Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ανησυχητικά στοιχεία: Περισσότερες δασικές πυρκαγιές τα επόμενα χρόνια

» Συµπεράσµατα πανεπιστηµιακής έρευνας

Θα διπλασιαστούν µέχρι το τέλος του αιώνα οι δασικές και περιαστικές εκτάσεις στις οποίες θα αυξηθεί ο κίνδυνος για πυρκαγιές, δείγµα της έντασης των φαινοµένων που αναµένουν τα επόµενα χρόνια οι επιστήµονες.

Τα στοιχεία της σχετικής έρευνας που χρηµατοδοτήθηκε στα πλαίσια του έργου «Πρόβλεψη των επιπτώσεων της κλιµατικής αλλαγής στα δασικά οικοσυστήµατα της Ελλάδας. Ένα ολοκληρωµένο πλαίσιο εκτίµησης της τρωτότητας των δασών και διερεύνησης εναλλακτικών προσαρµογής», που υλοποιείται από το Πανεπιστήµιο Αιγαίου µε χρηµατοδότηση του Πράσινου Ταµείου (Χρηµατοδοτικό Πρόγραµµα: «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόµες ∆ράσεις 2023», Άξονας Προτεραιότητας 3: «Έρευνα και Εφαρµογή»), παρουσιάστηκαν στο 18ο συνέδριο “Πλίνιος” στα Χανιά. Η επιστηµονική οµάδα του έργου αποτελείται από τους: Άννα Καράλη (Πανεπιστήµιο Αιγαίου και Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών), Μαρία Χατζάκη (ΕΚΠΑ), Βαρβάρα Αντωνίου (ΕΚΠΑ), Κωνσταντίνο Βαρώτσο, (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών), Νικόλαο Φύλλα (Πανεπιστήµιο Αιγαίου και ΕΚΠΑ) και Χρήστο Γιαννακόπουλο (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών).

«Στόχος της έρευνας µας ήταν να αναπτύξουµε µια µεθοδολογία για την εκτίµηση της διακινδύνευσης δασικών και περιαστικών περιοχών, τόσο στο κοντινό µέλλον (2041-2060), όσο και το µακρινό µέλλον (2081-2100) στον Ελλαδικό χώρο υπό διαφορετικά σενάρια κλιµατικής αλλαγής, κάποια πιο µετριοπαθή και κάποια άλλα πιο αισιόδοξα» σηµείωσε στα “Χ.ν.” η κ. Καράλη.

Για την εξαγωγή συµπερασµάτων λήφθησαν υπόψιν είκοσι διαφορετικοί δείκτες (κλιµατικοί, κοινωνικοοικονοµικοί, βιοφυσικοί) οι οποίοι βαθµολογήθηκαν µέσω ερωτηµατολογίων από 10 ειδικούς στον τοµέα των πυρκαγιών (επιστήµονες, αξιωµατικούς της πυροσβεστικής, ανθρώπους της πολιτικής προστασίας).

Τα αποτελέσµατα των ερωτηµατολογίων αναλύθηκαν στη συνέχεια µε στατιστικές µεθόδους για την εξαγωγή των τελικών αποτελεσµάτων.

«Αυτό που διαπιστώνουµε είναι ότι στο µέλλον περίπου 6.000.000 εκτάρια από το χαµηλό ρίσκο θα βρεθούν στο µέτριο και 655.000 εκτάρια από το µέτριο ρίσκο στο υψηλό. Αυτό δείχνει ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς θα αυξηθεί σηµαντικά, σε συµφωνία µε πολλές µελέτες  τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Μεσόγειο και στόχος µας είναι να ενισχύσουµε την προσαρµογή µας στη µεγάλη αύξηση του κλιµατικού κινδύνου» κατέληξε η κ. Καράλη.

Σηµειώνεται ότι τα παραπάνω αποτελέσµατα συνοψίζουν µια από τις τέσσερεις συνιστώσες τρωτότητας των δασικών οικοσυστηµάτων της Ελλάδας στην κλιµατική αλλαγή, στις οποίες επικεντρώνεται το συγκεκριµένο ερευνητικό πρόγραµµα.

Οι υπόλοιπες τρεις, δηλαδή οι εκτεταµένες ξηράνσεις, η µείωση της παραγωγικότητας και οι µετατοπίσεις των κλιµατικά κατάλληλων περιοχών εξάπλωσης των δασικών ειδών, µελετώνται παράλληλα, µε τα συγκεντρωτικά αποτελέσµατα να αναµένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2025, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο συντονιστής του προγράµµατος Νικόλαος Φύλλας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα