Την ανάγκη οι γυναίκες σήμερα στη χώρα μας «να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή τους και να διεκδικήσουν δυναμικά αυτό που η σκληρή πατριαρχεία της Ελλάδας τους στερεί, δηλαδή τη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων» βάζει ως πρωταρχικό στόχο μέσα από το βιβλίο της η πρώην ευρωβουλευτής κα Άννα Καραμάνου.
Το βιβλίο “Η ειρηνική εξέγερση των θηλυκών Sapiens. 1821 – 2021” παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Το βιβλίο ξεκινά από το ρόλο των γυναικών στην επανάσταση του 1821, την πορεία της διεκδίκησης των δικαιωμάτων έκτοτε και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της κάθε εποχής. «Ο ρόλος των γυναικών στην επανάσταση έχει αποσιωπηθεί από τους ιστορικούς! Πάρα πολλές γυναίκες έδωσαν τη μάχη και τα πάντα για την απελευθέρωση από την Οθωμανική αυτοκρατορία και όταν ιδρύθηκε το ελληνικό κράτος το 1830 με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου και η νομή της εξουσίας έγινε , τις γυναίκες αυτές τις άφησαν απέξω και δεν είχαν ούτε δικαίωμα στη μόρφωση ούτε στην εργασία» ανέφερε η συγγραφέας μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση των γυναικών η κ. Καραμάνου αναφέρθηκε στην πολύ αρνητική απόφαση όπως είπε για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ, ενώ για τη χώρα μας επισήμανε ότι έχει βελτιωθεί πολύ ωστόσο η ανισότητα παραμένει. «Διατηρείται αυτό το χάσμα ισχύος ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες που κατατάσσει την Ελλάδα τελευταία στους δείκτες ισότητας στην Ε.Ε. Έχουμε ελάχιστες γυναίκες εκεί που λαμβάνονται αποφάσεις για τη χώρα και το μέλλον της. Δεν δίνουμε εικόνα ευρωπαϊκής χώρας με μια βουλή με 240 άνδρες και 60 γυναίκες, ούτε μια τοπική αυτοδιοίκηση με μόλις 19 γυναίκες σε 332 δημάρχους ακόμα και στα συνδικαλιστικά όργανα σε 45 μέλη της διοίκηση της ΓΣΕΕ υπάρχουν μόνο 2 γυναίκες και αυτό συμβαίνει και στην ΑΔΕΔΥ και στην ΟΛΜΕ και σε όλα τα συμβούλια ! Είναι μεγάλο πρόβλημα αυτό για την Ελλάδα υπάρχει μια πολύ σκληρή πατριαρχεία που διεκδικεί όλη την εξουσία και δεν θέλει να τη μοιραστεί».
Πέρα από τους αγώνες των γυναικών η κ. Καραμάνου στάθηκε και σε πολιτικές φυσιογνωμίες όπως ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο βασιλιάς Όθδωνας, ο Χαρίλαος Τρικούπης και ο Ελευθέριος Βενιζέλος για τον οποίο τόνισε πως «θα πρέπει να είστε περήφανοι όλοι εσείς οι Κρητικοί γιατί υπήρξε ο διαπρεπέστερος Έλληνας πολιτικός και όπως έγραψαν ξένοι ακαδημαικοί ο πιο σημαντικός Έλληνας πολιτικός μετά τον Περικλή που είχε το όραμα της Μεγάλης Ελλάδας. Αλλά αυτός ο μεγάλος ηγέτης υπονομεύτηκε και ίσως θα πρέπει να μελετήσουμε και πάλι την περίοδο του εθνικού διχασμού και το γερμανόφιλο βασιλιά Κωνσταντίνο για να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε τι συμβαίνει σήμερα με τις Τουρκικές αξιώσεις σήμερα.
Γιατί αν είχε ολοκληρωθεί το όραμα του Βενιζέλου και είχαμε τη Σμύρνη και τα περίχωρα όπως είχε αποφασιστεί με τη συνθήκη των Σεβρών σήμερα δεν θα είχαμε αυτές τις απαιτήσεις και τον μεγαλοιδεατισμό της Τουρκίας θα ήταν πιο ισορροπημένη η κατάσταση.» Αναφερόμενος στην πορεία της Άννας Καραμάνου ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής έκανε λόγο για «μια γυναίκα με μεγάλη προσφορά στα θέματα ισότητας των δύο φύλων και της χειραφέτησης των γυναικών. Αγώνες που δεν τελειώνουν ποτέ καθώς εκεί που νομίζουμε ότι έχουμε κατακτήσει κάποια πράγματα ξαφνικά υπάρχει οπισθοχώρηση και είδαμε στην Αμερική τα “πλοκάμια του Τραμπισμού” πως έχουν επηρεάσει την κατάσταση». Για το βιβλίο μίλησαν οι φιλόλογοι Ρούλα Βουράκη και Αθανασία Ζώτου, ενώ αποσπάσματα ανέγνωσε η ηθοποιός και συγγραφέας κ. Μαρινέλα Βλαχάκη και χαιρέτησε η κ. Αμαλία Μπασιά, Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας / Παράρτημα Χανίων και Πρόεδρος του Σωματείου ΑμΕΑ Νομού Χανίων.