» Αποχώρησαν τρεις παρατάξεις μετά την άρνηση της Πλειοψηφία να λάβει πολιτική απόφαση
» Αντιδράσεις Καντανιωτών παρά τις αναφορές Καλογερή – Παπαδεράκη περί «παρανόησης»
Αρνήθηκε η περιφερειακή αρχή να προχωρήσει σε μια πολιτική απόφαση στο περιφερειακό συμβούλιο που να ξεκαθαρίζει την αντίθεση της στην επέκταση του λατομείου της Καντάνου, παραπέμποντας το θέμα στην “Επιτροπή Καθορισμού Λατομικών Ζωνών” της Περιφέρειας!
Το θέμα το έβαλε στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο η παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης” ζητώντας να υπάρξει πολιτική απόφαση που να ξεκαθαρίζει ότι η λατομική ζώνη περιορίζεται στα 59 στρ. που ήδη εκμεταλλεύεται η εταιρεία και όχι στα 345 στρ. που είχε οριστεί παλαιότερα, ενώ παράλληλα ζητούσε να προστατευτεί ο ιστορικός δρόμος του φαραγγιού της Καντάνου που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.
Η περιφερειακή αρχή αρνήθηκε να υπάρξει απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου κάτι που προκάλεσε την αποχώρηση των παρατάξεων της αριστεράς “Λαική Συσπείρωση” , “Ξαστεριά” και “Ανυπόταχτη Κρήτη” καταγγέλοντας τη στάση της πλειοψηφίας.
«Είναι το μοναδικό πευκοδάσος στην περιοχή, είναι κρίμα να καταστραφεί λόγω του λατομείου» τόνισε εκ μέρους κατοίκων της Καντάνου ο πανεπιστημιακός κ. Ευτύχης Παπαδοπετράκης συμπληρώνοντας την ανάγκη της διατήρησης της ιστορικής μνήμης καθώς στις θέσεις αυτές το 1941 οι κάτοικοι αντιστάθηκαν στους ναζί κατακτητές.
Από τη μεριά του ο επικεφαλής της αξιωμ. αντιπολίτευσης κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης σημείωσε πως υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ιστορική μνήμη και στο περιβάλλον αλλά δεν είναι αρμόδιο το περιφερειακό συμβούλιο να αποφασίσει τι πρέπει να γίνει αλλά οι ειδικοί επιστήμονες.
«Το αίτημα είναι συγκεκριμένο. Οι κάτοικοι δεν βάζουν ζήτημα να κλείσει το λατομείο αλλά να μην επεκταθεί. Θα είμαστε υπόλογοι για τις αποφάσεις μας. Είναι συγκεκριμένο το ερώτημα λατομείο στα 59 στρ. ή στα 345 στρ. ; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε» είπε ο Αλέκος Μαρινάκης από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” ζητώντας να παρθεί πολιτική απόφαση που να δίνει τέλος στα όποια σχέδια.
Για την παράταξη “Ξαστεριά” ο κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης άφησε αιχμές αρχικά σε βάρος του προεδρείου ότι δεν μοίρασε τις θέσεις των κατοίκων σε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους και μίλησε για “συμφέροντα” που στηρίζουν το λατομείο απέναντι στους κατοίκους. Ο ίδιος κάλεσε τον περιφερειάρχη να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εύρεση κατάλληλου χώρου για λατομική ζώνη σε άλλη περιοχή, αποκλείοντας την Κάντανο για λόγους ιστορικούς και οικολογικούς.
«Το θέμα του λατομείου θα έπρεπε να είναι μάθημα στη σχολή ορυκτών πόρων για το τι δεν πρέπει να γίνεται στα λατομεία» ανέφερε ο Γιώργος Πιαγκαλάκης επικεφαλής της “Ανυπόταχτης Κρήτης” ζητώντας η ορισμένη ως λατομική ζώνη των 349 στρ. να περιοριστεί στα 59 στρ. όσο είναι το λατομείο. «Η ιστορία του λατομείου είναι σκανδαλώδης και κάποτε πρέπει να σταματήσει. Τη συμβούλιο έχει ηθική υποχρέωση να πάρει απόφαση στα βήματα του δήμου Καντάνου- Σελίνου» ανέφερε ο κ. Πιαγκαλάκης αφήνοντας αιχμές σε βάρος της Π.Ε. Χανίων και του αντιπεριφερειάρχη Ν. Καλογερή για το θέμα της αποκατάστασης του δρόμου που οδηγεί στο ιστορικό φαράγγι και έχει υποστεί ζημιές λόγω των ζημιών του Φεβρουαρίου του 2019.
“ΠΑΡΑΝΟΗΣΗ”
Για “παρανόηση” έκανε λόγο στην τοποθέτηση του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής. Σημείωσε πως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είχαν εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους που είχε ζητήσει η εταιρεία “ΑΚΜΗ” που διαχειρίζεται το λατομείο εξετάζοντας με μεγάλη προσοχή το αίτημα και λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες των επόμενων ετών. Τόνισε πως δεν υπήρξε καμία απόφαση επέκτασης του λατομείου και ότι ο λατόμος έκανε αίτηση για δημιουργία σε χώρο εκτός λατομικής ζώνης μιας μονάδας Ανακύκλωσης υλικών κατεδάφισης. «Δεν έχουμε δικαίωμα να λέμε όχι σε τέτοιες μονάδες. Ο συνδυασμός των δύο αιτήσεων για περιβαλλοντικούς όρους και για την Μονάδα ξύπνησε κάποια αντανακλαστικά και νόμιζαν κάποιοι ότι πάει να γίνει επέκταση του λατομείου. Όταν είδαν ότι δεν πρόκειται να επεκταθεί το λατομείο είπαν δεν κάνουμε μια κινητοποίηση να πιέσουμε για μια απόφαση που να κλείνει το λατομείο…».
Η τελευταία αναφορά του κ. Καλογερή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Καντανιωτών που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση που τόνισαν πως αυτό που ζητούν είναι να περιοριστεί το λατομείο στα 59 στρέμματα
Για “παρανόηση” μίλησε και ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Αντώνης Παπαδεράκης λέγοντας πως «σε προηγούμενο περιφερειακό είχε παρθεί απόφαση να διερευνηθεί η χωροθέτηση λατομικών περιοχών, δεν είχε να κάνει με το συγκεκριμένο λατομείο». Ο ίδιος ανέφερε πως η “Επιτροπή Καθορισμού Λατομικών Περιοχών” θα δει το θέμα δηλώνοντας πως είναι σύμφωνος με τη μείωση της λατομικής ζώνης στην Κάντανο.
Για “λαϊκισμό” γύρω από το ζήτημα έκανε λόγο ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης συμπληρώνοντας πως “Επιτροπή” θα δει το ζήτημα και πως η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση του δρόμου. Από τη στιγμή που η περιφερειακή αρχή δεν θέλησε να υπάρξει πολιτική απόφαση, οι παρατάξεις της Αριστεράς αποχώρησαν από το συμβούλιο.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Νωρίτερα το Π.Σ. ομόφωνα εξέδωσε ψήφισμα στήριξης της Ένωσης ιδιωτικών υπαλλήλων Ηρακλείου που ζητεί από την κυβέρνηση την παρέμβαση της σε συγκεκριμένα αιτήματα που αφορούν την στήριξη των πληγέντων και την διασφάλιση του εισοδήματος όλων που έχουν υποστεί μειώσεις ή έχασαν την δουλειά τους λόγω της πανδημίας. «Τα χρήματα που διαχειριζόμαστε είναι των πολιτών και πρέπει να δοθούν στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και σε αυτούς που δεν έχουν δουλειά», είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης στηρίζοντας το αίτημα των διεκδικήσεων της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Το αίτημα υποστήριξαν στις τοποθετήσεις τους όλοι οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Α. Μαρκογιαννάκης, Ν. Μανουσάκης (αναπληρώνοντας τον Μ. Συντυχάκη), Γ. Πιαγκαλάκης, Μιχ. Κριτσωτάκης, Γ. Σπυρόπουλος, και εγκρίθηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης.