Η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους και προς όλους τους αποδέκτες διαμηνύει ότι θα αντιδράσει σ’ ένα νέο ενδεχόμενο κύμα προσφύγων, δεν θα επαναλάβει την κατάσταση του 2015 και δεν θα μεταβληθεί σε αποθήκη προσφύγων της Ε.Ε.
Και πολύ καλά τα λέει. Το θέμα όμως είναι ποιος την ακούει και κυρίως, πώς η ίδια θα αποτρέψει μια τέτοια αρνητικότατη εξέλιξη.
Στην περίπτωση κατά την οποία –σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς- τουλάχιστον 500-700 χιλιάδες Αφγανών προσφύγων περάσουν στο Ιράν, (στον δρόμο για τη Δύση), η Τεχεράνη, που έχει στο έδαφος της ήδη 3 εκατ. περίπου Αφγανούς πρόσφυγες στα σύνορα, έχει αρχίσει να διαμηνύει ότι δεν θα τους κρατήσει. Γι’ αυτό άλλωστε, με τη βοήθεια της φίλης γειτονικής Άγκυρας, η Τεχεράνη αρχίζει να προειδοποιεί την Ε.Ε. ότι, για να αναθεωρήσει το Ιράν τη στάση του, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να ξαναδούν τις κυρώσεις και απαγορεύσεις σε βάρος του Ιράν .
Στην περίπτωση που αρκετές χιλιάδες Αφγανών προσφύγων περάσουν στην Τουρκία, η Άγκυρα δικαίως διαμηνύει ότι δεν μπορεί να προσθέσει τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων στα ήδη 3 εκατ. προσφύγων και μεταναστών όλων των ειδών και προελεύσεων που έχει στο έδαφος της.
Γι’ αυτό και ο Ερντογάν διαμηνύει στην Ε.Ε. ότι η χώρα του δεν θα γίνει «αποθήκη προσφύγων της Ε.Ε.», αναγκάζοντας την Κομισιόν και το Βερολίνο να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με την Άγκυρα, αναζητώντας διευθέτηση του προβλήματος. Με τον Ερντογάν να ζητά εδώ και τώρα «τα λεφτά του» που του οφείλει η Ε.Ε. για το προσφυγικό από το 2016..
ΟΙ ΗΠΑ ενδιαφέρονται και αυτές για το νέο προσφυγικό πρόβλημα που ξέρουν ότι δημιουργείται. Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου έχουν καθημερινή σχεδόν επαφή για το σύνολο του προβλήματος, αλλά και για το προσφυγικό ρεύμα.
Χωρίς να χάσουν μάλιστα χρόνο, Μπλίνκεν και Ερντογάν- πίσω από την πλάτη της Αθήνας -συμφώνησαν στα γρήγορα να μεταφέρουν 20.000 και 10.000 πρόσφυγες από την Τουρκία, σε Τίρανα και Σκόπια αντιστοίχως και όλα αυτά συνοδεύθηκαν από επίσημες ανακοινώσεις και ευχαριστίες του Στέητ Ντιπάρτμεντ. Επιπροσθέτως, καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν αναφέρει ότι αυτή «η φουρνιά» των 30.000 Αφγανών προσφύγων θα είναι η πρώτη και η μοναδική που θα φτάσει στις χώρες αυτές.
Με τις διευθετήσεις αυτές στην πλάτη της Ελλάδας, το ενδεχόμενο μεταναστευτικού ρεύματος προς την Ελλάδα δεν κλείνει, αντιθέτως ανοίγει. Και τούτο διότι ουδείς λογικός πιστεύει ότι αυτοί οι πρόσφυγες (και πόσοι άλλοι) θα είναι διατεθειμένοι να περάσουν τη ζωή τους στην Αλβανία και τα Σκόπια, όταν σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται η Ε.Ε. και μάλιστα η ευρωζώνη, δηλαδή το ελληνικό έδαφος. Η φύλαξη των βορειοδυτικών συνόρων της Ελλάδας δεν είναι εύκολη υπόθεση, ενώ απαιτεί μεγάλες δυνάμεις στρατού και αστυνομίας για τη φύλαξη της μεγάλης αυτής συνοριακής γραμμής, που δεν υπάρχουν.
Ετσι, Ουάσιγκτον, Άγκυρα, Τίρανα και Σκόπια είναι πολύ πιθανόν «να ξεφορτώνουν» Αφγανούς πρόσφυγες στην Ελλάδα. Είναι άγνωστο για την ώρα αν η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις ή συμφωνίες με τα Τίρανα και τα Σκόπια…
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε με πρωτοβουλία της και πιεζόμενη από τα γεγονότα να επικοινωνήσει με τον Τ. Ερντογάν. Η συνάντηση αυτή δεν απέδωσε συγκεκριμένους καρπούς, με τους Μητσοτάκη και Ερντογάν να λένε μεταξύ τους και ο καθένας προς την Ε.Ε. ότι οι χώρες τους δεν θα γίνουν «αποθήκη προσφύγων για την Ε.Ε.».
Φυσικά, τέτοιες δηλώσεις δεν λύνουν το πρόβλημα, ούτε διασφαλίζουν την Ελλάδα από τον εν δυνάμει κίνδυνο που διατρέχει.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαμηνύει ότι ασφαλίζει τον Έβρο με τα οχυρωματικά έργα και δι’ αυτού του τρόπου ενδεχομένως έρχεται σε συνεννόηση με τον Ερντογάν, να μη δημιουργηθεί νέα διασυνοριακή προσφυγική κρίση, όπως στο πρόσφατο παρελθόν.
Ομως ούτε κάτι τέτοιο διασφαλίζει την Ελλάδα από νέο προσφυγικό κίνδυνο. Και τούτο διότι ουδείς μέχρι στιγμής έχει διασφαλίσει ότι το ενδεχόμενο προσφυγικό ρεύμα από την Τουρκία, θα περνά τα σύνορα με τη Βουλγαρία και από εκεί μέσω των ευρωπαϊκών ελληνοβουλγαρικών συνόρων, μέσα στην Ελλάδα…
Έχει νομίζω δίκιο η κυρία Αδάμ!Ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο ασταθής!
Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να μην γίνει το Αφγανιστάν εστία μουσουλμάνων τρομοκρατών!