Με ηµερίδες, διαφηµιστικές καταχωρήσεις, ακόµα και µε… βανάκι µε µεγάφωνο που θα γυρίζει τα χωριά, θα επιχειρήσει από Σεπτέµβριο το Υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης να πείσει τους πολίτες να προχωρήσουν σε δηλώσεις για το Κτηµατολόγιο!
Την ίδια στιγµή ζήτηµα έχει προκληθεί και µε τις “Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων ∆ασικού Χάρτη” που συνεδριάζουν στα Χανιά, καθώς δεν έχουν πληρωθεί ακόµα για το έργο που έχουν κάνει και κάποιες έχουν αναστείλει τη δραστηριότητα τους.
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Σε ό,τι αφορά στο Κτηµατολόγιο στα Χανιά, οι δηλώσεις είναι “κολληµένες” εδώ και µεγάλο διάστηµα στο 42% και τα χρονοδιαγράµµατα είναι αυστηρά ότι οι δηλώσεις θα γίνονται δεκτές µέχρι τις 30 Νοεµβρίου του 2024!
Σύµφωνα µε πληροφορίες των “Χ.ν.”, η προσέλευση στο κτηµατολογικό γραφείο από πολίτες είναι πολύ µικρή αλλά και οι δηλώσεις που γίνονται ηλεκτρονικά είναι επίσης ελάχιστες. Κάτι ανάλογο ισχύει και µε τους ∆ήµους, που οι περισσότεροι δεν έχουν τακτοποιήσει τα θέµατα τους καθώς προκύπτουν ζητήµατα “χρησικτησίας” και γίνεται προσπάθεια να λυθούν.
Όπως µας ανέφερε χαρακτηριστικά µηχανικός «από το Υπουργείο είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα δοθεί παράταση και στις 30 Νοεµβρίου θα σταµατήσει όλη η διαδικασία για το κτηµατολόγιο. Από τις εταιρείες που έχουν αναλάβει τη διαδικασία γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθµός των δηλώσεων, ώστε να φτάσει στο 50% για να µπορούν να πληρωθούν, διαφορετικά δεν δικαιούνται αποζηµίωση. Αν δεν φτάσουν στο 50%, θα ζητήσουν νοµοθετική ρύθµιση ώστε να µπορούν να πληρωθούν, γιατί έχουν κάνει έξοδα και πολλή δουλειά το προηγούµενο διάστηµα».
Παρά του ότι είναι διαθέσιµη η ιστοσελίδα maps.ktimatologio.gr στην οποία ο κάθε πολίτης µπορεί να εντοπίσει το ακίνητο που θέλει να δηλώσει και έπειτα να το κατοχυρώσει ηλεκτρονικά προσκοµίζοντας συµβόλαια ιδιοκτησίας ή το Ε9 της φορολογικής του δήλωσης, ούτε αυτό φαίνεται να έχει φέρει σηµαντικά αποτελέσµατα.
Σηµειώνεται ότι πέρα από τα Χανιά, πρόβληµα διαπιστώνεται και στις δηλώσεις κτηµατολογίου και σε άλλες περιοχές της χώρας και στο Ηράκλειο όπου επίσης ο αριθµός τους είναι πολύ µικρός.
Στον µικρό αριθµό των κατατιθεµένων δηλώσεων πρέπει να υπολογιστεί πως ένα ποσοστό της τάξης από 5 % έως 8% παρουσιάζουν προβλήµατα εγκυρότητας, καθώς απουσιάζουν έγγραφα, δικαιολογητικά κ.α. Σε περίπτωση πάντως που κάποιος πολίτης δεν κάνει δήλωση, πέρα του ότι κινδυνεύει να χάσει το ακίνητο του, µπαίνει σε µια νέα διαδικασία πολύ πιο γραφειοκρατική και κοστοβόρα προκειµένου να κατοχυρώσει την περιουσία του.
Προβλήµατα στους ∆ασικούς χάρτες
Την ίδια στιγµή σε ό,τι αφορά την εξέταση των αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, ενώ από την άνοιξη οι τρεις “Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων ∆ασικού Χάρτη” στα Χανιά είχαν επανεκκινήσει τις συνεδριάσεις τους για τους δασικούς χάρτες του 2018 (4.200 αντιρρήσεις) και παράλληλα ξεκίνησαν άλλες δύο “Επιτροπές” για τις αντιρρήσεις του 2021 (πλησίαζαν τις 30.000), έχουν προκληθεί νέα προβλήµατα.
Αιτία, η µη πληρωµή των “Επιτροπών” από το κράτος, µε αποτέλεσµα µια εξ αυτών να έχει σταµατήσει να παραλαµβάνει αντιρρήσεις για να τις εξετάσει µέχρι να πληρωθεί, ενώ κάτι ανάλογο προτίθεται να κάνουν και οι άλλες Επιτροπές. Και αυτό γιατί παρότι οι συνεδριάσεις είναι συχνές και σε εβδοµαδιαία βάση, δεν έχουν πληρωθεί ακόµα για τον πολύ µεγάλο όγκο εργασίας που έχουν πραγµατοποιήσει. Σε κάθε “Επιτροπή” µετέχουν ένας δικηγόρος ως πρόεδρος, ένας υπάλληλος της ∆ιεύθυνσης ∆ασών και ένας µηχανικός του ΤΕΕ και µε βάση τον προγραµµατισµό τους θα υπήρχε µια µείωση των συνεδριάσεων µέσα στον Αύγουστο για λόγους διακοπών και θα συνέχιζαν από τα τέλη του µήνα.