Την 115 Πτέρυγα Μάχης, στο Ακρωτήρι επισκέφτηκαν χθες οι μαθητές της Α’ Λυκείου του “Σταυράκειου” Λυκείου Ανωγείων, στο πλαίσιο εκδρομής που διοργάνωσε το Εργαστήρι Γνώσης, Ιστορίας και Πολιτισμού της ενορίας του Αγίου Γεωργίου Μεϊντανίου.
O διοικητής της 115 Π.Μ Σμήναρχος Χρήστος Γρηγορούδης και ο υποδιοικητής Σμήναρχος Μιχάλης Τσικαλάκης, υποδέχτηκαν τους 43 μαθητές και μαθήτριες, τους καθηγητές συνοδούς τους και τον πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Ανδρέα Κεφαλογιάννη, εκφράζοντας τη συγκίνηση τους για τη επίσκεψη μαθητών από τον ορεινό Μυλοπόταμο και τα ιστορικά όπως ανέφεραν Ανώγεια τα οποία πρόσφεραν και προσφέρουν στην ταυτότητα της Κρήτης, στην ιστορία, τις τέχνες τον πολιτισμό και την πολιτική της χώρας.
Στο μνημείο πεσόντων ηρώων της Πολεμικής Αεροπορίας, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση παρουσία της διοίκησης και ιπταμένων της 115 Π.Μ με τον πρωτοπρεσβύτερο να εκφράζει την αγάπη και το σεβασμό των Ανωγειανών και των κατοίκων του ορεινού Μυλοποτάμου τόσο για τη θυσία των αεροπόρων όσο και για τους υπηρετούντες οι οποίοι όπως ανέφερε, υπερασπίζονται την ελευθερία και την ειρήνη της χώρας. «Με ένα μεγάλο ευχαριστώ απευθύνομαι σε εσάς εκφράζοντας τις σκέψεις, τα συναισθήματα, όχι μόνο των παιδιών μας που σήμερα με θέρμη υποδεχτήκατε και φιλοξενείτε στο σπίτι σας, αλλά όλων των Ανωγειανών και Μυλοποταμιτών, όλων των Ρεθύμνιων που γνωρίζουν την ουσία, την αξία και την αποτελεσματικότητα του έργου σας, των υπηρεσιών σας στην πατρίδα και φυσικά τη συνεισφορά σας στη ειρήνη, που τόσο αγαπά και έχει ανάγκη ο τόπος μας, η πατρίδα μας», ανέφερε ο π. Κεφαλογιάννης τονίζοντας παράλληλα πως: «Οι κοινωνίες χτίζονται από τους ανθρώπους, που δημιουργούν κράτη, που τα ορίζουν με σύνορα. Οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίδιοι, οι ηγέτες τους διαφέρουν, τα συμφέροντα περιπλέκουν τις διαθέσεις, τα συναισθήματα και συχνά όπως έχει καταγραφεί στην ιστορία, είναι αιτία να ποτίζεται η γης με αίμα. Αυτά τα σύνορα, καλείστε όλοι εσείς να περιφρουρήσετε, την πατρίδα μας έχετε ορκιστεί να παραδώσετε αναίμακτη και εν ειρήνη στα παιδιά μας, θυσιάζοντας συχνά τη ζωή σας. Θυσία που σε καιρούς ειρήνης γιγαντώνεται και καταγράφεται με ολόχρυσα γράμματα στις καρδιές μας. Εμείς οι κάτοικοι των ορέων του Ρεθύμνου, εκεί στα Ανώγεια, στα Ζωνιανά, στα Λειβάδια, στην Αξό, γνωρίζουμε πολύ καλά από θυσίες, από αγώνες και υπεράσπιση όχι μόνο της γης μας αλλά και της ταυτότητας μας. Διδάσκουμε στα παιδιά μας, την αγάπη για το τόπο, την πατρίδα τη σημαία. Τους διδάσκουμε την αξία της ιστορίας, τα προτρέπουμε να μην βάλουν τη λήθη στις ζωές τους και να τιμούν τους προγόνους τους για όλα όσα με τη ζωή τους, προσέφεραν στο δικό μας σήμερα. Όλοι εσείς, που υπηρετείτε στην πολεμική μας Αεροπορία, είστε οι δικοί μας άνθρωποι που κινείστε ανάμεσα μας, εκπροσωπώντας επάξια, τους αφανείς ήρωες οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν να στέκονται ικανοί και να φέρνουν εις πέρας την αποστολή τους».
Ο Διοικητής κ. Γρηγορούδης, ενημέρωσε μαθητές και μαθήτριες για την ιστορία της 115 Π.Μ, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα και αναγκαιότητα της για την άμυνα της χώρας, επισημαίνοντας παράλληλα πως η επιλογή της γεωγραφικής θέσης όπου δημιουργήθηκε η πτέρυγα, είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους συμμάχους της Ελλάδας. Κάλεσε μάλιστα τα παιδιά να αναγνωρίζουν στη ζωή τους το σπουδαίο ρόλο κάποιων αφανών, όπως τους χαρακτήρισε λειτουργούς, όπως των δασκάλων, των καθηγητών, των υπηρετούντων στις ένοπλες δυνάμεις και την πολεμική αεροπορία. «Είναι έργο, που δεν διαφημίζεται, αλλά που έχει βαθιές ρίζες, προσφέρει πολλά στην κοινωνία μας και μέσα από τους συγκεκριμένους λειτουργούς, η ασφάλεια, η ειρήνη, η παιδεία και το μέλλον, μπορούμε να το ατενίζουμε με αισιοδοξία και σιγουριά», είπε ο Σμήναρχος Γρηγορούδης.
Μαθητές και μαθήτριες, ξεναγήθηκαν από τον υποδιοικητή Σμήναρχο Τσικαλάκη και ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους στον Πύργο Ελέγχου Πτήσεων, στην αίθουσα εκπαίδευσης ιπταμένων με προσομοιωτή πτήσεων, στους χώρους συντήρησης και ελέγχου των πολεμικών αεροσκαφών, ενώ ήρθαν σε επαφή και με μαχητικό αεροσκάφος για το οποίο ενημερώθηκαν σχετικά με την επάνδρωση του, πτητικές διαδικασίες και φέρων εξοπλισμό. Όπως αναφέρθηκε από τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, διέκριναν ενδιαφέρον, ενθουσιασμό και ευχαρίστηση στα παιδιά που βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις της Πτέρυγας Μάχης, ενώ τα ίδια «βομβάρδισαν» με ερωτήσεις τους αρμόδιους των τμημάτων για να μάθουν και να «κλέψουν» προς γνώση τους όσα περισσότερα μπορούσαν. «Ίσως σε λίγα χρόνια, κάποιοι από εσάς αγόρια και κορίτσια, να είστε συνάδελφοι μας. Όμως να γνωρίζετε πως έχει μεγάλη αξία για τη ζωή σας, να αναγνωρίσετε ότι ο μαθητικός και εκπαιδευτικός χρόνος που βιώνετε θα σας προσφέρει πολλά και σπουδαία για την υπόλοιπη ζωή σας. Για το λόγο αυτό ανοίξτε όσο μπορείτε τα φτερά σας στη γνώση», είπε στα παιδιά ο Σμήναρχος Τσικαλάκης.
Διοίκηση, ιπτάμενοι και προσωπικό της 115 Π.Μ παρέθεσαν γεύμα στους μαθητές υποσχόμενοι να βρεθούν με τη σειρά τους στα Ανώγεια για τα οποία όπως ανέφερε ο π. Κεφαλογιάννης: «Να είστε απόλυτα σίγουροι πως οι προσευχές μας, η μαρτυρία μας, η αγάπη και ο σεβασμός μας προς όλους σας, προς όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, θα είναι συνεχή και θα μεταφέρονται από στόμα σε στόμα. Ο τόπος μας, τα Ανώγεια και ο ορεινός Μυλοπόταμος, το Ρέθυμνο, να γνωρίζεται πως είναι και δικό σας σπιτικό με ορθάνοικτες πόρτες. Είναι το άνοιγμα των σπιτιών μας σε όλους εσάς, το αντίδωρο μας, στις καθημερινές μάχες που δίνεται, για να μπορούμε όλοι εμείς να λέμε πως ζούμε σε καιρούς ειρήνης. Είναι ανοικτή η αγκαλιά μας, σε όλους εσάς, διότι γνωρίζουμε επίσης, τον αγώνα που δίνεται για να εκπαιδευτείτε σωστά, ακραία πολλές φορές, κάνοντας με τις πτήσεις σας το σημείο του Σταυρού στους αιθέρες, ξεκινώντας από τον Έβρο μέχρι τη Γαύδο και από τους Οθωνούς μέχρι το Καστελλόριζο. Αυτό το σημείο του Σταυρού στις πτήσεις σας, να σας προστατεύει, να σας ενθουσιάζει, να σας οδηγεί στους ουρανούς της περηφάνιας, στις θάλασσες της αξιοσύνης, στη γη της προκοπής και να είναι η πίστη σας ο Σταυρός μας, η σημαία μας, το δικό σας φτερούγισμα στις δικές μας καρδιές».