Την ανησυχία της για την τύχη του Ιτζεδίν μετά τη συζήτηση της επερώτησης που είχε καταθέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζει η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης.
Αναφέρει σχετικά το κείμενο της ΛΑΣΥ «συγκεριμένα προβλήματα, με άξονα τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες, ανέδειξαν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης, στο περιφερειακό συμβούλιο, στις 27 Ιούλη.
Ειδικότερα ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, Μαρινάκης Αλέκος, αναφέρθηκε στο επιτακτικό ζήτημα της διάσωσης του ιστορικού τόπου του Ιτζεδίν, που έχει αφεθεί να καταρρέει, με διαχρονικές τις ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Τόνισε ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί προσβολή στη μνήμη και την τιμή των νεκρών κομμουνιστών, των αγωνιστών, των ηρώων της ταξικής πάλης, που γι’ αυτούς το Ιτζεδίν έγινε τόπος μαρτυρίου, όπως η Μακρόνησος και η Γυάρος.
Ήδη έχει καταρρεύσει μέρος από τον εξωτερικό μαντρότοιχο, το διοικητήριο και ο ανατολικός προμαχώνας. Η εξέλιξη αυτή ήταν προδιαγεγραμμένη, αφού δεν έχουν γίνει ποτέ εργασίες συντήρησης.
Ο Αλέκος Μαρινάκης ζήτησε να υλοποιηθεί η ένταξη στο ΕΣΠΑ των απαιτούμενων μελετών, όπως έχει δεσμευτεί η περιφερειακή αρχή, μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», του παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και μαζικών φορέων.
Η απάντηση που δόθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων ότι «η ευθύνη για το Ιτζεδίν ανήκει στον Δήμο Χανίων και ότι κατά συνέπεια δεν έγινε δεκτή η πρόταση της Περιφέρειας για τη χρηματοδότηση των μελετών», δεν εφησυχάζει κανέναν.
Από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η διεκδίκηση για το Ιτζεδίν θα συνεχιστεί, καθώς δεν μπορεί να χάνεται άλλος πολύτιμος χρόνος με το πινγκ πονγκ των ευθυνών Κυβέρνησης – Περιφέρειας Κρήτης – Δήμου Χανίων.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης θα συνεχίσει να διεκδικεί, μαζί με τους κατοίκους και τους μαζικούς φορείς των Χανίων, τη διάσωση του ιστορικού αυτού τόπου, την αποκατάσταση του Ιτζεδίν, για να γίνει επισκέψιμο, προσβάσιμο στον λαό και στη νεολαία της περιοχής και τους επισκέπτες απ’ όλη τη χώρα και τον κόσμο.
Για να είναι το φρούριο του Ιτζεδίν «σχολείο» της συλλογικής μνήμης, για να διδάσκονται οι νέες γενιές την ιστορία του, που είναι στενά δεμένη με την Ιστορία του λαϊκού κινήματος, με ηρωικές σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας της πατρίδας μας – με την Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού – που αφορούν όχι μόνο τον Ν. Χανίων, μα γενικότερα τη χώρα μας»