Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

Ανησυχία μετά από ελέγχους στα Χανιά: Φυτοφάρµακα σε ελαιόλαδα

Αναφορές σε χθεσινή εκδήλωση στο Επιµελητήριο Χανίων

Υπολείµµατα φυτοφαρµάκου σε ένα ποσοστό 20% έδειξαν οι έλεγχοι της ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Οικονοµίας σε ελαιώνες στα Χανιά! Έλεγχοι που πραγµατοποιήθηκαν για πρώτη φορά και όχι σε µεγάλους αριθµούς.

 

Εκτίµηση πάντως της υπηρεσίας είναι ότι όταν µετρηθούν και άλλα δείγµατα το ποσοστό θα πέσει.
Στην εκδήλωση του “Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων” το απόγευµα της Πέµπτης υπήρξε έντονος προβληµατισµός για το ζήτηµα της χρήσης φυτοφαρµάκων µε βάση τα όσα έγιναν την περασµένη χρονιά και υπογραµµίσθηκε η ανάγκη προστασίας του προϊόντος.

«Για την παράνοµη χρήση φυτοφαρµάκων ο σύλλογος µας δραστηριοποιήθηκε για την εντατικοποίηση των ελέγχων από την τοπική ∆ΑΟΚ. Μετά από αρκετές πιέσεις ενεργοποιήθηκε ο κρατικός µηχανισµός και πράγµατι έγιναν πολλές δειγµατολειψίες από παραγωγούς και χρήστες γεωργικών φαρµάκων κατά τη διάρκεια της χρονιάς και συνεχίζονται. Επίσης έχει ενηµερωθεί το Υπουργείο Αγ. Ανάπτυξης µε δικό µας υπόµνηµα που καταγράφουµε τις θέσεις µας για διάφορα προβλήµατα που αντιµετωπίζουµε στον κλάδο. Ενηµερώθηκε ειδικά για τα περιστατικά παράνοµης χρήσης φυτοφαρµάκων» δήλωσε η κ. Ελευθερία Μαµιδάκη πρόεδρος του “Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων” και εκπρόσωπος του ελαιουργείου “Ανώσκελη”.
Στην παρατήρηση µας ότι 40,50, 100 έλεγχοι φαντάζουν ως “σταγόνα στον ωκεανό “ όταν υπάρχουν εκατοµµύρια ελαιόδεντρα και χιλιάδες εκµεταλλεύσεις στα Χανιά η κ. Μαµιδακη σχολίασε πως «είναι µια αρχή πάντα! Όταν ξεκινάνε οι έλεγχοι φαίνονται λίγοι αλλά σίγουρα θα βοηθήσει ώστε να αντιλαµβάνεται ο παραγωγός και ο κάθε χρήστης ότι δεν είναι ανέλεγκτος, ότι υπάρχει ένας κρατικός µηχανισµό που λειτουργεί και θα λογοδοτήσει κάποια στιγµή.»

ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ

Για το ίδιο ζήτηµα η προϊσταµένη της ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Οικονοµία της Π.Ε. Χανίων κ. Μάνια Μυλωνάκη σηµείωσε πως το πρόγραµµα ελέγχων στο χρήστη ενεργοποιήθηκε µόνο στο νοµό Χανίων. «Κάνουµε επιτόπιους ελέγχους στους ελαιώνες, παίρνουµε δείγµατα ελαιοδέντρων και τα στέλνουµε στο “Μπενάκειο” για να δούµε την επίδραση των φυτοφαρµάκων. ∆εν έχουµε κάνει τον αριθµό των ελέγχων που θα θέλαµε. Αυτό καταλαβαίνεται ότι δεν είναι θέµα θέλησης είναι θέµα βαριάς υποστελέχωσης της υπηρεσίας. Θα σας πω σε ποσοστό ότι έχουµε ένα ποσοστό 20% που παρουσιάζουν υπολείµµατα σε φυτοφάρµακα, πιστεύω ότι θα είναι µικρότερο όταν τελειώσουµε τους ελέγχους». Σε ερώτηση µας για το ότι υπάρχουν αναφορές για ανεξέλεγκτη εισαγωγή µέσω και διαδικτύου σκευασµάτων που είναι παράνοµα στην Ελλάδα η κ. Μυλωνάκη απάντησε πως « ξέρουµε ότι πέρυσι ήταν µια σοβαρή υπόθεση µε φάρµακα που δεν ήταν εγκεκριµένα. Από ότι έχουµε εισπράξει φέτος δεν είναι στον ίδιο βαθµό! Η κίνηση από τους ελαιουργούς και την υπηρεσία µας είχε αποτέλεσµα, ήταν πολύ λιγότερη η χρήση, οι άνθρωποι κατάλαβαν το λάθος τους».

