Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ανοχύρωτοι Δήμοι σε ακραία καιρικά φαινόμενα

“Γυμνοί” απέναντι στα φυσικά φαινόμενα βρίσκονται οι Δήμοι σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και στην Κρήτη και για τον σκοπό αυτό οργανώνονται γύρω από το “Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων”. Διεκδικούν δε το ποσό των 204.845.434 ευρώ από το πρόγραμμα “Αιγίς” (για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας) προκειμένου να ενισχύσουν τις υποδομές, τον εξοπλισμό, το προσωπικό τους. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του “Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων” που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Πλατανιά. Στο “Δίκτυο” μετέχουν τρεις Δήμοι από την Κρήτη: Πλατανιά, Αγ. Νικολάου και Βιάννου και όπως ανέφερε ο πρόεδρος του, δήμαρχος Αργυρούπολης -Ελληνικού κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, το ποσό των 204.845.434 ευρώ είναι διεκδικήσιμο από το “Αιγίς” που έχει προϋπολογισμό 2 δισ. όταν η τοπική αυτοδιοίκηση «καταθέσει προτάσεις, σχέδια και μελέτες για τα οποία είμαστε έτοιμοι».

 

ΑΣΧΗΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

 

Μιλώντας στο Δ.Σ. ο κ. Κωνσταντάτος τόνισε πως αυτή τη στιγμή «5 στους 10 Δήμους της χώρας δεν διαθέτουν δικό τους πυροσβεστικό όχημα ή υδροφόρα, 8 στους 10 Δήμους δεν έχουν επαφή με τις έξυπνες εφαρμογές και τεχνολογίες ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις, ελάχιστα είναι τα μηχανήματα έργου, ελάχιστοι είναι αυτοί που να μπορούν να ανταποκριθούν με μια οργανωμένη πολιτική προστασία. Αλλά όλο περιέργως, όλες οι ευθύνες πέφτουν πάνω στους δημάρχους. Οι δήμαρχοι πρέπει να απολογηθούν, να δώσουν εξηγήσεις, γιατί πλημμύρισαν γιατί κάηκαν. Αυτά με το “Δίκτυο” είναι τα φαινόμενα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε». Ο δήμαρχος Αργυρούπολης – Ελληνικού πρόσθεσε πως θα υπάρξει ένα πολύ καλό επιχείρημα στον εισαγγελέα που πιθανόν να κληθούν οι δήμαρχοι μετά από μια φυσική καταστροφή «ότι βρήκαμε κλειστές τις θύρες του κεντρικού κράτους, που δεν νομίζω ότι θα τις βρούμε γιατί όσο περισσότεροι Δήμοι είμαστε όσο πιο οργανωμένη είναι η πρόταση μας, τόσο καλύτερα».
Μάλιστα ο κ. Κωνσταντάτος στάθηκε ιδιαίτερα στο παράδειγμα του ΣΠΑΥ (Σύνδεσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού) στο οποίο συμμετέχουν 12 δήμοι και κατάφερε να λάβει χρηματοδοτήσεις 10 εκ. ευρώ που δόθηκαν προκειμένου να παρθούν μέτρα προστασίας της ευαίσθητης αυτής οικολογικά περιοχής. Οι χρηματοδοτήσεις των 204.845.434 ευρώ που διεκδικούν οι Δήμοι αφορούν τέσσερις άξονες:
• Αναβάθμιση υποδομών και εγκαταστάσεων ύψους 79.139.084 ευρώ (δημιουργία πιλοτικών πάρκων προσομοίωση φυσικών καταστροφών σε 10 Δήμους, Εξοπλισμός και δράσεις για την εκπαίδευση των υπαλλήλων, εξοπλισμός εθελοντικών ομάδων, τεχνική βοήθεια).
• Συστήματα προειδοποίησης και μέσα πρόληψης 52.060.000 ευρώ (προμήθεια μηχανημάτων, εξοπλισμού, εκπόνηση μελετών για την αποτελεσματική διαχείριση υδάτινων πόρων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ανάπτυξη κεντρικής πλατφόρμας παρακολούθησης δεδομένων, εκπόνηση μελετών για την αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής)
• Εξοπλισμός και μέσα υποστήριξης και συντονισμού 11.819.950 ευρώ (Προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών- drone, σύστημα διαχείρισης στόλου οχημάτων GPS, προμήθεια ασύρματου εξοπλισμού).
• Επιχειρησιακός εξοπλισμός και μέσα αντιμετώπισης 61.826.400 ευρώ (αγορά πυροσβεστικών, οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, επιχειρησιακών οχημάτων,υδροφόρες).

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΕΝΑ ΧΕΙΡΙΣΤΗ…»

«Έχουμε 5 καινούργια μηχανήματα και δεν έχουμε καταφέρει να προσλάβουμε ούτε ένα χειριστή! Προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ άτομα από την υπόλοιπη Ελλάδα και κανείς δεν δέχεται να αναλάβει τη θέση» υπογράμμισε ο δήμαρχος Σφακίων κ. Γ. Ζερβός, συμπληρώνοντας πως από τη στιγμή που δεν έχει μόνιμο προσωπικό «η μόνη λύση είναι ή να πάρουμε προσωπικό μέσω εργολάβου ή να δουλεύουμε με χειριστές χωρίς να είναι νόμιμοι».
Συμπλήρωσε επίσης πως τα χρήματα που παίρνουν τα Σφακιά για πολιτική προστασία είναι « 40.000 ευρώ για ένα μέτωπο 467 τ.χ. Αν είναι δυνατόν να μπορέσουμε να διαχειριστούμε μια τόσο μεγάλη έκταση ». «Όλα αυτά που ακούγονται είναι ιδιαίτερα αξιέπαινα, αλλά υπερ-φιλόδοξα. Ξέρουμε πως λειτουργεί το κεντρικό κράτος, δεν νομίζω ότι θα αφήσει να φύγει η διαχείριση από τα χέρια του. Χρήμα είναι, εκεί υπάρχει η δυσκολία» ανέφερε ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας του Δήμου Χανίων κ. Μανώλης Λέκκας τονίζοντας την ανάγκη για διασύνδεση μεταξύ επιστημονικής γνώσης και πολιτικής θέλησης. Ο οικοδεσπότης δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης αναφέρθηκε στο “τέλος ανθετικότητας” που επέβαλλε το κεντρικό κράτος ζητώντας να δοθεί στους Δήμους.
«Έρχεται το κράτος και βάζει ένα φόρο και το ονομάζει “τέλος ανθεκτικότητας” . Τι σημαίνει “τέλος ανθεκτικότητας” ; Να εισπράττεις 1,2 δις το χρόνο τα οποία θα πηγαίνουν στο δημόσιο ταμείο, για ποιο λόγο; Ποιες ανθεκτικές υποδομές θα γίνουν; Ποια έργα θα θα χρηματοδοτηθούν, ποιος εξοπλισμός θα παραχθεί και ποια τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει με εξοικονόμηση πόρων και σε ταχύτητα και λήψη αποφάσεων ; Κατα τη γνωμη μου πουθενά.
Το “τέλος ανθεκτικότητας” πρέπει να είναι ένα ακόμα εργαλείο το οποίο πρέπει να αποδοθεί στους δήμους μέσα από ένα ειδικό ταμείο για να μπορούν τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες να έχουν τον τρόπο να τις χρηματοδοτήσουν χωρίς να υπάρχει δημοσιονομικό κόστος». Παράλληλα ο κ. Μαλανδράκης μίλησε και για το θέμα του προσωπικού παρατηρώντας πως είναι σύνηθες να προσλαμβάνονται άτομα πχ. χειριστές, μου μέσω της άτυπης κινητικότητας πηγαίνουν στον τόπο καταγωγής τους και ο Δήμος μένει χωρίς υπαλλήλους.
Πρότεινε να κατοχυρωθεί νομοθετικά ότι ο Δήμος που χάνει προσωπικό με αυτόν τον τρόπο να μπορεί έχει το δικαίωμα να προχωράει σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη θέση εκτός ΑΣΕΠ ή να μπορεί να παίρνει χειριστή μηχανήματος, drone με συμφωνητικό για όσο χρόνο τον έχει ανάγκη.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Χθες εξάλλου, η βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, κατέθεσε εκ νέου ερώτηση στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια με θέμα τη σύσταση μόνιμης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη ΔΕ Βουκολιών Δήμου Πλατανιά, Ν. Χανίων. Η βουλευτής υπογράμμισε ότι επανέρχεται με αφορμή την πρόσφατη καταστροφική και εξαιρετικά απειλητική πυρκαγιά που ξέσπασε στον Πλατανιά, η οποία έθεσε σε κίνδυνο τον οικισμό και τις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής και απείλησε ανθρώπινες ζωές. Στην ερώτησή της, η βουλευτής επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη για άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων από πυρκαγιές και λοιπές φυσικές καταστροφές στην περιοχή του Δήμου Πλατανιά, δεδομένου ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση Δήμο της Π.Ε. Χανίων, ο οποίος, ωστόσο παραμένει ο μοναδικός, που δεν διαθέτει μόνιμη Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η κα Βολουδάκη τόνισε ότι η εν λόγω υπηρεσία θα μπορούσε να στεγαστεί στο δημοτικό κτίριο του πρώην Αστυνομικού Τμήματος Βουκολιών, το οποίο είναι απολύτως λειτουργικό, διαθέτει χώρο στάθμευσης οχημάτων και ότι μάλιστα, ο Δήμος Πλατανιά δεσμεύεται να αναλάβει το σύνολο των λειτουργικών εξόδων, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα θέσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα