■ Καταγγελίες για υποστελέχωση Κτηνιατρικών Υπηρεσιών
Σύσκεψη εργασίας πραγµατοποιήθηκε χθες βράδυ στην Περιφέρεια Κρήτης για τα κρούσµατα πανώλης των µικρών µηρυκαστικών υπό την προεδρία του Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων Γιώργου Στρατάκου, στον απόηχο των δύο κρουσµάτων που εντοπίστηκαν σε αιγοπρόβατα στον νοµό Ηρακλείου.
Καλωσορίζοντας το κλιµάκιο του ΥΠΑΑΤ στην Κρήτη, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε πως στη σύσκεψη µετέχουν τα στελέχη των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης από κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Σηµείωσε την άµεση ανταπόκριση και τη συντονισµένη συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου και της Περιφέρειας και υπογράµµισε πως «ως Περιφέρεια Κρήτης δεν θα κάνουµε ούτε ένα βήµα πίσω προκειµένου να σώσουµε την κτηνοτροφία της Κρήτης, εφαρµόζοντας όσα προβλέπονται από το πρωτόκολλο µε βάση την ευρωπαϊκή και την ελληνική νοµοθεσία».
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραµµατέας τόνισε πως η ανεύρεση των κρουσµάτων ήταν αποτέλεσµα της ιχνηλασιµότητας που εφαρµόζεται, αναγνώρισε ότι τα µέτρα που έχουν ληφθεί είναι σκληρά και σηµείωσε πως επιχειρησιακά «ακολουθούµε το µοντέλο που είχαµε και στη Θεσσαλία και θα συνδράµουµε µε όλες µας τις δυνάµεις να βοηθήσουµε το έργο της περιφέρειας, έτσι ώστε να εκριζώσουµε το φαινόµενο από το νησί». Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως οι πληγέντες κτηνοτρόφοι «θα αποζηµιωθούν».
Όπως υπογράµµισε ο Γενικός Γραµµατέας του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, «η πολιτεία θα σταθεί πλάι σε όλο τον κόσµο που περνάει πάρα πολύ δύσκολα, είτε χρηµατοδοτικά είτε θεσµικά, για να µπορέσουν να ξαναφτιάξουν τα κοπάδια, να πατήσουν στα πόδια τους και να παραµείνουν στα µαντριά τους».
ΑΝΗΣΥΧΙΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ
Την ίδια ώρα, τον κώδωνα του κινδύνου για την υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών κρούσει η “Λαϊκή Συσπείρωση” Κρήτης.
Σε ανακοίνωσή της, επισηµαίνει πως σε όλο το νησί ανέρχονται σε 22 τα οργανικά κενά κτηνιάτρων, παραθέτοντας τον σχετικό πίνακα:
Αναφορικά µε την εξάπλωση της πανώλης, η ΛΑ.ΣΥ. σχολιάζει πως «η νόσος έρχεται να προστεθεί στις αλλεπάλληλες επιδηµίες που τα τελευταία χρόνια έχουν στην κυριολεξία γονατίσει τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα και στα χίλια δυο προβλήµατα επιβίωσης που αντιµετωπίζουν µε το κόστος παραγωγής, κτλ.».
Παράλληλα, σηµειώνει πως «οι ευθύνες της κυβέρνησης για την εµφάνιση κρουσµάτων πανώλης των αιγοπροβάτων είναι τεράστιες. Υλοποιεί την αντιλαϊκή Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ -που συνδιαµόρφωσαν και υλοποίησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις- µε βάση την οποία τα αγροτικά προϊόντα, τα ζώα, τα εµπορεύµατα που προέρχονται από κράτη-µέλη, πέρα από οποιονδήποτε έλεγχο στη “χώρα προέλευσης”, έχουν “ελεύθερη είσοδο” και δεν ελέγχεται ούτε περιορίζεται το διασυνοριακό τους πέρασµα. Με αυτόν τον τρόπο έκαναν τη χώρα «ξέφραγο αµπέλι» στις ζωονόσους, για τα κέρδη των επιχειρηµατικών συµφερόντων, που µέσω των αθρόων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου εξασφαλίζουν εισροές από όπου τους συµφέρει καλύτερα. Επιπλέον, είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την τραγική υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών».
Όσον αφορά στην περιφερειακή αρχή Κρήτης, όχι µόνο στηρίζει την υλοποίηση της ευρωενωσιακής πολιτικής της ΚΑΠ, αλλά αποδέχεται και την πολιτική της υποστελέχωσης, τις αποδεκατισµένες από προσωπικό υπηρεσίες, συγκαλύπτοντας την τεράστια κρατική ευθύνη που υπάρχει για τα προβλήµατα στην προστασία της παραγωγής και του κτηνοτροφικού κεφαλαίου, στην πρόληψη των καταστροφών από ζωονόσους και καιρικά φαινόµενα.
Με τις τραγικές ελλείψεις και µε τα «µπαλώµατα» (µε συµβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου) από την Περιφερειακή Αρχή, δεν είναι δυνατό να εξασφαλιστεί η απαιτούµενη έγκαιρη επιδηµιολογική επιτήρηση, η οποία απαιτεί προσωπικό επαρκές σε αριθµό, πλήρως εκπαιδευµένο, ενηµερωµένο και «γειωµένο» στην εκάστοτε περιοχή που επιτηρείται.
Μάλιστα, ως αποτέλεσµα της υποστελέχωσης και του προσανατολισµού των κτηνιατρικών υπηρεσιών, µια σειρά από αρµοδιότητες σχετικές µε την περίθαλψη των ζώων, την προστασία της παραγωγής και την εξυγίανση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου, έχουν ιδιωτικοποιηθεί και το κόστος τους έχει φορτωθεί στις πλάτες των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων.
Ταυτόχρονα, και οι κτηνίατροι έρχονται αντιµέτωποι και µε την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων και µε τις αποφάσεις της περιφερειακής αρχής, που υλοποιεί όλα τα αντεργατικά µέτρα και νοµοθετήµατα (π.χ. η απόφαση των περιφερειακών συµβούλων της Ν∆, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάθεση αίτησης αναίρεσης της Περιφέρειας Κρήτης στον Άρειο Πάγο κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου που δικαιώνει τους κτηνιάτρους -που ανήκουν στις επαγγελµατικές οµάδες υψηλού κινδύνου- για το επίδοµα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας).