Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ανησυχητικά μηνύματα για την ελαιοπαραγωγή

Προβληματισμός για ανθοφορία και καρπόδεση

Ανησυχητικά στοιχεία ως προς την φετινή παραγωγή ελαιολάδου δείχνουν τα στοιχεία από την εξέλιξη της ανθοφορίας και της καρπόδεσης! Οι προοπτικές δεν είναι καλές ούτε για την “τσουνάτη” που για φέτος αναμενόταν να έχει “βεντέμα”στις ορεινές περιοχές των Χανίων.

Την ίδια στιγμή η δακοκτονία εκτιμάται πως θα ξεκινήσει μετά την 25η Ιουνίου αφού η παγιδοθεσία θα γίνει στις αρχές της άλλης εβδομάδας.
«Γενικά η χρονιά δεν είναι πολύ καλή» μας δηλώνει η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χανίων κα Μάνια Μυλωνάκη που εκτιμάει ότι οι περιορισμένες βροχές το χειμώνα και οι ιδιαίτερες κλιματολογικά συνθήκες που επικράτησαν επέδρασαν τόσο στην ανθοφορία όσο και στην καρπόδεση.
«Τις προηγούμενες ημέρες προχωρήσαμε σε αυτοψίες στο Νομό με τους τομεάρχες και τους επόπτες. Η κατάσταση είναι πολύ περίεργη, η χρονιά είναι όψιμη. Στην παραλιακή του Δήμου Πλατανιά έχουμε πολύ μικρή καρπόδεση που σημαίνει
παραγωγή κάτω του 20% και πιθανόν κάποια χωριά να εξαιρεθούν από την δακοκτονιά. Στην ενδοχώρα η παραγωγή είναι λίγο καλύτερη, στο 30-40% με βάση πάντα τα στοιχεία που βλέπουμε» αναφέρει η κ. Μυλωνάκη.
Ειδικά σε ότι αφορά τις τσουνάτες ελιές η προϊσταμένη της ΔΑΟΚ παρατηρεί πως ενώ «στην ανθοφορία πήγε καλά δεν φαίνεται να έχει “δέσει” ο καρπός και μάλλον θα έχουμε πρόβλημα. Σε πολλές περιοχές διαπιστώνουμε τρία στάδια του καρπού (άνθιση, μικρός καρπός, μεγαλύτερος καρπός).
Ειδικά σε ότι αφορά την τσουνάτη ελιά το ζήτημα απασχολεί έντονα και την “Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σελίνου” καθώς η περιοχή έχει πολύ μεγάλο αριθμό ελαιοδέντρων.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Σελίνου κ. Αντώνης Μπιτσάκης υπογράμμισε πως από χωράφι σε χωράφι οι διαφορές είναι μεγάλες. «Είναι ένα θέμα που πρέπει να εξετάσουμε γιατί βλέπουμε στο ίδιο χωράφι πολλές φορές κάποια δέντρα να έχουν υπερ- βεντέμα και άλλα δέντρα να μην υπάρχει τίποτα, ούτε ελιά! Οι διαφορές είναι μεγάλες και αυτό μας προβληματίζει πάρα πολύ. Είναι κάτι που το είπαμε και σε πρόσφατη σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων» τονίζει ο κ. Μπιτσάκης.
Η ΕΑΣ Σελίνου το επόμενο διάστημα έχει σκοπό να προσκαλέσει ειδικό γεωπόνο ώστε να κάνει μια πρώτη έρευνα στην περιοχή και να δώσει απαντήσεις για τα προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή.

Η ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

Σε ότι έχει να κάνει με την δακοκτονία ίσως να ξεκινήσει σε κάποιες περιοχές στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας και το πιθανότερο μετά τις 25 Ιουνίου στο μεγαλύτερο τμήμα του Νομού Χανίων.
«Στις 21 Ιουνίου θα ξεκινήσει η παγιδοθεσία. Σε κάποιες παγίδες που έβαλε το “Ινστιτούτο Ελιάς” βρήκε πληθυσμούς δάκου. Οι τομεάρχες προσλήφθηκαν στις 12 Ιουνίου και το ίδιο και οι επόπτες. Σε ότι έχει να κάνει με τον διαγωνισμό για τις εργολαβίες είναι στο Ελεγκτικό συνέδριο και περιμένουμε την έγκριση του αλλά θα ξεκινήσουν οι ψεκασμοί με διπλή εντολή του περιφερειάρχη» τονίζει η κ. Μ. Μυλωνάκη.
Σύμφωνα με τους γεωπόνους ακόμα και εκεί που έχει πήξει ο πυρήνας δεν υπάρχουν παντού καρπός. Πάντως ειδικοί στη δακοκτονία επισημαίνουν πως σε όσες ελαιοκομικές ζώνες δεν υπάρχει παραγωγή άνω του 20% άρα μπορούν να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα δακοκτονίας αυτό εγκυμονεί πολλούς κινδύνους καθώς τα σημεία αυτά μπορούν να λειτουργήσουν ως “εκτροφεία” δάκου ζημιώνοντας συνολικά όλην την περιοχή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα