Χωρίς αμφιβολία, η πορεία που διαγράφει τα τελευταία χρόνια το τμήμα στίβου του Α.Ο. Κισάμου είναι εξαιρετική, κάτι το οποίο φανερώνουν και τα… άλματα που κάνει στην ετήσια αξιολόγηση του ΣΕΓΑΣ.
Παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει και έχουν κυρίως να κάνουν με τους χώρους προπόνησης, η ομάδα σεζόν με σεζόν παρουσιάζει άνοδο, κάτι το οποίο τονίζει και ο προπονητής του τμήματος, Κώστας Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η καλή αυτή πορεία της αποκτά μεγαλύτερη αξία από το γεγονός ότι μέχρι και το 2016 στηριζόταν αποκλειστικά στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες.
Ο 37χρονος προπονητής μας μίλησε ακόμη για τους στόχους που έχει φέτος το τμήμα (στο δυναμικό του οποίου ανήκουν περισσότερα από 120 παιδιά), αλλά και ορισμένα άλλα σχετικά με αυτό θέματα.
– Εσύ που ζεις από πολύ κοντά το τμήμα, πώς κρίνεις την παρουσία του το 2016;
Σίγουρα η περυσινή σεζόν ήταν η πιο επιτυχημένη στην ιστορία του Ομίλου. Δουλεύοντας σκληρά έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μία δυνατή και υπολογίσιμη ομάδα στο χώρο του στίβου. Αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα καθώς 7 αθλητές μας κατάφεραν να ανεβούν στο βάθρο στα παγκρήτια διασυλλογικά πρωταθλήματα, όμως η παρουσία μας και στα πανελλήνια πρωταθλήματα ήταν εξαιρετική, καθώς πήραμε την 7η θέση στη σκυταλοδρομίας 4Χ300μ παμπαίδων Α’, ενώ ο Γιώργος Πόπα αγωνίστηκε στον τελικό των 800μ παίδων, σε μία κούρσα που χαρακτηρίστηκε ως η πιο γρήγορη των τελευταίων ετών.
Γιάννης Τζανακάκης, Χαράλαμπος Πετράκης, Λένι Λέσι και Μάριος Ντίντα έτρεξαν στις δυο σκυταλοδρομίες στο περυσινό πανελλήνιο πρωτάθλημα παμπαίδων Α’ Ν. Ελλάδος, καταλαμβάνοντας την 7η θέση στα 4×300μ. και την 9η στα 4×80μ. Μαζί τους στη φωτογραφία ο Ραφαήλ Μακράκη (2ος από αριστερά), ο οποίος επρόκειτο να συμμετάσχει στα 600μ. της διοργάνωσης, κάτι που τελικά -λόγω τραυματισμού- δεν έγινε.
– Η αξιολόγηση δείχνει σταθερή ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Τι έχετε αλλάξει;
Αλλάξαμε πολλά πράγματα. Την οργάνωση, τη φιλοσοφία, τις προπονητικές μεθόδους. Μέσα σε 4 χρόνια καταφέραμε να ανέβουμε κατά 130 θέσεις στην πανελλήνια αξιολόγηση του ΣΕΓΑΣ και το 2016 βρεθήκαμε στην 139η θέση της κατάταξης. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η θέση αυτή κατακτήθηκε από βαθμούς που έδωσαν αθλητές και αθλήτριες μόνο από τις κατηγορίες παμπαίδων – παγκορασίδων Α’ και παίδων – κορασίδων, καταγόμενοι από την περιοχή της Κισάμου.
Ο Γ. Πόπα (αριστερά) έτρεξε στα 800μ. του πανελληνίου παίδων 2016, ενώ μαζί με τους Λέσι, Σώζων Παπαδογιαννάκη και Πετράκη πήραν μέρος στη σκυταλοδρομία 4×400μ.
– Είναι γνωστά τα προβλήματα με τους χώρους προπόνησης. Πως τ’ αντιμετωπίζετε;
Τα προβλήματα είναι τεράστια, τόσο με τους χώρους προπόνησης, όσο και με την υλικοτεχνική υποδομή. Ο χώρος του στίβου είναι… ένα χωράφι με πέτρες, λακκούβες, άμμο και χώμα. Τα σκάμματα, το στρώμα του ύψους, οι βαλβίδες ρίψεων είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ακόμη και αν στοχεύεις ψηλά, πώς να δουλέψεις τους αθλητές και τις αθλήτριές σου κάτω από τέτοιες συνθήκες; Αν βρέξει ο στίβος γίνεται… μία λίμνη, ενώ το καλοκαίρι το σύννεφο της σκόνης που αναπνέουμε είναι ανυπόφορο. Οι τραυματισμοί των αθλητών μας λόγω των συνθηκών αυτών είναι συνεχείς και δυσχεραίνουν το έργο μας. Όμως δεν τα παρατάμε, προσπαθούμε να ξεπεράσουμε… τα εμπόδια, σε κάποιες περιπτώσεις τα καταφέρνουμε και σίγουρα αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για την υπομονή, την επιμονή και τη διάθεση που δείχνουν.
– Υπάρχει προοπτική να βελτιωθεί κάτι στον τομέα αυτόν;
Το θετικό είναι ότι οι προσπάθειες και οι επιτυχίες μας κινητοποίησαν τους αρμόδιους φορείς και η υπόσχεση είναι ότι σύντομα το Δημοτικό Στάδιο Κισάμου θα έχει ταρτάν. Το γεγονός αυτό θα μας δώσει… μεγάλη ανάσα, αλλά και επιπλέον κίνητρο ως σωματείο να δουλέψουμε ακόμα περισσότερο. Εύχομαι η υπόσχεση αυτή να υλοποιηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί θα προσφέρει πολλά στον στίβου, αλλά και γενικότερα στο αθλητισμό της Κισάμου.
– Ποιοι είναι κοντά στο τμήμα στίβου και βοηθούν με όποιον τρόπο μπορούν;
Το διοικητικό συμβούλιο. Άνθρωποι εθελοντές οι οποίοι προσφέρουν τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο τους για τον Όμιλο. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους δημόσια και ιδιαίτερα την πρόεδρο Μαρία Μπικάκη η οποία δουλεύει συνεχώς για την ανάπτυξη του κλασικού αθλητισμού στην Κίσαμο και ταυτόχρονα έχει δώσει το κύρος και τη σοβαρότητα που απαιτεί η διοίκηση ενός σωματείου.
– Τι στόχους έχετε βάλει για τη νέα σεζόν;
Οι στόχοι μας είναι πάντοτε υψηλοί. Περισσότερα παιδιά στις ακαδημίες και στο αγωνιστικό τμήμα του στίβου, περαιτέρω βαθμολογική άνοδος στην πανελλήνια κατάταξη, περισσότερα μετάλλια στα παγκρήτια πρωταθλήματα και στις διοργανώσεις που συμμετέχουμε και γιατί όχι στο άμεσο μέλλον κάποιο μετάλλιο στα πανελλήνια πρωταθλήματα και πρόσκληση αθλητή – αθλήτριάς μας στην εθνική ομάδα.
Όμως ο σημαντικότερος στόχος είναι να προσφέρουμε στην κοινωνία της Κισάμου αθλητική παιδεία και ευγενή άμιλλα, αλλά και τη σωματική και πνευματική υγεία που προσφέρει ο κλασικός αθλητισμός και να κάνουμε με τη γενικότερη παρουσίας μας γνωστή την Κίσαμο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Γ. Πόπα και Καλ. Νικολακάκη αγωνίστηκαν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου. Στη μέση ο προπονητής τους, Κ. Παπακωνσταντίνου.
– Πόσα αγωνίσματα καλλιεργείτε και πώς μπορείς και ανταπεξέρχεσαι σχεδόν μόνος με τόσο μεγάλο αριθμό παιδιών;
Καλλιεργούμε σχεδόν όλα τα αγωνίσματα του στίβου αλλά κυρίως δρόμους, λόγω των υποδομών. Έχουμε όμως και ρίπτες, ενώ από φέτος γίνεται μία προσπάθεια να δημιουργήσουμε γκρουπ αλμάτων. Για να βγει το αποτέλεσμα που βλέπετε βρίσκομαι καθημερινά στο στάδιο από τις 2.30 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ, ενώ με το αγωνιστικό δουλεύουμε και το Σάββατο και την Κυριακή το πρωί με τους δρομείς. Πρέπει να κάνω προπόνηση από τους μικρούς αθλητές της Α’ δημοτικού μέχρι και τον καλύτερο αθλητή του σωματείου και σε όλα τα αγωνίσματα. Αυτό απαιτεί μεγάλη σωματική και ψυχική αντοχή, καθώς και διευρυμένες προπονητικές γνώσεις λόγω του μεγάλου αριθμού των αγωνισμάτων, αλλά και των διαφορετικών ηλικιών. Τη δύναμη μου την αντλώ από τους αθλητές μου, από την αγάπη και το σεβασμό που λαμβάνω από αυτούς. Σίγουρα όμως είναι απαραίτητο στο μέλλον και έχει μπει ήδη στο πρόγραμμα, να στελεχωθεί ο στίβος και με άλλους καθηγητές φυσικής αγωγής για την καλύτερη λειτουργιά του Ομίλου.
* Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 3/3/1980 και έχει ρίζες από τα Χανιά (η καταγωγή της μητέρας του είναι από το Καστέλι, ενώ του πατέρα του από την Κω). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδικότητα στον κλασικό αθλητισμό και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια της IAAF και του ΣΕΓΑΣ για προπονητική στις παιδικές και αναπτυξιακές ηλικίες, ενώ από το 2007 μέχρι το 2011 εργάστηκε ως εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Ως αθλητής έκανε μήκος στην Ευρυάλη Γλυφάδας (είχε επίδοση, στην κατηγορία εφήβων, 7.14μ), άρχισε την προπονητική του καριέρα τον Οκτώβριο του 2004 στις ακαδημίες στίβου του Δήμου Γλυφάδας (όπου εργάστηκε έως το 2010 και το 2008 τιμήθηκε με το αθλητικό βραβείο “Μάκης Λιούγκας” από τον Δήμο Γλυφάδας για την προσφορά του στην ανάπτυξη του κλασικού αθλητισμού), ενώ από το Σεπτέμβριο του 2005 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2012 ήταν προπονητής αλμάτων, δρόμων και ακαδημιών στον Γ.Σ. Γλυφάδας.
Η συνεργασία του με τον Α.Ο. Κισάμου άρχισε τον Οκτώβριο του 2012 και από τις μέχρι τώρα διακρίσεις του τμήματος ξεχωρίζει τα πρώτα παγκρήτια μετάλλια, αλλά και τις δυο συμμετοχές, πέρυσι, σε τελικούς πανελληνίων πρωταθλημάτων.