπερ μάρκετ. Συνεπώς υπάρχει διαφάνεια και μια προστατευτική, κατά κάποιο τρόπο, νομοθεσία. Αντίθετα στις ζωοτροφές η σήμανση φτάνει έως τον έμπορο, δηλαδή τον αρχικό σάκο, κι όχι τον αγοραστή. Έτσι όλα τα ζώα, ακόμα κι όταν μιλάμε για σπιτικά κοτόπουλα -εκτός από τη βιολογική κτηνοτροφία- τρώνε μεταλλαγμένες ζωοτροφές που εισάγονται από τρίτες χώρες», εξήγησε η δημοσιογράφος, ιδρυτικό μέλος μέλος του Δικτύου Διατήρησης Παραδοσιακών Σπόρων Σιτώ Βάσω Κανελλοπούλου και συμπλήρωσε ότι στην Ευρώπη μόνο σε δύο χώρες, Ισπανία και Πορτογαλία, καλλιεργούνται μεταλλαγμένες ζωοτροφές, ενώ στην Ελλάδα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο καθώς ο νόμος επιβάλλει αξιολόγηση κινδύνου πριν την έγκριση της καλλιέργειας.
Τι μπορεί όμως να σημαίνει ότι κάποιος καταναλώνει ζώα που έχουν μεγαλώσει με μεταλλαγμένες ζωοτροφές; «Μπορεί να μην σημαίνει τίποτα, μπορεί όμως και να είναι επικίνδυνο. Αυτό θα πρέπει να το δείξει η επιστημονική έρευνα που όμως δεν έχει γίνει. Δεν υπάρχει έλεγχος σε αυτό», σχολιάζει η κα Κανελλοπούλου.
Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό που είναι βεβαιωμένο είναι ότι οι καλλιέργειες μεταλλαγμένων αυξάνουν τη χρήση ζιζανιοκτόνων καθώς οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες είναι ανθεκτικές σε αυτά: «Αυτό σημαίνει ότι προκαλεί μια τοξικότητα για το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα, τους επικονιαστές αλλά και για τους αγρότες».
Ρωτάμε την κα Κανελλοπούλου τι κινδύνους εγκυμονεί η νέα νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Νέες Γονιδιωματικές Τεχνικές: «Εμείς θέλουμε να συνεχίσει να ισχύει η νομοθεσία που μιλάει για ανάλυση κινδύνου πριν την καλλιέργεια και διαφάνεια για τον χρήστη. Τι θέλουν να κάνουν τώρα; Θέλουν να χαλαρώσουν τη νομοθεσία και να μην περιλαμβάνει αυτά τα τεστ της διακινδύνευσης. Στο πλαίσιο αυτό, θέλουν να εξισώσουν νομικά τις Νέες Γονιδιωματικές Τεχνικές (ΝΓΤ1) με τις συμβατικές καλλιέργειες. Αυτό όμως είναι εντελώς αντιεπιστημονικό, όπως επισημαίνουν μεταξύ άλλων 70 επιστήμονες με επιστολή τους στην Κομισιόν και οι οποίοι τονίζουν την ανάγκη να παραμείνουν οι έλεγχοι».
Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, στις 10-11 Δεκεμβρίου θα συζητηθεί η πρόταση της Κομισιόν στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας των χωρών της Ε.Ε.
Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμα οι Στέλλα Χατζηγεωργίου, γεωπόνος, Εστιακό Σημείο Αιγίλοπα Κρήτης και Κώστας Κουτής, γεωπόνος, βελτιωτής, ιδρυτικό μέλος του Δικτύου για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία.