Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

“Ανοιγμα” σε νέες τουριστικές αγορές με τα καταδυτικά πάρκα

Ιδανικός προορισμός για τους φίλους τους “καταδυτικού τουρισμού” μπορεί να εξελιχθεί η Κρήτη και σε αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλουν μια σειρά από καταδυτικά πάρκα που δημιουργούνται ή βρίσκονται στη διαδικασία της αδειοδότησης με τη συμβολή του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών).

Aυτό μεταξύ άλλων επισημάνθηκε στην ημερίδα για την “Εφαρμογή του Θαλάσσιου Χωροταξικού” που πραγματοποιήθηκε χθες στα Χανιά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Για «πάνω από 8.000.000 scuba divers (αυτόνομη κατάδυση) που βουτάνε με συνθήκες μη ορατότητας στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες και εδώ τους αρκεί η διαφάνεια των νερών της Μεσογείου» μίλησε ο ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ κ. Κώστας Ντούνας. Ο κ. Ντούνας παρατήρησε πως με το Ν. 4688/2020 λύθηκαν «όλα τα προβλήματα για να δημιουργηθούν καταδυτικά πάρκα με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης»
Σε ότι αφορά την Κρήτη τόνισε πως με διαφορετικό επίπεδο εκκίνησης προχωρούν αυτή τη στιγμή τα παρακάτω καταδυτικά πάρκα:
•Στον Εμπροσγιαλο Αποκορώνου.
• Στο Μονοναυτη Ηρακλείου
• Στη Σταλίδα Ηρακλείου.
•Στις Γούρνες Ηρακλείου.
•Σε Αγ. Νικόλαο Λασιθίου
• Στην Ιεράπετρα Λασιθίου.
Στην υπόλοιπη χώρα λειτουργούν :
• Ο επισκέψιμος χώρος ενάλιων αρχαιοτήτων (καταδυτικό πάρκο με αρχαιότητες) στην Περιστέρα της Αλοννήσου στις Σποράδες.
• Το πάρκο “Ελεύθερα τεχνητά υποβρύχια αξιοθέατα” στην Καλαμάτα.

ΤΟ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Ντούνας στο «καταδυτικό πάρκο στον Εμπρόσγυαλο του Δήμου Αποκορώνου. Με κατά προτεραιότητα χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης ξεκινάει η κατασκευή του» Εκτίμησε μάλιστα πως τον Σεπτέμβριο θα μπορεί να είναι διαθέσιμο στους φίλους των καταδύσεων. «Θα διαθέτει τρεις καταδυτικές διαδρομές μια στα ρηχά για τους αρχάριους , δύο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού θα βυθιστούν και θα τοποθετηθούν τεχνητοί ύφαλοι» είπε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς από τα “Χ.ν.” αναφορικά με τις ενστάσεις καταδυτικών εταιρειών για τη χωροθέτηση του πάρκου σε περιοχή με αμμώδη βυθό ο κ. Ντούνας απάντησε πως δεν συμφωνεί με αυτές τις απόψεις και πως η εμπειρία από άλλες περιοχές έχει δείξει πως πάρκα όπως αυτό του Αποκόρωνα προσελκύουν επισκέπτες αλλά και βοηθούν στη βελτίωση της βιοποικιλότητας.

ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Την πρόταση του Πολυτεχνείου Κρήτης για αιολικά πάρκα στη Θάλασσα παρουσίασε ο καθηγητής του ιδρύματος κ. Θεοχάρης Τσούτσος.
Τα 10 σημεία που προτείνει το Πολυτεχνείο είναι:
1.Κόλπος Κισσάμου
2. Ανατολικά του ακρωτηρίου Σπάθα
3. Στο βόρειο τμήμα του Ακρωτηρίου
4. Κοντά στη Γαύδο
5. Νότια της Αγ. Γαλήνης
6. Ανάμεσα σε Ηράκλειο και τη Νήσο Ντία
7. Νότια της Ιεράπετρας
8. Ανοικτά της Ζάκρου
9. Ανάμεσα σε Σητεία και Αγ. Νικόλαο
10. Στο βορειοδυτικό τμήμα του κόλπου Μεραμβέλλου .

Από τα παραπάνω το ίδρυμα έχει καταλήξει σε 5 σημεία στα οποία θα διενεργήσει πιο ενδελεχή έρευνα για την καταλληλότητα τους.
«Εξεπλάγην από το πόσο θετικοί ήταν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών. Στην προχωρημένη υπόθεση εργασίας να έχουμε στον κόλπο της Κισάμου αιολικά πήραμε εξαιρετικά θετικές απαντήσεις» ανέφερε ο κ. Τσούτσος, συμπληρώνοντας στη συνέχεια πως η ισχύς των αιολικών πάρκων στη θαλάσσια είναι τεράστια. «Θα μπορούσαμε να μην δώσουμε καμία άδεια για αιολικά πάρκα στην ξηρά και να δώσουμε μόνο στη θάλασσα είτε σε πλωτά σε μεγάλα βάθη, είτε σε αυτά που η βάση τους είναι στο βυθό σε μικρά βάθη μέχρι 50 μέτρα» είπε χαρακτηριστικά.
Η επιλογή των κατάλληλων σημείων έγινε με 30 διαφορετικά κριτήρια (προστασία φυσικού περιβάλλοντος, να είναι κοντά στα δίκτυα , αισθητικά, όχλησης, άποψη του τοπικού πληθυσμού κα. ). Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το “Πράσινο Ταμείο”. Το παρών στην ημερίδα έδωσαν μεταξύ άλλων, οι δήμαρχοι Πλατανιά Γ. Μαλανδράκης, Αποκορώνου Χ. Κουκιανάκης , οι περιφερειακοί σύμβουλοι ι Λ. Κοπάσης, Γ. Κονταξάκης, Α. Κουκλινός, δημοτικοί σύμβουλοι, στελέχη του Λιμενικού Σώματος, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Δ. Βιριράκης κ.α.

Μεγάλη η καθυστέρηση στα Θαλάσσια χωροταξικά

Από το 2021 η χώρα μας θα έπρεπε να είχε ολοκληρώσει τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα. Ο γ.γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Ε. Μπακογιάννης αναφερόμενος στην καθυστέρηση σχολίασε πως «οι χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης έχουν μικρή ακτογραμμή! Η χώρα μας έχει τεράστιο μήκος ακτογραμμής, πολύ μεγάλο αριθμό νησιών- βραχονησίδων. Έχει ζητήματα που σχετίζονται με τη νησιωτικότητα με τη καλή γειτνίαση που θέλουμε να έχουμε με τους Τούρκους ».
Την ημερίδα χαιρέτησε ο δήμαρχος Χανίων κ. Π. Σημανδηράκης λέγοντας πως τα «θαλάσσια χωροταξικά είναι μια ανάγκη που επιβάλλει η πραγματικότητα», ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών Θεμάτων κ. Γ. Αλεξάκης στάθηκε στη σημασία ανάπτυξης δράσεων για τη γαλάζια οικονομία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα