Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Αννα Διαμαντοπούλου: Οι Θέσεις της Ελληνίδας υποψήφιας για το αξίωμα του γ.γ. του Ο.Ο.Σ.Α.

Την απόλυτη ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής υπογραμμίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη της στην ε/φ EXPANSIÓN και στην δημοσιογράφο Inma Benedito, η Ελληνίδα υποψήφια για το αξίωμα του Γ.Γ. του Ο.Ο.Σ.Α., Άννας Διαμαντοπούλου.

Η συνέντευξη δημοσιεύεται με τίτλο «Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προβούν σε φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και υπότιτλο «Εκτιμά ότι απαιτείται μια συμφωνία για την φορολόγηση του ψηφιακού τομέα. Υπερασπίζεται μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και για την μείωση των εκπομπών ρύπων».

Η εφημερίδα αναδεικνύει το γεγονός ότι η κυρία Διαμαντοπούλου επελέγη ως υποψήφια «από τον Έλληνα Π/Θ παρά το γεγονός ότι ανήκε στην αντιπολίτευση» και σημειώνει «Η κούρσα για την ανάληψη των ηνίων του Οργανισμού φθάνει στο τέλος της με την Διαμαντοπούλου να βρίσκεται μεταξύ των τελικών υποψηφίων».

Στη συνέντευξή της η Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

• Για το τι σημαίνει να υπάρξει για πρώτη φορά γυναίκα επικεφαλής του ΟΟΣΑ:

«Το έδειξε η Kamala Harris σε όλα τα κορίτσια του κόσμου ότι το φύλο δεν αποτελεί πια εμπόδιο για να κατακτήσεις τα όνειρα σου. Η θέση του Γ.Γ. στον Ο.Ο.Σ.Α. δεν είναι βέβαια η αντιπροεδρία των ΗΠΑ. Πρόκειται όμως για ένα διεθνή οργανισμό με επιρροή και το να εκλεγεί γυναίκα επικεφαλής θα αποτελούσε σίγουρα έμπνευση για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια να σπάσουν τους φραγμούς. Θα σήμαινε ότι σπάμε άλλη μία «γυάλινη οροφή». Η ισότητα των φύλων είναι πρώτιστη πολιτική προτεραιότητα. Ο Pedro Sánchez άνοιξε το δρόμο με τη μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών σε κυβέρνηση στην ιστορία της Ισπανίας. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα του».

•Για τις προτεραιότητές της αν εκλεγεί:

«Aπόλυτη προτεραιότητα στην μετά Covid εποχή είναι η έμφαση στην εξάλειψη των αποκλεισμών: αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ανισότητες μεταξύ κρατών, γενεών και φύλων. Με αυτό το στόχο, έχει μεγάλη σημασία ο σχεδιασμός και η εφαρμογή αποφασιστικών πολιτικών για την ψηφιακή μετάβαση, ο αγώνας ενάντια στην κλιματική αλλαγή και οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της απασχόλησης. Είναι επίσης κρίσιμο να γίνει κατανοητή στον κόσμο η σημασία του ΟΟΣΑ. Η επιρροή του είναι τεράστια και τα αποτελέσματα της δουλειάς του δεν πρέπει να περιορίζονται μόνον μεταξύ τεχνοκρατών ή κυβερνητικών αξιωματούχων. Για παράδειγμα, ο ΟΟΣΑ καταπολεμά την φοροδιαφυγή για να μειώσει την απώλεια εσόδων για τις κυβερνήσεις που υπολογίζεται ότι ανέρχονται μέχρι τα 240 δισ. δολάρια. Τώρα που τα κρατικά έσοδα περιορίζονται, ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι ο ΟΟΣΑ μπορεί να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να βάλουν χρήματα στο ταμείο τους».

• Για την φορολόγηση του ψηφιακού τομέα:

«Εκτιμώ ότι η εκλογή Biden θα αποτελέσει την απαρχή για την αναβίωση των παγκόσμιων συμμαχιών… Θεωρώ ότι επιβάλλεται να καταλήξουμε σε συμφωνία για την φορολόγηση στον ψηφιακό τομέα. Είναι σαφές ότι οι παραδοσιακοί τρόποι φορολόγησης δεν ικανοποιούν πλέον τις ανάγκες του παγκοσμιοποιημένου συστήματος και την ψηφιακή οικονομία. Θα πρέπει να εισάγουμε μια νέα φορολογική αρχιτεκτονική που να βασίζεται σε μια στέρεη αρχή: Τα κέρδη να φορολογούνται εκεί όπου παράγεται αξία».

• Για την πράσινη φορολογία:

«Επιτρέψτε μου να παραφράσω τον Πρόεδρο Clinton: “Είναι η κλιματική αλλαγή, ανόητε!” Ας αρχίσουμε λοιπόν από το συμπέρασμα: οφείλουμε να ανοικοδομηθούμε με πράσινο τρόπο και για να το καταφέρουμε πρέπει να πείσουμε πολίτες και επιχειρήσεις να προτιμήσουν καθαρές πηγές ενέργειας αντί των ρυπογόνων. Η φορολόγηση των εκπομπών αερίων είναι αποτελεσματικός τρόπος για να παρακινηθούν αυτοί που εκπέμπουν να επιλέξουν εναλλακτικές πηγές με λιγότερο κόστος. Επιπλέον δείχνει και μια σημαντική πολιτική δέσμευση που είναι να ωθήσουμε τις επιχειρήσεις να επενδύσουν σε τεχνολογίες με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Απομένει βέβαια να καθοριστούν οι λεπτομέρειες αυτής της πολιτικής, κάτι που πρέπει να αποφασίσουν οι χώρες του ΟΟΣΑ».

• Για το 2021:

«Νομίζω ότι αφού υπάρχουν εμβόλια, δεν υπάρχει λόγος να μην πιστέψουμε ότι οι οικονομίες μας θα έχουν ισχυρή ανάκαμψη. Αλλά κανείς δεν είναι προφήτης. Ειδικά τώρα, δεν ενδείκνυται να βασίζουμε τις πολιτικές μας σε οδικούς χάρτες. Η πανδημία μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε τα όρια μας στον σχεδιασμό του μέλλοντος. Ο κόσμος έγινε απρόβλεπτος και πρέπει να σχεδιάσουμε πολιτικές ετοιμότητας που διασφαλίζουν την απορρόφηση μελλοντικών επιπτώσεων. Για τον λόγο αυτό στην δήλωση των στόχων μου που ετοίμασα για τον ΟΟΣΑ έδωσα έμφαση στην δημιουργία ενός Κέντρου Στρατηγικών Προβλέψεων και Προοπτικής Διερεύνησης που θα διερευνά και θα εντοπίζει διαφορετικά σενάρια για το μέλλον».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα