Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Άνω – κάτω η φοιτητική κοινότητα

Διαμαρτυρία απέναντι στην κλήση από την Ασφάλεια 8 φοιτητών στα πλαίσια προανάκρισης για μια καταγγελία για “ομηρεία”, το περασμένο φθινόπωρο, του κοσμήτορα του ΗΜΜΥ στο γραφείο του στα πλαίσια κινητοποίησης, πραγματοποίησαν χθες φοιτητές του ιδρύματος.

Oι φοιτητές κάνουν λόγο για «συκοφαντίες και λασπολογία σε βάρος τους» και «καθαρές πολιτικές διώξεις». Την ίδια ώρα η Πρυτανεία σημειώνει ότι το θέμα έχει ξεφύγει από τα όρια του Πολυτεχνείου μετά το αίτημα της Υπουργού Παιδείας για εισαγγελική παρέμβαση. «Η όλη ιστορία ξεκίνησε το περασμένο Φθινόπωρο, όταν πραγματοποιήθηκε μια διαμαρτυρία φοιτητών στο γραφείο του κοσμήτορα του τμήματος ΗΜΜΥ που κατέληξε στον εγκλεισμό του στο γραφείο του για 4 ώρες. Μετά τις ανακοινώσεις από την κοσμητεία και τους φοιτητές, η κ. Υπουργός έδωσε εντολή να διερευνηθεί η υπόθεση. Κατόπιν εντολής του εισαγγελέα έχουν κληθεί οι φοιτητές να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις», δήλωσε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος.

Στην επισήμανση ότι οι φοιτητές αρνούνται ότι υπήρξε “ομηρεία” ο πρύτανης απάντησε ότι «προσωπικά δεν ήμουν παρών στο συμβάν ώστε να έχω ιδία άποψη. Όμως πρέπει να πω ότι η απόφαση της κοσμητείας μιλούσε για “ομηρεία” που είναι μια σκληρή λέξη και ο κοσμήτορας ανέφερε πως είχε μάθημα εκείνη την ώρα και δεν μπόρεσε να πάει. Από τη δική μας πλευρά ως Πρυτανεία προσπαθήσαμε να εκτονώσουμε την κατάσταση και μάλιστα είχα βεβαιώσει τους φοιτητές ότι δεν θα πάρουμε μέτρα πειθαρχικών διώξεων σε βάρος των φοιτητών. Τώρα η υπόθεση έχει βγει εκτός Πολυτεχνείου. Είχαμε μια εκτενή συζήτηση με τη νομική μας σύμβουλο, έχει ξεφύγει από τις δικές μας αρμοδιότητες. Το Πολυτεχνείο για μας είναι ένας χώρος ακαδημαϊκής ελευθερίας που οι συνδικαλιστικές δράσεις θα μπορούν να γίνουν ελεύθερα και θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός για όλους».

 

ΟΙ ΦΟΤΗΤΕΣ

Για «πρωτοφανή κίνηση από την υπουργό Ν. Κεραμέως που παρακάμπτει και τις πρυτανικές αρχές που θεωρούν το θέμα λήξαν, παρακάμπτει το αυτοδιοίκητο και τους μαζικούς αγώνες των φοιτητών», έκανε λόγο ο φοιτητής κ. Βαγγέλης Πρασόπουλος, σημειώνοντας πως η κίνηση αυτή αποτελεί «αντίποινα στις μαζικές κινητοποιήσεις των συλλόγων μας». Ο ίδιος ζήτησε από την Πρυτανεία να τοποθετηθεί άμεσα και να καταδικάσει «τις αυταρχικές κινήσεις της υπουργού, διεκδικούμε το θέμα αυτό να ανοιχτεί στη Σύγκλητο και να παρθούν οι σχετικές αποφάσεις». Αναφορικά με την αναφορά ότι ο κοσμήτορας του ΗΜΜΥ κρατήθηκε σε ομηρεία στο γραφείο του, ο φοιτητής απάντησε ότι πρόκειται για «συκοφαντίες και λασπολογία σε βάρος των φοιτητικών συλλόγων. Βλέπουμε 8 φοιτητές να διώκονται πολιτικά και να στοχοποιούνται, επειδή υλοποιούν τις αποφάσεις των συλλόγων τους. Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια είναι για τη δημιουργία εντυπώσεων και για να στρωθεί ο δρόμος σε αυταρχικές πολιτικές. Θεωρούμε ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα θα υψώσει ένα τείχος δημοκρατίας απέναντι στις σκευωρίες και στην αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης». Από τη μεριά του ο Κωνσταντίνος Τσακιρόπουλος έκανε λόγο για «ένα τελείως κατασκευασμένο κατηγορητήριο σε βάρος αγωνιστών και αγωνιστριών για μια κινητοποίηση πριν από 8 μήνες. Όταν ο κοσμήτορας του ΗΜΜΥ προσπάθησε να περάσει πειθαρχική δίωξη για αφισοκόλληση, η απάντηση του Συλλόγου ήταν άμεση με μια κινητοποίηση 150 ατόμων που είχε μια συγκεκριμένη διάρκεια, καθώς ήθελαν να τοποθετηθούν πολλά μέλη του συλλόγου, και επειδή ο σύλλογος κατάφερε να παγώσει τη δίωξη, βγήκε μια πολύ στοχευμένη και συνειδητή ανακοίνωση από την κοσμητεία του ΗΜΜΥ που μιλούσε για “ομηρεία του κοσμήτορα”. Η υπουργός παιδείας για να στήσει τη δική της εικόνα, κάλεσε τον εισαγγελέα, και παρά τις μαζικές αντιδράσεις του φοιτητικού και συνδικαλιστικού κινήματος, 8 μήνες μετά οι 8 φοιτητές ενημερώθηκαν από τους γονείς τους, γιατί η Ασφάλεια Χανίων μάλλον τους θεωρεί ανήλικους, ότι θα πρέπει να προσέλθουν στην Ασφάλεια στα πλαίσια της προανάκρισης. Έχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση που βλέπει ότι η πολιτική της καταρρέει, ότι απέτυχε και πάλι να βάλει την αστυνομία στις σχολές και ότι όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα αντιδρά σφόδρα στο νέο νομικό πλαίσιο.

Η δίωξη σε βάρος των 8 αγωνιστών δείχνει τον φόβο της κυβέρνησης απέναντι στο κίνημα και αντίστοιχα πρέπει να εξετάσουμε τις ευθύνες της κοσμητείας του ΗΜΜΥ για τον ρόλο της στο να ασκηθούν διώξεις σε βάρος των φοιτητών της».

Το πρωί της Παρασκευής στις 10, οι φοιτητές θα συγκεντρωθούν έξω από το αστυνομικό μέγαρο κατά τη διαδικασία παραλαβής της δικογραφίας. Ψηφίσματα με τα οποία καταδικάζουν «την απαράδεκτη στοχοποίηση και κλήση σε προανάκριση σε εκλεγμένους φοιτητές, συνδικαλιστές μεταξύ των οποίων και προέδρους Φοιτητικών Συλλόγων στο Πολυτεχνείο Κρήτης» εξέδωσαν οι Σύλλογοι Εστιακών Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης και ΕΛΜΕΠΑ Χανίων και το Σωματείο Επισιτισμού.

Εν τω μεταξύ, τη στήριξη τους στους διωκόμενους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης εξέφρασαν εκπρόσωποι σωματείων, συλλογικοτήτων και οργανώσεων σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στον χώρο του “Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των Λαών”. Στη σύσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, της ΕΛΜΕ και άλλων πρωτοβάθμιων σωματείων που δήλωσαν την αντίθεση τους στην ποινικοποίηση των πολιτικών και συνδικαλιστικών αγώνων αλλά και τη στήριξη τους στους φοιτητές που καλούνται από την Ασφάλεια Χανίων να καταθέσουν για την κινητοποίηση που είχαν πραγματοποιήσει πριν από μερικούς μήνες στο γραφείο του κοσμήτορα του τμήματος ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα