Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Ανοιχτή “πληγή” τα πλαστικά για τις ακτές της Κρήτης

Ανοιχτή “πληγή” αποτελούν για τις ακτές της Κρήτης και της Ελλάδας τα πλαστικά απορρίμματα, με τις βόρειες ακτές των Χανίων να κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ως προς την ένταση του προβλήματος σε επίπεδο Κρήτης.

Αυτό επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα “Θαλάσσια Ρύπανση: Μια Μεγάλη Πρόκληση”, που διοργάνωσε το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου το πρωί του Σαββάτου και η οποία έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Χανίων.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που έγινε στο ΚΑΜ.

Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της καθόδου του επιχειρησιακού πλοίου του Ιδρύματος με την ονομασία “Τυφώνας” το οποίο πραγματοποίησε απορρύπανση στις κρητικές ακτογραμμές.

Η πρόεδρος του Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης Εύη Λαζού Λασκαρίδη.

«Το πρόγραμμα του “Τυφώνα” ξεκίνησε από την Κρήτη το 2019 πριν από σχεδόν 4 χρόνια και ήρθαμε για δεύτερη φορά, ολοκληρώνοντας τον δεύτερο γύρο απορρύπανσης όλων των απρόσιτων ακτών του νησιού», επεσήμανε, μιλώντας στους δημοσιογράφους η πρόεδρος του Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης Εύη Λαζού Λασκαρίδη και πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα από την επιχείρησης ήταν σε κάποιες περιοχές ενθαρρυντικά και σε κάποιες άλλες απογοητευτικά καθώς τα θαλάσσια ρεύματα έχουν φέρει μεγάλη ποσότητα σκουπιδιών σε αυτές τις ακτές.
«Συνεχίζουμε τη δράση μας σε όλη την Ελλάδα με στόχο την απορρύπανση όλης της ακτογραμμής της Ελλάδας», υπογράμμισε η κα Λασκαρίδη.
Σε ό,τι αφορά το σοβαρότερο πρόβλημα που εντοπίζεται στις ακτές η κα Λασκαρίδη τόνισε ότι είναι το πλαστικά μίας χρήσης: «Είτε μιλάμε για πλαστικά ποτήρια, είτε για μπουκάλια, είτε για καπάκια κ.λπ. και βέβαια πάρα πολύ μικροπλαστικό το οποίο δυστυχώς καταλήγει πια στην τροφική αλυσίδα επηρεάζοντας και την ανθρώπινη υγεία».
Ειδικότερα, για τα αίτια της ρύπανσης των ακτών οι άνθρωποι του Ιδρύματος Λασκαρίδης επεσήμαναν ότι είναι πολυπαραγοντικό το πρόβλημα καθώς επηρεάζεται από τις ανοιχτές χωματερές που ακόμα υπάρχουν στην Ελλάδα, την κακή νοοτροπία των πολιτών, τα κατεστραμμένα αλιευτικά εργαλεία που μένουν στη θάλασσα, όπως τα δίχτυα κ.ά.

Η εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Αγγελική Κοσμοπούλου.

Η εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Αγγελική Κοσμοπούλου μιλώντας για τις ακτές της Κρήτης ανέφερε ότι το πιο έντονο πρόβλημα ρύπανσης σε ακτές εντοπίζεται στο Λασίθι (με τα θαλάσσια ρεύματα να παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό), ενώ ακολουθούν οι βόρειες ακτές των Χανίων, μετά του Ηρακλείου και τέλος του Ρεθύμνου.
«Έχουν γίνει σημαντικά βήματα ως προς την ευαισθητοποίηση και το ενδιαφέρον του κόσμου», επεσήμανε μιλώντας στους δημοσιογράφους, ενώ ως προς τα ευρήματα της έρευνας που διεξάγει ο “Τυφώνας” τόνισε: «Στα Χανιά έχουμε καθαρότερες παραλίες συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, όμως έχουμε και καινούριους ρυπαντές που έφερε η πανδημία, όπως γάντια, μάσκες και πλαστικά μίας χρήσης που πολλαπλασιάστηκαν», υπογράμμισε.

Καταλήγοντας η κα Κοσμοπούλου τόνισε ότι απαιτούνται ακόμα σημαντικά βήματα, ενέργειες και υποδομές ώστε να περιοριστεί η ρύπανση από χερσαίες πηγές, που αποτελεί και το 80% της συνολικής παράκτιας ρύπανσης, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος να γίνει συνείδηση για τους πολίτες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα