Την ανησυχία του για το κράτος δικαίου στην Ισπανία εξέφρασε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την αντιπρόεδρο της ΚΟ του ΕΛΚ Ντολόρς Μονσεράτ στο Στρασβούργο.
Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι «οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και η Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ήταν έτοιμοι να επιτρέψουν τη διεξαγωγή της συζήτησης αυτήν την εβδομάδα για εκατομμύρια ανθρώπους που διαδηλώνουν στην Ισπανία για το κράτος δικαίου».
«Έχασαν την αξιοπιστία τους να είναι θεματοφύλακες του κράτους δικαίου στην Ευρώπη», επισήμανε ο κ. Βέμπερ και κάλεσε για «σαφή αντίδραση» από την πλευρά της Κομισιόν.
«Είμαι πολύ ευγνώμων για την επιστολή του Επιτρόπου Ρέιντερς για να θέσει τις απαραίτητες ερωτήσεις, για να γίνει η έρευνα. Στην αυριανή συζήτηση, η Επιτροπή θα είναι επίσης παρούσα και αναμένουμε τη δήλωσή τους εκεί, έχοντας κατά νου ότι πολλοί άνθρωποι στους δρόμους της Μαδρίτης την περασμένη Κυριακή δίπλα στις ισπανικές σημαίες κρατούσαν ευρωπαϊκές σημαίες στα χέρια τους», τόνισε.
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ συμπλήρωσε ότι το κράτος δικαίου δεν έχει σχέση με το αν πρόκειται για μεγάλη ή μικρή χώρα, αλλά έχει να κάνει με την αρχή της Ένωσης.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό που θέλουμε να δούμε είναι μια σοβαρή αξιολόγηση και μια σοβαρή έρευνα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με βάση τα γεγονότα που έχουν ήδη παραδώσει οι ανεξάρτητες αρχές από την Ισπανία», υπογράμμισε.
Από την πλευρά της, η Ντολόρς Μονσεράτ ανέφερε ότι υπάρχουν στοιχεία «που πιστεύουμε ότι αποτελούν επίθεση κατά του κράτους δικαίου».
Όπως είπε, «η πρόταση νόμου περί αμνηστίας που θα εφεσιβάλει μιας δεκαετίας νομικές διαδικασίες έχει να κάνει με ποινές που επηρεάζουν περίπου 1.000 άτομα που συμμετείχαν στην οργάνωση και την εφαρμογή του παράνομου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας του 2017. Αυτή η αμνηστία λοιπόν εξαφανίζει τη σειρά των εγκλημάτων που σχετίζονται με αυτό το παράνομο δημοψήφισμα είτε πρόκειται για διαφθορά, για καταβολή δημοσίων πόρων είτε για τρομοκρατία». Προσέθεσε ότι ακόμα πιο σοβαρή, είναι η νέα έννοια που εισάγεται και τους δίνει την υπεροχή έναντι των δικαστικών αποφάσεων, «οπότε όταν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία η ιδέα είναι ότι μπορούν να παρεμβαίνουν, να ελέγχουν το έργο των δικαστών, το έχουμε δει αυτό στην ΕΕ (είτε στην Ουγγαρία είτε στην Πολωνία)».