Εως 24 Μαρτίου θα μπορούν οι καλλιτέχνες να καταθέσουν αιτήσεις στην ειδική πλατφόρμα
Τις προτάσεις τους για την ένταξη και χρηματοδότηση από το Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης “Ανοιχτά Πανιά”, που διοργανώνουν ο Δήμος Χανίων – ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, θα μπορούν να υποβάλλουν από την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 24 Μαρτίου στην ειδική πλατφόρμα που υπάρχει γι’ αυτό τον σκοπό οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες. Στο μεταξύ, οι άνθρωποι του Φεστιβάλ προσανατολίζονται φέτος να υπάρξει ειδική μέριμνα για παραγωγές που θα δημιουργηθούν και θα παρουσιαστούν στην ενδοχώρα των Χανίων, σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στον αριθμό των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που φιλοξενούνται στο κέντρο σε σχέση με τις περιαστικές περιοχές.
Τα παραπάνω έγιναν γνωστά σε συνέντευξη Τύπου – παρουσίαση για το φεστιβάλ “Ανοιχτά Πανιά” που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης αναφέρθηκε στην πολιτική για τον πολιτισμό που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή υπογραμμίζοντας ότι το Φεστιβάλ υπηρετεί το όραμα να καταστούν τα Χανιά ένα πρόσφορο μέρος για πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία. Επίσης, έκανε αναφορά στα αριθμητικά μεγέθη των δύο προηγούμενων φεστιβάλ τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι την περίοδο 2021-2022 πραγματοποιήθηκαν 30 καλλιτεχνικές παραγωγές πλαισιωμένες από παράλληλες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, συμμετείχαν 337 καλλιτέχνες – συντελεστές, φιλοξενήθηκαν εκδηλώσεις σε περισσότερα από 50 σημεία – τοποθεσίες, παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις 11.975 θεατές και στα εργαστήρια συμμετείχαν 1.345 άτομα.
Ο ειδικός συνεργάτης του περιφερειάρχη Κρήτης Δημήτρης Μιχελογιάννης αναφέρθηκε στις αντιστοιχίες του φεστιβάλ με άλλα παρόμοια εγχειρήματα του εξωτερικού και πρόσθεσε ότι η δημιουργία μιας νέας ταυτότητας γύρω από τον πολιτισμό μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στις όποιες αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει ο τουρισμός στην τοπική κοινωνία.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ Γιάννης Γιαννακάκης χαρακτήρισε «υπέρβαση» τη διοργάνωση του φεστιβάλ, σημειώνοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στην Ελλάδα», ενώ υπογράμμισε τον υπερτοπικό χαρακτήρα του και το αδιάβλητο των διαδικασιών επιλογής των παραγωγών για χρηματοδότηση που περνάει μέσα από την επιτροπή αξιολόγησης στην οποία συμμετέχουν καταξιωμένοι άνθρωποι από τον χώρο του πολιτισμού και των γραμμάτων. Μεταξύ άλλων, ο κ. Γιαννακάκης τόνισε και τη σημασία που έχει να παράγεται πρωτότυπο καλλιτεχνικό έργο στα Χανιά καθώς συνήθως η επαρχία λειτουργεί ως τόπος φιλοξενίας παραγωγών που δημιουργούνται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Επίσης, ερωτηθείς για τον φετινό προϋπολογισμό τόνισε ότι θα κυμανθεί στα περυσινά επίπεδα (περίπου 220.000 ευρώ).
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Μυρτώ Λάβδα έκανε γνωστό ότι στην ερχόμενη εβδομάδα (15 Φεβρουαρίου) θα ξεκινήσει η υποβολή από τους καλλιτέχνες, στην ειδική πλατφόρμα που υπάρχει, των προτάσεων για ένταξη στα “Ανοιχτά Πανιά” 2023. Επεσήμανε δε ότι φέτος θα υπάρξει ειδική μέριμνα για παραγωγές που θα δημιουργηθούν και θα παρουσιαστούν στην ενδοχώρα των Χανίων μέσα από τη συνεργασία με κατά τόπους πολιτιστικούς συλλόγους, φορείς κ.λπ.
Το μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης – Ιστορικός Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης και μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, Μαρία Βασιλάκη, μίλησε για μια διοργάνωση με “ψυχή” ενώ υπογράμμισε τις προοπτικές που ανοίγονται μέσα από τον θετικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το φεστιβάλ μετατρέποντας τα Χανιά σε έναν ακόμα πιο ελκυστικό τουριστικό προορισμό.
Μεταξύ των καλλιτεχνών που πήραν τον λόγο, η ηθοποιός – σκηνοθέτις Ιώ Ασηθιανάκη υπογράμμισε τη σημασία που έχει για τους καλλιτέχνες η χρηματοδότηση των παραγωγών τους και η δυνατότητα να δείξουν τη δουλειά τους αλλά και η ευκαιρία που δίνει το φεστιβάλ σε ανθρώπους που δυσκολεύονται οικονομικά να παρακολουθήσουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ενώ η χορεύτρια – χορογράφος Κωνσταντίνα Μικρούτσικου τόνισε ότι είναι πολύ θετικό για τα Χανιά να διοργανώνουν καλλιτεχνικά φεστιβάλ, που στο εξωτερικό αποτελούν κάτι σύνηθες.