Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ανησυχητικά στοιχεία για τη σύφιλη στα Χανιά

Επανεμφάνιση της σύφιλης για μια σειρά από λόγους καταγράφεται τα τελευταία χρόνια και σε τοπικό επίπεδο με βάση έρευνα – μελέτη της Μονάδας Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων που παρουσιάσθηκε στο 15ο Πανελλήνιο συνέδριο Νοσηλευτών που ολοκληρώθηκε χθες στα Χανιά.

Την παρουσίαση της έρευνας -που έγινε με συστηματική δουλειά του νοσηλευτικού και του ιατρικού προσωπικού-έγινε στο συνέδριο από τη νοσηλεύτρια κα Ελένη Μαρινάκη.

 

Η νοσηλεύτρια κα Ελένη Μαρινάκη

Μιλώντας στα “Χ.ν.” η κ. Μαρινάκη εξήγησε πως «οι περισσότεροι πολίτες πιστεύουν ότι η σύφιλη έχει θαφτεί στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα! Η επιδημιολογία δείχνει ότι χώρες με υψηλά εισοδήματα όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η ΗΠΑ έχουν αυξητικές τάσεις, ενώ στην Ευρώπη έχει σταθεροποιηθεί από το 2018. Αυτά τα στοιχεία ήταν ένας πρώτος λόγος να μας κάνει να εξετάσουμε πιο επισταμένα τι συμβαίνει στο Νοσοκομείο. Ένας δεύτερος λόγος ήταν το περιστατικό που είχαμε το 2020 με το συμπτωματικό νεογνό που γεννήθηκε με συγγενή σύφιλη από μια μητέρα που δεν είχε συμπτώματα! Το νεογνό νοσηλεύτηκε στη Μονάδα μας για ένα μήνα και θεραπεύτηκε με πενικιλίνη».
Βασικές αιτίες της επανεμφάνισης της σύφιλης είναι ο περιορισμός στην πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες, η χρήση των κοινωνικών δικτύων για την εύρεση συντρόφου, η μετανάστευση από χώρες όπου δεν παρέχεται σωστή ιατρική περίθαλψη κα.
Ο ανιχνευτικός έλεγχος στο Νοσοκομείο Χανίων πραγματοποιήθηκε με την επιμέλεια του παιδιάτρου επιμελητή Α΄ κ. Μανώλη Καραβιτάκη, της γυναικολόγου επικ. Επιμελήτριας Β΄ Στεφανίας Πατραμάνη, των νοσηλευτριών της ΜΕΝΝ Γ.Ν. Χανίων κ.κ. Ελένης Μαρινάκη, Βασιλικής Χαλιβελάκη, Σοφίας Κωνσταντινοπούλου, Δήμητρας Τοπαλοπούλου.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Όπως επισημαίνει η κ. Μαρινάκη η σύφιλη «αντιμετωπίζεται, η θεραπεία της είναι απλή εύκολη και οικονομική με πενικιλίνη αλλά πρέπει να εντοπιστεί γρήγορα και να υπάρχει έλεγχος. Ο γενικός πληθυσμός δεν γνωρίζει τα επιδημιολογικά φαινόμενα, οι περισσότεροι νομίζουν ότι είναι μια αρρώστια που υπάρχει στην Αφρική ή στην Λατ. Αμερική και όχι εδώ κάτι που δεν ισχύει για αυτό και απαιτείται και η εγρήγορση και από μεριάς του προσωπικού. Ο ανιχνευτικός έλεγχος για σύφιλη στη Μ.Γ του Γ.Ν.Χ διαχρονικά παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας είναι σημαντικός για την εφαρμογή του προγεννητικού ελέγχου για τη σύφιλη».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν από την έρευνα του Νοσοκομείου Χανίων: Η σύφιλη που είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα από το βακτήριο Treponema Pallidum μπορεί να οδηγήσει:
20% συγγενή λοίμωξη (δερματικές και σπλαχνικές εκδηλώσεις).
• 10% θνησιγενή έμβρυα.
• 20% νεογνικό θάνατο.
• 10% αυτόματη αποβολή στο 2ο ή 3ο τρίμηνο..
• 40% υγιές.
Για την Eλλάδα συστήνεται:
• Ο καθολικός έλεγχος των εγκύων στο πρώτο και το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης για τη αποτροπή εμφάνισης συγγενούς σύφιλης
• Πρόληψη μετάδοσης σύφιλης στο γενικό πληθυσμό.
Δίνοντας ένα μήνυμα για την προσπάθεια και τον καθημερινό αγώνα των νοσηλευτών η κ. Μαρινάκη σημειώνει πως «πλέον έσβησαν τα φώτα του συνεδρίου ασχολήθηκαν πολλοί φορείς μαζί μας, μας τίμησαν με την παρουσία τους και θα επιστρέψουμε στις εργασίες μας. Το βράδυ της Κυριακής είχα τη βάρδια μου στο Νοσοκομείο το ίδιο και ο υπόλοιποι συνάδελφοι . Πρέπει η πολιτεία να δώσει κίνητρα στον νοσηλευτή ώστε να είναι αποδοτικός και χρήσιμος για τους ασθενείς και στη νέα γενιά κίνητρα για να ασχοληθεί με την επιστήμη αυτή που στηρίζει το σύστημα υγείας».

Η πορεία της σύφιλης

Με βάση στοιχεία ερευνών η πορεία της σύφιλης τα τελευταία χρόνια σε ελλάδα και εξωτερικό:
• ΕΛΛΑΔΑ: 328 περιπτώσεις σύφιλης το 2018 (ενώ το 2014 ήταν 247) με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.
• ΕΥΡΩΠΗ: 33.927 περιπτώσεις σύφιλης, 60 περιπτώσεις συγγενούς σύφιλης το 2018 (στοιχεία ECDC).
• ΗΠΑ: 133,945 περιπτώσεις σύφιλης το 2020 (αύξηση 6,8 σε σύγκριση με το 2000), 2148 περιπτώσεις συγγενούς σύφιλης (15% αύξηση σε σύγκριση με το 2019 ), 5,726 έγκυες με σύφιλη (16% παραπάνω σε σχέση με το 2019).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα