Ανησυχητικά στοιχεία για τα τροχαία ατυχήματα – δυστυχήματα στα Χανιά, γνωστοποιήθηκαν στο περιθώριο της εκδήλωσης που οργανώνει το Τμήμα Τροχαίας Χανίων στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στο πλαίσιο της εβδομάδας οδικής ασφάλειας.
Σε δηλώσεις του ο διευθυντής της Α Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου Χανίων, Μιλτιάδης Καστανάκης, χαρακτήρισε τα τροχαία ατυχήματα «μάστιγα» πιο έντονη «στην Κρήτη και ειδικά στα Χανιά».
Σύμφωνα με τον κ. Καστανάκη, υπάρχει σημαντική «βελτίωση στα νούμερα, αλλά έχουμε ακόμα πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε και πρέπει οι προσπάθειες να μην σταματούν. Το θέμα είναι να μη φτάσουμε στο σημείο να γίνει το τροχαίο. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία».
Ο κ. Καστανάκης ανέφερε ότι «το τελευταίο τετράμηνο, τους καλοκαιρινούς μήνες, είχαμε περίπου σε εκατό ημέρες γύρω στα 500 τροχαία τα οποία έφτασαν στο νοσοκομείο Χανίων, ένα μεγάλο ποσοστό αφορούσε κυρίως νέους ανθρώπους, ηλικίες 19 – 35 χρόνων. Χάθηκαν περίπου 12 άνθρωποι, αν θυμάμαι καλά. Επίσης, ένα 20% των παιδιών αυτών έμειναν για πάρα πολλές μέρες στο νοσοκομείο, πολλοί από αυτούς είχαν και μια μόνιμη αναπηρία και ένα 5% των παιδιών αυτών είχαν πολλοί βαριές κακώσεις, είτε ορθοπεδικές, είτε κρανιοεγκεφαλικές».
Ο διευθυντής της Α΄ Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου Χανίων, υπογράμμισε ότι από τα 500 τροχαία τα άτομα ήταν περισσότερα γιατί πολλές φορές από ένα τροχαίο «μπορεί το ΕΚΑΒ να φέρει δύο ή τρία άτομα».
Πάντως ο κ. Καστανάκης συμπλήρωσε ότι πανελληνίως «από το 2007 έως το 2019 είχαμε βελτίωση στον αριθμό των περιστατικών τα οποία εμπλέκονται σε τροχαίο ατύχημα. Ημασταν στην 2η θέση στην Ευρώπη και τώρα είμαστε στην 7η, μακάρι να φτάσουμε στην τελευταία θέση».
Η διοικητής της Τροχαίας Μάρθα Κίτσιου αναφέρθηκε στις δράσεις της Τροχαίας, σημείωσε ότι φέτος τα θανατηφόρα τροχαία ήταν λιγότερο από πέρυσι ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων ανέφερε, μεταξύ άλλων, το αλκοόλ, τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και την απροσεξία.
Η κα Κίτσιου δήλωσε:
«Η αναγνώριση της ανάγκης του τόπου μας για επιπλέον εκπαίδευση στην κυκλοφοριακή αγωγή μας κινητοποίησε να οργανώσουμε μία εβδομάδα οδικής ασφάλειας, να μπορέσουμε να χωρέσουμε πολλά παιδιά σε αυτή την ενημέρωση, τόσο του δημοτικού όσο και του γυμνασίου και του λυκείου».
Απαντώντας σε ερώτηση για τη βασικότερη αιτία των τροχαίων ατυχημάτων, η κα Κίτσιου σημείωσε:
«Δεν είναι μία, συνήθως είναι πολλές, αλλά κυριαρχεί το αλκοόλ και πλέον και οι ναρκωτικές ουσίες διαφόρων ειδών. Και κατά κύριο λόγο είναι η απροσεξία από τον εγωισμό που έχουμε, ότι εμείς είμαστε καλύτεροι και δεν θα μας συμβεί».
Στα τοπικά ΜΜΕ μίλησε και ο κρητικός καλλιτέχνης Μανώλης Κονταρός που είχε πέσει θύμα τροχαίου.
Ο κ. Κονταρός σημείωσε ότι «ο καθένας έχει τη δικιά του ιστορία, όπως και εγώ προέρχομαι από ενα πολύ σοβαρό τροχαίο και μέχρι να ζω, θα ανεβαίνω το δικό μου Γόλγοθα. Θα προσπαθήσω, όσο μπορώ, να περάσω στους νέους το μήνυμα, όπως πηγαίνουν στο σχολείο και αποκτούν εφόδια στη ζωή τους για να γίνουν όσο γίνεται καλύτεροι και να έχουν ένα καλύτερο επαγγελματικό προσανατολισμό, το ίδιο να αποκτήσουν και γνώσεις και να έχουν καλή παιδεία όσον αφορά την οδήγηση και το πόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη ζωή μας».
ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Πάντως, οι προσπάθειες των υπηρεσιών Τροχαίας στην Κρήτη έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, όπως σημειώνεται σε μήνυμα του Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Κρήτης, Γεωργίου Λυμπινάκη, που μετέφερε η υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας Κρήτης, Σοφία Λογαρίδου. Οπως αναφέρεται στο μήνυμα, το 11μηνο του 2023 ήταν λιγότεροι οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα στην Κρήτη σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Φέτος έχασαν τη ζωή τους 28 άνθρωποι ενώ πέρυσι ήταν 41.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη η βουλευτής Σέβη Βολουδάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Χανίων Γιώργος Μαστραντωνάκης,
ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, ο νέος δήμαρχος Σφακίων, Γιάννης Ζερβός, ο αντιδήμαρχος Χανίων Στέλιος Μιχαηλάκης, οι προισταμένοι Δευτεροβάθμιας Ιωάννης Παναγιώτης Αμπελάς και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Χρύσα Τερεζάκη, κ.α.