Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ανησυχία για τα βράχια στα Ασκύφου μετά από μελέτη του Ε.Α.Γ.Μ.Ε

Την ανάγκη να παρθούν μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι καταπτώσεις βράχων στη θέση “Αμμουδάρι” της Δημοτικής κοινότητας Ασκύφου Σφακίων επισημαίνει η “Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών” (Ε.Α.Γ.Μ.Ε. – πρώην Ι.Γ.Μ.Ε.).

Η έκθεση της Περιφερειακής Μονάδας Κρήτης του Ε.Α.Γ.Μ.Ε. καταγράφει τα προβλήματα που υπάρχουν στη συγκεκριμένη περιοχή μετά τη πτώση μεγάλου βράχου τον Φεβρουάριο του 2019 που είχε ως αποτέλεσμα κατοικία να υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές.
Στην έρευνα τονίζεται πως σύμφωνα με τον Γεωλογικό Χάρτη της Ελλάδας του Ι.Γ.Μ.Ε. Φύλλο Βρύσες (1993), ο οικισμός εντοπίζεται σε θέση όπου διασταυρώνονται δύο κανονικά ρήγματα διεύθυνσης Β-Ν και ΝΔ-ΒΑ. « Σε ένα κανονικό ρήγμα διεύθυνσης ΝΔ-ΒΑ οφείλεται και η διαμόρφωση του πρανούς που βρίσκεται δυτικά και ανάντη του βόρειου τμήματος του οικισμού Αμμουδάρι Ασκύφου»λέει η έκθεση που επισημαίνει πως «η μορφολογία και οι μεγάλες κλίσεις που υπάρχουν σε ένα μεγάλο μήκος (περίπου 200m) του βόρειου τμήματος του οικισμού σε συνδυασμό με την γεωλογική εικόνα των σχηματισμών διαμορφώνουν ένα επισφαλές μέτωπο για καταπτώσεις βράχων. Η τεκτονική τους καταπόνηση φαίνεται να σχετίζεται με τη διεύθυνση των δύο κύριων ρηγμάτων (Β-Ν και ΝΔ-ΒΑ) καθώς και μίας σχετικά εγκάρσιας σε αυτά διεύθυνση διάρρηξης (ΒΔ-ΝΑ). Στην ζώνη του πρανούς διαμορφώνονται βραχώδη διακριτά τεμάχη μεγάλων ανθρακικών όγκων Το ανθρακικό συνδετικό υλικό και τα κενά που έχουν πληρωθεί με αργιλικό υλικό ή με υδροξείδια του σιδήρου) διαμορφώνουν συνθήκες αστάθειας στο μέτωπο του πρανούς, όπου το κατακερματισμένο ανθρακικό υπόβαθρο εμφανίζεται με μικρή συνοχή. Η μεγάλη κλίση του σε συνδυασμό με τις συνθήκες αποσάθρωσης στην εκτεθειμένη επιφάνεια του στα έντονα καιρικά φαινόμενα έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακά έντονη χαλάρωση και απομάκρυνση του συνδετικού υλικού και του υλικού πλήρωσης, μειώνοντας έτσι τις παραμέτρους διατμητικής αντοχής στην επαφή τους με τα κατακερματισμένα μέλη της ανθρακικής ακολουθίας, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες ολίσθησης στην επαφή τους. »
Στα αξιοσημείωτα το γεγονός ότι το Ασκύφου κατέχει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ μεγαλύτερης μηνιαίας βροχόπτωσης σε κατοικημένη περιοχή, καθώς τον Φεβρουάριο του 2019 (λίγες ημέρες μετά το συμβάν) σημειώθηκαν βροχοπτώσεις ύψους 1.225 χιλιοστών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα