Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

“Ανοσία της αγέλης”

Προβληματιζόμαστε πώς θα είναι το μέλλον, όταν ο κορωνοϊός θα πάψει να μας προσβάλλει. Αν αυτός είχε μορφή εξωγήινου κι έβλεπε τις κινήσεις μας να φοράμε μάσκες, γάντια, να χαπακωνόμαστε και να μην μπορούμε ν’ αποφύγουμε τ’ “απορρίμματά” του, που αφήνει μέσα μας, θα γελούσε.
Θα έβαζε άριστα, δέκα με τόνο, στον Μπόρις Τζόνσον, που τον αγνόησε και θεώρησε πως η αντιμετώπισή του μπορεί να γίνει με τη θεωρία της “ανοσίας της αγέλης”. Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας εδώ πατάει κι αλλού βρίσκεται. Σήμερα λέει ναι σ’ ένα κυρίαρχο θέμα για το κοινωνικό σύνολο και αύριο όχι. Για την υπόθεση του Brexit, στην αρχή ήταν υπέρμαχος της αποχώρησης του Η.Β. από την Ε.Ε., αρθρογραφώντας και ύστερα κατά αλλά τελικώς προτίμησε την έξοδο. Με τον κορωνοϊό έπεισε τους Αγγλους ότι η λύση κατά της πανδημίας θα προέλθει από την εφαρμογή του φαινομένου της «ανοσίας της αγέλης». Αλλά και πάλι υπαναχώρησε.
Θεώρησε αποτελεσματική αυτή τη στρατηγική, την οποία ακολούθησαν και οι Ολλανδοί. Δηλαδή κατά τη θεωρία, «όσο ο ιός εξαπλώνεται, θα νοσήσουν τόσοι πολλοί, ώστε, εφ’ όσον επιβιώσουν θα έχουν αναπτύξει αντισώματα και δεν θα υπάρχουν ευάλωτοι άνθρωποι να μολυνθούν». «Τα άτομα υψηλού κινδύνου προστατεύονται από την μόλυνση, καθώς περιβάλλονται απ’ αυτούς που έχουν αναπτύξει ανοσία κι έτσι μειώνεται η εξάπλωση του ιού». Γι’ αυτό ο Τζόνσον άφησε ελεύθερους τους αθλητικούς αγώνες, χωρίς περιορισμό τις συναυλίες και τις συγκεντρώσεις. Οι επιδημιολόγοι, όμως, μιλάνε, ότι αυτό συμβαίνει, «εάν εμβολιαστεί ένας υψηλός αριθμός ατόμων στον πληθυσμό». Οταν είδαν τ’ αποτελέσματα της πανδημίας και διαπίστωσαν ότι τους πλήττει αδιακρίτως, κατάλαβαν πως «η ανοσία της αγέλης», που δεν ήταν ποτέ επίσημη ιατρική πολιτική αλλά θεωρία, η οποία δεν λειτούργησε όπως φαντάζονταν στην πράξη με ασφάλεια, άλλαξαν πρύμνα. Επέβαλαν αυστηρά μέτρα στην κυκλοφορία με καθυστέρηση, εγκληματώντας, με αποτέλεσμα κατά συντηρητικές εκτιμήσεις των ειδικών στο Η.Β. των 36 εκατ. κατοίκων να γίνεται λόγος για 10.000 θανάτους, ενώ οι πιθανότητες υπάρχουν να προσεγγίσουν τις 100.000. Ο Μπόρις Τζόνσον για δεύτερη φορά υπέπεσε σε τραγικά λάθη για τους Αγγλους.
Ο ιός φέρνει αλλαγές και το πρόβλημα στην παγκόσμια κοινωνία είναι η “προσαρμοστικότητα”. Δεν θα επιβιώσει ο ισχυρότερος αλλά αυτός που θα προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Οι ιώσεις όταν εξελίσσονται σε πανδημία απαιτούν μεγαλύτερες δράσεις για την ασφάλεια των πολιτών, έναντι αυτών της τρομοκρατίας.
Η κοινωνία δεν θα μπορέσει να επανέλθει εύκολα στο παρελθόν. Θα είναι διαφορετική από την προηγούμενη, χειρότερη ή ας ελπίσουμε καλύτερη. Στην παρούσα περίπτωση, πολιτική λιτότητας δεν θα επιβληθεί όμως οικονομική στήριξη θα παρασχεθεί στις κυβερνήσεις, κάτι παρόμοιο με το σχέδιο Μάρσαλ, αν επιζήσει τούτο το ευρωπαϊκό ιερατείο και θελήσει να διατηρηθεί το προσδόκιμο ζωής ή η αύξησή του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα