Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Είναι γεγονός πως η αντικειμενικότητα  είναι υποκειμενική, όπως επίσης ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την είδηση.
Βασικός παράγοντας είναι ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύεται ένα αντικειμενικό γεγονός από τα Μ.Μ.Ε. και η αποδοχή ή όχι από τον απλό πολίτη που παρακολουθεί ή διαβάζει τα γεγονότα που τον ενδιαφέρουν.
Δεν είναι λοιπόν περίεργο που το ίδιο το γεγονός ερμηνεύεται διαφορετικά από τον έντυπο ή ηλεκτρονικό Τύπο .
Διάβασα την Κυριακή στην ηλεκτρονική εφημερίδα “iefimerida.gr” τα έξης:
(Το να βλέπεις το Μ.Ι.Τ. στην πρώτη θέση των κορυφαίων Πανεπιστημίων του κόσμου, είναι κάτι προφανές και δεδομένο. Όπως και να ακολουθούν στη δεύτερη θέση το Χάρβαρντ και στην τρίτη το Κέμπριτζ.
Όλα αυτά είναι λογικά και επόμενα.
Το να βλέπεις, όμως, στη λίστα με τα 500 πιο σημαντικά Πανεπιστήμια του κόσμου, δύο ελληνικά, αυτό σημαίνει πως η πανεπιστημιακή κοινότητα, παρά τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, καταφέρνει να έχει φωτισμένες εξαιρέσεις που αντιστέκονται στη γενικότερη φθορά. Τα δύο ελληνικά Πανεπιστήμια είναι το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης (στις θέσεις 471 – 480) και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (491 – 500). Λίγο πιο κάτω είναι και το Καποδιστριακό. Η λίστα καταρτίζεται από το QS Top Universities).
Την απάντηση τη δίνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας “ΕΘΝΟΣ” που σε πρωτοσέλιδο αναφέρει:

“ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΠΟΥΔΩΝ”
Εικόνες εγκατάλειψης και παρακμής παρουσιάζουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, λίγες ημέρες πριν υποδεχτούν χιλιάδες φοιτητές, παλιούς αλλά και τους πρωτοετείς που πέτυχαν στις φετινές πανελλαδικές. Διακίνηση ναρκωτικών εντός πανεπιστημιακών χώρων, σκουπίδια που ξεχειλίζουν από τους κάδους απορριμμάτων, εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και μηχανάκια, αίθουσες, παλιά εργαστήρια και ολόκληρα κτήρια που ρημάζουν, αλλά και φοιτητικές εστίες που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες, είναι μερικά μόνο από τα ευρήματα που εντόπισε ο φακός του “Εθνους της Κυριακής”.
Για αυτό τον λόγο είμαστε τελευταίοι στην εκπαίδευση στην Ευρώπη και οι λίγες φωτεινές εξαιρέσεις δεν αρκούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα και αν αφελώς πανηγυρίζουμε για τ’ ότι ακόμα και Ασιατικά Α.Ε.Ι. είναι πάνω από εμάς τότε η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη .
Η αντικειμενική προσέγγιση στον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης μπορεί να δώσει λύσεις και όχι οι πανηγυρισμοί που βρισκόμαστε στις θέσεις 480 και 491 .
Μπορούμε να είμαστε στη δεκάδα αρκεί να το θελήσουμε και τότε ναι να πανηγυρίσουμε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα