«Σήμερα, το μείζον εθνικό πρόβλημα της χώρας, είναι η ανεργία. Η άμεση απάντηση είναι μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις» αναφέρει σε σημερινό άρθρο της Άννας Διαμαντοπούλου στα ΝΕΑ.
Η κα Διαμαντοπούλου τονίζει ότι: « Η χώρα πρέπει μέχρι το 2017 παράλληλα και πέρα από το τρίτο Μνημόνιο να προχωρήσει σε ένα σύνολο πολιτικών και μεταρρυθμίσεων που θα προσελκύσουν επενδύσεις, τη βασική δηλαδή απάντηση στην ανεργία. Παραθέτω σε τίτλους μερικές από αυτές τις ιδέες :
1. Fast track διαδικασίες για την εκτέλεση των δημοσίων έργων μεγάλων και μικρών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Αυτό έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μπορεί να επαναληφθεί. Η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση του ανοίγματος των κλειστών πλέον εργοταξίων.
2. Ειδικό καθεστώς κινήτρων για την εγκατάσταση ερευνητικών κέντρων μεγάλων πολυεθνικών εταιριών (όπως γίνεται στο Ισραήλ).
3. Ομάδα άμεσης επίλυσης των προβλημάτων για εισαγωγή πρώτων υλών, και διευκόλυνση των εξαγωγών.
4. Ειδική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη σύσταση ειδικού γραφείου στην Ελλάδα που θα χρηματοδοτεί και θα στηρίζει απευθείας επενδύσεις.
5. Ένα σύνολο διμερών συμφωνιών με επιμέρους χώρες που έχουν επιτυχώς συνεργασίες μεταξύ του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Ενδεικτικά:
Με ΗΠΑ για ανάπτυξη των venture capital για τη χρηματοδότηση start up επιχειρήσεων κυρίως στο χώρο της πληροφορικής και του περιβάλλοντος.
Με τη Δανία για ανάπτυξη clusters που συνδέουν έρευνα, αγροτικό τομέα και βιομηχανία τροφίμων.
Με τη Γερμανία για κοινές επιχειρήσεις στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
6. Προώθηση του σχεδίου νόμου για την έρευνα που κατέθεσε το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας υπό την προεδρία του Σταμάτη Κριμιζή, που συνδέει την έρευνα με τα πανεπιστήμια και την οικονομία.
7. Πρόσκληση από τον έλληνα Πρωθυπουργό σε όλα τα Συμβούλια των Πανεπιστημίων να αναζητήσουν χορηγίες και άλλους ιδιωτικούς πόρους για τα Ιδρύματα την επόμενη τριετία, ώστε να στηριχθούν τα δημόσια ΑΕΙ γιατί χωρίς αυτά δεν υπάρχει προοπτική .
8. Άμεση και οργανωμένη συζήτηση για τη διαχείριση του χρέους με στόχο μέχρι το τέλος του 2015 να κατατεθεί λεπτομερής ελληνική πρόταση, τεχνοκρατικά επεξεργασμένη και πολιτικά συμφωνημένη, η οποία να παρουσιαστεί από Εθνική Επιτροπή, στα 28 Κοινοβούλια της ΕΕ, αφού το δημόσιο χρέος είναι πια ένα ευρωπαϊκό θέμα. (Το ΔΙΚΤΥΟ έχει καταθέσει πρόταση τον Ιούνιο του 2014 επί τούτου).
Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα κάνει όλα τα παραπάνω;
Απάντηση: Αυτή η Κυβέρνηση! Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να κάνει σωστή χρήση της μεγαλύτερης πολιτικής συναίνεσης που γνώρισε πρωθυπουργός σε αυτή τη χώρα! Ο στόχος είναι να υπερβεί η χώρα τον υπαρκτό κίνδυνο Grexit και να λύσει το χειρόφρενο της ανάπτυξης κόντρα σε ιδεοληψίες και αγκυλώσεις.
Ο Πρωθυπουργός δεν έδειξε με τον πρόσφατο ανασχηματισμό να συμμερίζεται κάτι τέτοιο. Όσοι όμως κατανοούν τις προϋποθέσεις παραμονής της Ελλάδος στην Ευρωζώνη και στις ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη γνωρίζουν δυστυχώς ότι ο Π/Θ ή θα πάρει το τιμόνι ή αλλιώς «αποχαιρέτα την Ευρώπη…».