Μιλώντας για την δακοκτονία η κ. Μυλωνάκη τόνισε πως «βρισκόµαστε στον 4ο ψεκασµό σε όλες τις επαρχίες εκτός τα Σφακιά, µε τη βοήθεια του καιρού είµαστε σε ένα καλό επίπεδο.» Πρόσθεσε πάντως ότι είναι έντονο το φαινόµενο της αφυδάτωσης του καρπού παρόλο που υπήρξε µια µικρή βελτίωση µε την τελευταία βροχή.
Στο χαιρετισµό του ο δήµαρχος Πλατανιά και πρόεδρος του ΣΕ∆ΗΚ κ. Γιάννης Μαλανδράκης αναφέρθηκε στην περασµένη χρονιά λέγοντας πως από δείγµατα που λήφθησαν πέρυσι ήταν σαφές ότι είχαν χρησιµοποιηθεί ουσίες για την καταπολέµηση του δάκου µε υπολείµµατα που ανιχνεύονταν από εµπόρους στο εξωτερικό µε αποτέλεσµα να υπάρξει µια δυσφήµιση για το Χανιώτικο ελαιόλαδο. ∆ήλωσε τέλος την πρόθεση του ΣΕ∆ΗΚ να συµπράξει για την ενίσχυση των ελέγχων.
Για την Περιφέρεια χαιρέτησε η περιφ. Σύµβουλος κ. Χρύσα Μακράκη- Χαριτάκη που αναφέρθηκε στους ελέγχους της ∆ΑΟΚ τονίζοντας πως χτύπησε το καµπανάκι «για κάποιους που πίστεψαν ότι µπορούν να κάνουν ότι θέλουν στο χωράφι τους. ∆εν είναι όµως έτσι τα πράγµατα γιατί οι προσπάθειες χιλιάδων παραγωγών τινάζονται στον αέρα όταν ασυνείδητοι παραγωγοί χρησιµοποιούν ασύστολα φάρµακα που δεν είναι πιστοποιηµένα και το Χανιώτικο ελαιόλαδο – που µε τον αγώνα και τις προσπάθειες χιλιάδων ανθρώπων απέκτησε τη φήµη που έχει – κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα».
Τις ενέργειες του ΕΒΕΧ για τη στήριξη του ελαιολάδου παρουσίασε ο πρόεδρος του κ. Αντώνης Ροκάκης µιλώντας για µια σειρά από δράσεις που µετέχει το Επιµελητήριο για τη στήριξη του πρωτογενή τοµέα.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ

Σε ότι αφορά τις τιµές η πρόεδρος του “Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων” κ. Μαµιδάκη παρατήρησε ότι « πέρυσι ήταν ιδιαίτερες οι περιστάσεις που ανέβηκε η τιµή για τον παραγωγό. Σίγουρα δεν αναµένεται να πέσει σε παλαιότερα επίπεδα αλλά βασικός παράγοντας είναι η εξέλιξη της παραγωγής στην Ισπανία για να δούµε πως θα κυµανθούν οι τιµές και εδώ». Άλλοι ελαιουργοί εκτίµησαν πως η τιµή για τον παραγωγό θα κρατηθεί µικρότερη τον 7 ευρώ.
Τέλος για την ποσότητα και την ποιότητα η κ. Μαµιδάκη απάντησε πως « θα είναι µια µέτρια χρονιά φέτος µετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι µε αρκετή ανοµβρία. Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις βοήθησαν την παραγωγή και αναµένουµε µια µέσα παραγωγή µε καλή ποιότητα. »

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα