Ανησυχία και αντιδράσεις προκαλεί στον κλάδο των εκπαιδευτικών η επερχόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε σε χθεσινή εκδήλωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών στα γραφεία του ΣΕΠΕ.
Mιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” η Μαρία Γαυγιωτάκη, Οργανωτική Γραμματέας του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Χανίων, επεσήμανε ότι το «ασφαλιστικό νομοσχέδιο αφορά όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τους συνταξιούχους αλλά κυρίως τη νέα γενιά. Θεωρούμε ότι είναι μία προσπάθεια κατεδάφισης του ότι έχει απομείνει από τα ασφαλιστικά δικαιώματα από αυτό το πλέγμα δικαιωμάτων που με αγώνες είχαν κατακτήσει οι προηγούμενες γενιές . Γι΄ αυτό και καλούμε όλους τους εργαζόμενους να ενημερωθούν πρώτα για το νομοσχέδιο, που δεν είναι καθόλου καινούργιο όπως θέλουν να το παρουσιάσουν, αντίθετα έρχεται από πολύ παλιά, αφού τριάντα χρόνια τώρα προσπαθούν να επιβάλλουν αυτό το συγκεκριμένο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης των τριών περίφημων πυλώνων».
«Καλούμε τους εργαζόμενους να είναι σε ετοιμότητα να μην απεμπολήσουν αυτό το πολύ σημαντικό δικαίωμα, που είναι δικαίωμα και όχι επένδυση όπως θέλουν να το μετατρέψουν. Να μην δεχτούν μοιρολατρικά τις όποιες αποφάσεις αλλά να παλέψουν δυναμικά όλοι μαζί. Για να τους εμποδίσουμε, να το ανατρέψουμε και να τους αναγκάσουμε να λάβουν υπόψη τις δικές μας ανάγκες, τις σύγχρονες ανάγκες, εμάς και των παιδιών μας», τόνισε η κα Γαυγιωτάκη.
Πρόσθεσε δε ότι ήδη έχουν προγραμματιστεί αφενός συλλαλητήριο την ερχόμενη Πέμπτη στην Αθήνα και αφετέρου μία ακόμη κινητοποίηση την ημέρα της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή.
ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ ΚΑΙ
ΤΙΣ ΒΑΣΕIΣ
Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών χαιρετίζει εξάλλου σε ανακοίνωσή της, «τους χιλιάδες συναδέλφους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
Οπως τονίζει στη σχετική ανακοίνωση «στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας βρέθηκε η επιδίωξη της κυβέρνησης να λειτουργούν τα πανεπιστήμια με κριτήριο το κέρδος, καθώς και η διάταξη που αναγνωρίζει ως ισότιμα τα πτυχία των κολεγίων με αυτά των δημοσίων πανεπιστημίων.
Ουσιαστικά η Ν.Δ. όχι μόνο δεν καταργεί το προσοντολόγιο του Γαβρόγλου, αλλά βασιζόμενη σε αυτό το πάει ένα βήμα παραπέρα απαξιώνοντας περαιτέρω την αξία του πτυχίου μας, μετατρέποντάς το σε ένα ακόμη προσόν, ενώ κάνει ακόμα ένα βήμα στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και στην εμπορευματοποίηση της γνώσης και των σπουδών».
«Η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα πάει χέρι –χέρι με τις επικύνδυνες εξελίξεις στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου, όπου μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι διαγκωνίζονται για το πώς θα βάλουν χέρι στον ορυκτό πλούτο της περιοχής. Σε αυτούς τους ανταγωνισμούς εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά η ελληνική αστική τάξη», τονίζει ακόμη η ΑΣΕ και προσθέτει ότι με βάση αυτές τις εξελίξεις κατέθεσε στο Δ.Σ της ΕΛΜΕ πρόταση για συμμετοχή στην πορεία που οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην συμφωνία για τις βάσεις την ημέρα ψήφισης στην Βουλή.