Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025

Ανοιξη ξεκινούν οι έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης

Την Ανοιξη του 2019 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης που θα διαρκέσουν 3 χρόνια. Στο μεταξύ, καθησυχαστικός ως προς τους κινδύνους για το περιβάλλον και την τουριστική οικονομία εμφανίζεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι σύντομα η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την απαγόρευση σχιστολιθικής εκμετάλλευσης που αποτελούσε πάγιο αίτημα των οικολογικών οργανώσεων.

O κ. Σταθάκης βρέθηκε χθες στην Παλαιόχωρα του Δημου Καντάνου – Σελίνου όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Αντ. Περράκη και εκπροσώπους φορέων της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα για το θέμα των υδρογονανθράκων, απαντώντας στους προβληματισμούς που διατύπωσε ο κ Περράκης για τις περιβαλλοντικές συνέπειες που μπορεί να έχει ένα τέτοιο έργο, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ενσωματώσει πλήρως την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, που είναι το πιο αυστηρό περιβαλλοντικό πλαίσιο παγκοσμίως.

«Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη νομοθέτηση της απαγόρευσης σχιστολιθικής εκμετάλλευσης που αποτελούσε ένα ισχυρό και δίκαιο αίτημα των οικολογικών οργανώσεων και επίσης θεσμοθετήσαμε την παράλληλη παρακολούθηση των εργασιών έρευνας και αξιοποίησης και από τοπική επιτροπή σε επίπεδο Περιφέρειας. Υπό αυτούς τους όρους η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων δεν συγκρούεται ούτε με τον τουρισμό ούτε με άλλες χρήσεις», σημείωσε ο κ. Σταθάκης και έφερε ως παράδειγμα την Καβάλα και την Κύπρο. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι θα είναι τεράστια και τα οικονομικά οφέλη για την τοπική οικονομία, καθώς το 5% θα πηγαίνει στην Περιφέρεια, ενώ ως προς το χρονοδιάγραμμα του έργου τόνισε ότι η φάση της έρευνας που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Άνοιξη θα διαρκέσει 3 χρόνια και θα ακολουθήσει η φάση της αξιοποίησης τα επόμενα 4 χρόνια. «Μεσο-σταθμικά θέλει 5 χρόνια για να πει κάποιος ότι μπαίνουμε στο στάδιο της εκμετάλλευσης», τόνισε ο κ. Σταθάκης.

ΧΩΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν ακόμα το ζήτημα του χωροταξικού σχεδιασμού αλλά και των βιολογικών Παλαιόχωρας και Σούγιας, έργα στα οποία η κυβέρνηση -όπως αναφέρθηκε από τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής- στάθηκε αρωγός. Ο δήμαρχος ζήτησε τη βοήθεια του υπουργού σε ό,τι αφορά την προώθηση του ΓΠΣ Πελεκάνου το οποίο βρίσκεται για έγκριση στην Αποκεντρωμένη. Από την πλευρά του, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι μέχρι το 2022 οι Δήμοι θα πρέπει να έχουν φτιάξει τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα του χωροταξικού σχεδιασμού σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών (υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το 90-95% τέλος του 2019), του κτηματολογίου (εκτιμάται ότι θα αποπερατωθεί το 90% έως το 2020) και των αιγιαλών (σχεδιάζεται να υπάρχει οριστική χάραξη μέχρι τέλος του 2019).

ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο δήμαρχος Αντώνης Περράκης ζήτησε από τον κ. Σταθάκη να παραχωρηθεί η χρήση του γηπέδου της Παλαιόχωρας, τον ενημέρωσε για την νέα λιμνοδεξαμενή στην Κουντούρα που θα βοηθήσει σημαντικά τις καλλιέργειες, ενώ έθεσε και το θέμα του δρόμου Κριός – Ελαφονήσι. Παράλληλα, οι άνθρωποι του Δήμου υπογράμμισαν την ανάγκη στελέχωσης του Δήμου, γενικότερα των Δήμων της ενδοχώρας, με προσωπικό. «Εμείς ζητάμε οι υπάλληλοι που έρχονται εδώ να μην φεύγουν μετά από 2-3 χρόνια με την κινητικότητα. Ο Δήμος έχει ούτως ή άλλως έλλειψη από προσωπικό», ανέφερε σχετικά ο κ. Περράκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα