Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Ανοικτές “πληγές” στον νομό Χανίων μετά την κακοκαιρία του Φεβρουαρίου

Ανοικτές παραμένουν πολλές “πληγές” στην ενδοχώρα του νομού Χανίων, οκτώ μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Ανήσυχοι για τις πρώτες ισχυρές βροχές και καθόλου ικανοποιημένοι από τους ρυθμούς εκτέλεσης των εργασιών καθαρισμού του Κερίτη και των παραποτάμων του εμφανίζονται οι κάτοικοι των Μεσκλών, του Φουρνέ και του Πατελαρίου.

Τα “Χ.ν.” βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές για να διαπιστώσουν την πορεία των εργασιών και κατέγραψαν τις αντιδράσεις των πολιτών. Η καθημερινότητά τους παραμένει δύσκολη ενώ αυξάνεται η αβεβαιότητα εν όψει του χειμώνα.

 

«Δεν έχουν τελειώσει τα έργα στον Φουρνέ»

«Σε κάποια σημεία έχουν γίνει εργασίες καθαρισμού αλλά δεν έχει γίνει καμία επέμβαση σε πολύ σημαντικά τμήματα του ποταμού» μας λέει ο κ. Νίκος Φυτουράκης. Μαζί φτάνουμε στη θέση “ Βλάτα” όπου έχει στηθεί μια αυτοσχέδια διάβαση με χώμα, πέτρες και σωλήνες. «Αν βρέξει καλά δεν θα αντέξει αυτή η διάβαση θα την παρασύρει το νερό και τότε δύο σπίτια στη δυτική όχθη του ποταμού και όλες οι περιουσίες δεν θα είναι προσεγγίσιμες» σημειώνει. Μαζί πηγαίνουμε μέχρι το σημείο που ο παρόχθιος δρόμος δυτικά του Κερίτη έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά. Συναντάμε και ένα άλλο κάτοικο της περιοχής. «Τα έργα δεν έχουν τελειώσει. Αν έχουμε τις περυσινές βροχές…θα τελειώσουμε εμείς. Αν βρέξει απλά δεν θα μπορούμε να πάμε ούτε στην περιουσία μας.
Ανήσυχος και ο κ. Γιάννης Γιαννουδάκης. Η περιουσία του είχε αποκλειστεί εντελώς μετά την κατάρρευση του παρόχθιου δρόμου. «Όλο λένε ότι θα φτιάξουν , θα φτιάξουν αλλά δεν βλέπουμε να γίνεται κάτι και ανησυχούμε. Αν κάνει πρώιμο χειμώνα δεν ξέρω πραγματικά τι θα γίνει στην περιοχή μας» λέει ο κ. Γιαννουδάκης. Μας δείχνει τους σωρούς τις πέτρες και τα χώματα, αριστερά και δεξιά του ποταμιού. «Άκουσα από τον ίδιο τον εργολάβο να λέει ότι οι εργασίες τους μέχρι τώρα ήταν πρόχειρες για να δοθεί μια διέξοδο στο ποτάμι. Πότε θα γίνουν οι μόνιμες εργασίες ώστε να εκτείνεται σε μια έκταση πλάτους 40 μέτρων το ποτάμι ώστε το νερό να φεύγει προς τα κάτω απρόσκοπτα; Σε λίγο μπαίνει χειμώνας » καταλήγει.

 
Πρόσβαση μετ’ εμποδίων στα Μεσκλά…


Μετ’ εμποδίων γίνεται η κίνηση προς και από τα Μεσκλά. Ο παρόχθιος δρόμος είχε “κοπεί” σε τρία σημεία σε μεγάλη απόσταση. Ρίχτηκαν μπάζα, έγιναν εργασίες στήριξης του οδοστρώματος που ωστόσο παραμένει χωμάτινο και σε τόσο κακή κατάσταση που τα αυτοκίνητα κυριολεκτικά…”χορεύουν” όταν περνάνε προς το χωριό.
«Στον παραποτάμιο δρόμο η καταστροφή ήταν τεράστια, το είχατε καταγράψει στα “Χ.Ν.” και ξέρετε πως ήταν η κατάσταση. Ανέλαβε το έργο ο εργολάβος ο κ. Δρακάκης, ξεκίνησε δυναμικά αλλά σταμάτησε, δεν ξέρω τι γίνεται μεταξύ εργολάβου και Περιφέρειας αλλά η ουσία είναι ότι ο δρόμος είναι ημιτελής και ανασφαλής» υπογραμμίζει ο κ. Δημήτρης Μανωλαράκης.
Ο συνομιλητής μας εκτιμά πως αν δεν ασφαλτοστρωθεί άμεσα ο παρόχθιος δρόμος με την πρώτη βροχή θα αποκοπούν και πάλι τα Μεσκλά από τα Χανιά. Ο κ. Μανωλαράκης ζητάει να εξασφαλιστεί η πρόσβαση προς και από το χωριό, η περιουσία και οι ζωές των κατοίκων του.
Μέσα στο χωριό συναντάμε τον κ. Στέφανο Σταματάκη. «Τον κεντρικό δρόμο τον φτιάχνουν αλλά… σιγά-σιγά. Είχε καταστραφεί βέβαια εντελώς! Ανησυχούμε ότι αν έχουμε πάλι ανάλογη κακοκαιριά θα πάθουμε χειρότερα» μας εξηγεί, ενώ η κ. Σοφία Σταματάκη μας δείχνει το ποτάμι μέσα στο χωριό. Τεράστιοι κορμοί δέντρων είναι κάθετα μέσα στην κοίτη. «Αν κατεβάσει μπάζα, κλαδιά, χώματα τι θα γίνει; Δεν έχει καθαριστεί το ποτάμι μέσα στο χωριό και πολύ φοβάμαι πως αν βρέξει πολύ αυτή τη φορά θα πνιγούμε» λέει.
Στο αγροτικό ιατρείο των Μεσκλών συναντάμε πάνω από 10 κατοίκους του χωριού που περιμένουν να εξεταστούν και να γράψουν φάρμακα. Μόνιμο θέμα συζήτησης ο καθαρισμός των ρυακιών και η πλήρη αποκατάσταση της κυκλοφορίας. «Δούλεψαν λίγες ημέρες τον Αύγουστο, κάτι έγινε μετά σταμάτησαν. Τώρα που θα βρέξει τι θα γίνει;» αναρωτιούνται.

 

Ανήσυχοι στο Πατελάρι οι κάτοικοι

«Έχει γίνει ένα 30% των εργασιών καθαρισμού. Αν έχουμε μια κακοκαιριά θα ζήσουμε τα ίδια, θα κατέβει πάλι το ποτάμι και θα τα παρασύρει όλα. Έχουμε διαμαρτυρηθεί στην Περιφέρεια αλλά δεν έχουμε δει να προχωράει κάτι» αναφέρει ο κ. Γιάννης Αγγελάκης, τον οποίο συναντάμε στο κέντρο του Πατελαρίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κώστας Τσακίρης. «Κοιτάξτε με μια τσάπα δεν καθαρίζει ο ποταμός! Από τα Δρακιανά και προς τη θάλασσα ο ποταμός έχει μπαζώσει, παραμένει κλειστός! Από τη στιγμή που δεν έβαλαν συρματόσακους δεν προστατεύεται όπως πρέπει το ποτάμι» λέει και συμπληρώνει πως «για να καθαριστεί ο Κερίτης χρειάζονται μεγάλα μηχανήματα. Με αυτά που χρησιμοποιούν δεν θα φτάσουν στην Εθνική οδό ούτε τα Χριστούγεννα!».
Άλλοι κάτοικοι μας σημειώνουν πως από τη στιγμή που δεν έχει καθαριστεί ο ποταμός δεν προχώρησαν στην καλλιέργεια των χωραφιών τους γιατί φοβούνται ότι θα τα δουν πάλι μέσα στα νερά.
«Μέσα στο ρυάκι που περνάει από το χωριό υπάρχει ένας λόφος από χώματα. Με τα πρώτα νερά αυτά θα πάνε στο αντλιοστάσιο και η καταστροφή θα είναι μεγάλη. Αν δεν καθαριστεί άμεσα θα έχουμε πολλά προβλήματα αλλά όταν στέλνουν ένα μηχάνημα τι να σου κάνει και αυτό;» λέει ο Κυριάκος Κυριακάκης.
Την ανάγκη να προχωρήσει ο ΟΑΚ στην αποκατάσταση του σωλήνα του που περνάει μέσα από τον Κερίτη τονίζει ο Γ. Γκατζούνης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα