Οι κοινωνίες πρέπει να εξελίσσονται τόσο με γνώμονα το τι συμβαίνει όσο και με γνώμονα τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο αλλά και προς το περιβάλλον
Η ολοκλήρωση σημαντικών έργων όπως οι βιολογικοί Παλαιόχωρας και Σούγιας αλλά και η δημιουργία υποδομών για να στηριχθούν οι κάτοικοι και να σταματήσει η ερημοποίηση του Δήμου Καντάνου – Σελίνου είναι στους στόχους του νυν και υποψηφίου δημάρχου Αντώνη Περράκη.
Παράλληλα, ο κ. Περράκης τονίζει την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος του Ελαφονησίου. Οσο για το θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης εκφράζει τον προβληματισμό του.
•Κάνοντας έναν απολογισμό του έργου σας τι προβλήματα έχετε λύσει και ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας σε μια ενδεχόμενη νέα θητεία.
Ακουμπήσαμε ή προσπαθήσαμε να ακουμπήσουμε σχεδόν όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο μας. Μπορούμε να απαριθμήσουμε τον βιολογικό της Παλαιόχωρας, τον βιολογικό της Σούγιας, την αναβάθμιση του κεντρικού δρόμου Παλαιόχωρας – Κουντούρας και άλλα θέματα υποδομών, όπως είναι η κατασκευή δεύτερης λιμνοδεξαμενής στην περιοχή της Κουντούρας, η δημιουργία ενός μικρού ταμιευτήρα νερού στον οικισμό της Αγίας Ειρήνης για να καλύψει τις ανάγκες όλου του Ανατολικού Σελίνου. Στον τομέα του αθλητισμού ασχοληθήκαμε με την δημιουργία και τον εκσυχρονισμό του γηπέδου της Καντάνου το οποίο έχει και τις νόμιμες αδειοδοτήσεις. Στον τομέα του πολιτισμού ασχοληθήκαμε με την κατασκευή του μουσείου ολοκαυτώματος της Καντάνου, την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Σούγιας και με διάφορα άλλα ζητήματα τα οποία για να μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε καταρτίσαμε μελέτες, προχωρήσαμε στην ωρίμανση αυτών των μελετών, τις καταθέσαμε στα Υπουργεία και στην Περιφέρεια Κρήτης όπου με τη συνεργασία των υπηρεσιών τόσο των Υπουργείων όσο και της Περιφέρειας Κρήτης και του κυρίου Περιφερειάρχη καταφέραμε και ενταχθήκαμε σε αρκετά χρηματοδοτικά προγράμματα με αποτέλεσμα σήμερα να υλοποιείται ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα έργα. Το τελευταίο που ξεκίνησε η διαδικασία του διαγωνισμού είναι ο βιολογικός της Σούγιας, έργο μελετημένο από τον Δήμο, ενταγμένο στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα: “Φιλόδημος” και σε συνεργασία με τον ΟΑΚ ο οποίος θα κάνει τον διαγωνισμό και θα επιβλέψει το έργο. Αυτή τη στιγμή είναι στη φάση της δημοπράτησης και στα τέλη του μήνα, 28 – 29 του μήνα, λήγουν οι προσφορές για το ξεκίνημα του έργου.
•Ο Βιολογικός Σούγιας με τι χρονοδιάγραμμα προβλέπεται να κατασκευαστεί και σε ό,τι αφορά τον Βιολογικό Παλαιόχωρα πως εξελίχθηκε το θέμα του έργου;
Και τα δύο είναι πολυσύνθετα και πολυεπίπεδα έργα τα οποία έχουν αρκετά υποέργα και εκ των πραγμάτων παίρνουν σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα για την υλοποίησή τους.
Για τον Βιολογικό της Σούγιας ο Δήμος προχώρησε στις μελέτες σε συνεργασία με τους κατοίκους τους οποίους πρέπει να ευχαριστήσουμε και δημόσια διότι προσφέρθηκαν να παραχωρήσουν δωρεάν ακίνητο για τη χωροθέτησή του. Παραχώρησαν και χώρο για την κατασκευή των αντλιοστασίων. Παραχώρησαν και χώρο για να κατασκευαστεί δεξαμενή ώστε να επαναχρησιμοποιείται το νερό από τον βιολογικό. Το έργο έχει δύο φάσεις. Η πρώτη φάση είναι η κατασκευή των δικτύων και των αντλιοστασίων και των δεξαμενών που απαιτούνται. Είναι το έργο που δημοπρατήθηκε τώρα και ο ανάδοχος θα προκύψει στο τέλος του μήνα.
Ετσι, όπως είναι οι διαδικασίες από τον υφιστάμενο νόμο, τον 4412, ευελπιστούμε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, άρχες του φθινοπώρου και μετά να μπορέσει να ξεκινήσει η κατασκευή των δικτύων και των δεξαμενών. Το δεύτερο υποέργο που αφορά τις εγκαταστάσεις στο χώρο του βιολογικού, ευελπιστούμε μέχρι τέλος καλοκαιριού – αρχές φθινοπώρου, να έχει και αυτό με τη σειρά του δημοπρατηθει.
•Ως προς την Παλαιόχωρα;
Στην Παλαιόχωρα επειδή υπήρχαν προβλήματα σχετικά με τη χωροθέτηση, προχωρήσαμε σε αναγκαστική απαλλοτρίωση 18 περίπου στρεμμάτων και εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσουμε και το υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο με νομοθετική πράξη ενέταξε την απαλλοτρίωση αυτή στον νόμο 7Α των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, σαν έργο εθνικής σημασίας, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει απρόσκοπτο από τις όποιες ενστάσεις ενδέχεται να υπήρχαν. Στην Παλαιόχωρα λοιπόν έχουν δημοπρατηθεί τα δίκτυα και εκτελούνται αυτή τη στιγμή, τα οποία θα μεταφέρουν τα λύματα από την Παλαιόχωρα και από την Κουντούρα προς το χώρο του Βιολογικού. Παράλληλα, έχει δημοπρατηθεί το σύνολο των αντλιοστασίων που θα χρειαστούμε όπως και του υποθαλάσσιου αγωγού καθώς και των βασικών εγκαταστάσεων μέσα στο χώρο του βιολογικού. Μένει και εκεί και ευελπιστούμε εντός του καλοκαιριού και αρχές του φθινοπώρου να γίνει η δημοπράτηση και των μηχανημάτων επεξεργασίας των λυμάτων στον χώρο του Βιολογικού.
•Είχατε δεχτεί σφοδρή κριτική από το Κακοδίκι για το θέμα του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Αυτό πως το λύσατε;
Ενα από τα εντονότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει τουλάχιστον ο δικός μας Δήμος αλλά φαντάζομαι και η χώρα σαν σύνολο, είναι η διαχείριση των σκουπιδιών, των αποβλήτων και ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι κοινωνίες τη σχέση με τα σκουπίδια που οι ίδιες παράγουν. Υπάρχει ένα σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων
με το οποίο όλοι οι Δήμοι του νομού Χανίων οφείλουν να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στη ΔΕΔΙΣΑ. Στο πλαίσιο αυτό και επειδή ο Δήμος μας βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή και μέχρι πρότινος υπήρχε μία όχι όρθη διαχείριση των αστικών απορριμάτων -ένα μεγάλο μέρος αυτών θα κατέληγε σε μία χωματερή που θα έπρεπε να είχε κλείσει προ πολλού- καταφέραμε με συντονισμένες προσπάθειες και ενταχθήκαμε σε ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Προχωρήσαμε στην προμήθεια δύο κοντέινερ και ενός τράκτορα για να μπορέσουμε να συγκεντρωνούμε τα σκουπίδια με τα μικρά απορριμματοφόρα από όλη την επαρχία, να τους κάνουμε μεταφόρτωση και να τα μεταφέρουμε στον χώρο της ΔΕΔΙΣΑ, εξοικονομώντας έτσι και ενέργεια αλλά και εργατοώρες που χρειαζόταν για όλη αυτή τη διαδικασία αλλά και εφαρμόζοντας τη νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη γνώμη μου δεν έκανε σωστή παρουσίαση των πραγμάτων έτσι όπως είναι ένας σταθμός μεταφόρτωσης με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αν θέλετε κάποια παρανόηση, μη κατανόηση του φαινομένου και της αναγκαιότητας αυτής της διαδικασίας. Υπήρξε μία αντίδραση από την πλευρά του Κακοδικίου όπου προσπάθησε η δημοτική αρχή να χωροθετήσει αρχικά τον Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Τελικά, άλλαξε η τοποθεσία και αυτή τη στιγμή σε χώρο που έχει παραχωρήσει το Δασαρχείο εκτελούνται οι εργασίες για την κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ο οποίος ευελπιστούμε να λύσει το πρόβλημα ενός απομακρυσμένου Δήμου. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων δεν είναι σκουπιδόλακος, ούτε μολύνει το περιβάλλον. Βοηθά στο να γίνεται η συλλογή και η μεταφορά των σκουπιδιών με πιο ορθολογικές και λιγότερο επιβαρυντικές για το περιβάλλον τρόπους.
•Για τη διαχείριση του Ελαφονησίου, περιοχή εξαιρετικής σημασίας, υπήρχε αντιπαράθεση ανάμεσα στους Δήμους Καντάνου – Σελίνου και Κισσάμου για το Ελαφονήσι. Ποια είναι η δική σας θέση και ποιος ο σχεδιασμός σας για την περαιτέρω ανάπτυξή του Ελαφονησίου αλλά και την προστασία του;
Αυτό που πρέπει να διαφυλαχθεί κατά τη γνώμη μας είναι η μοναδικότητα του περιβάλλοντος και αυτό τόσο ο δικός μας Δήμος όσο και ο Δήμος Κισσάμου με οποιοδήποτε τρόπο θα πρέπει να το διαφυλάκουν. Να διαφυλάξουν, δηλαδή, τη μοναδικότητα αυτού του οικότοπου.
Στο πλαίσιο αυτό συστρατευόμαστε με τη μελέτη με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ελαφονησίου, συστρατευόμαστε με την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να εντάξει την περιοχή του Ελαφονησίου και το Κεδρόδασος στον φορέα διαχείρισης Natura και ευελπιστούμε στην καλή συνεργασία με γνώμονα τη διατήρηση του περιβάλλοντος και ενδεχομένως και κάποια μείωση των οικονομικών οφελών που θα έπρεπε να περιμένουμε από εκεί γιατί τα τελευταία χρόνια το Ελαφονήσι εξετάζεται μόνο σαν πηγή εισοδημάτων για τους δύο Δήμους. Θα πρέπει να κατανοηθεί η σημασία του η οποία διαπερνάει τους δύο Δήμους και ουσιαστικά προβάλλει στο εξωτερικό και τη χώρα μας εν γένει. Ως εκ τούτου η αντιμετωπισή του θα πρέπει να είναι πέραν της στενής οικονομικής εκμετάλλευσης που τα τελευταία χρόνια επικρατεί έναντι όλων των άλλων αντιλήψεων. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο, σαν δημοτική αρχή, προσπαθήσαμε να κινηθούμε.
•Ποια είναι η δική σας άποψη για το θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης;
Το θέμα των υδρογονανθράκων το οποίο προέκυψε τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια με τη χώρα μας να έχει ελάχιστη έως μηδαμινή εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα και στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι εξορύξεις αλλά και η εκμετάλλευση αυτών των φυσικών πλούτων, είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα πολυσύνθετο και πολυεπίπεδο θέμα. Η προσέγγισή του πρέπει να γίνει με μία σοβαρότητα και όσο γίνεται έξω από τη λογική των φωνών και των διαφόρων τρόπων με τον οποίο τέτοια πολυσύνθετα θέματα κατά καιρούς προσεγγίζονται. Θα πρέπει σίγουρα να υπάρχει προστασία όχι μόνο του θαλασσίου περιβάλλοντος που τώρα τελευταία έχει χωριστεί και σε οικόπεδα. Θα πρέπει να γίνει προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της σπάνιας βιοποικιλλότητας, του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος και η εξόρυξη και εκμετάλλευση θα πρέπει να έρθει και σε συμβατότητα με το τουριστικό προϊόν που εδώ στην Κρήτη διαφημίζουμε. Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε πολύ προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται όλα αυτά τα μεγάλα έργα, κατ΄αρχήν για τους ίδιους τους κατοίκους και την τουριστική δραστηριότητα σε σχέση με το περιβάλλον και σε σχέση με το ποια θα είναι τα οφέλη για αυτή την οικονομία. Διότι όπως παρουσιάστηκε και στην εφημερίδα σας μια έκθεση από τη WWF Ελλάς, υπάρχουν αρκετά πράγματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν. Η Περιφέρεια Κρήτης έχει προχωρήσει στην έγκριση μιας περιβαλλοντικής μελέτης, έχει εκφέρει θετική γνώμη έχοντας και αυτή με τη σειρά της κάποιες επιφυλάξεις όσον αφορά την έρευνα, την ανάπτυξη και την αποξήλωση όταν κάποια στιγμή τερματιστεί η δραστηριότητα. Εμείς εκφράζουμε την ανησυχία μας και τον προβληματισμό μας με τον τρόπο που όλα αυτά θα γίνουνε.
•Για τον αγροτοδιατροφικό τομέα, τι πρωτοβουλίες έχει πάρει η Αυτοδιοίκηση;
Ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου είναι χαρακτηρισμένος σαν ορεινός Δήμος διότι εκτός από περιοχή της Παλαιόχωρας, της Κουντούρας και της Σούγιας όπου υπάρχει μια σχετική τουριστική δραστηριότητα όλη η υπόλοιπη επαρχία ασχολείται με την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία και τα αγροτικά προϊόντα.
Δυστυχώς, έτσι όπως είναι διαμορφωμένο το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι Δήμοι, δεν υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες παρέμβασης του Δήμου. Από τη μεριά μας προσπαθούμε να διατηρούμε όσοι γίνεται καλύτερα τους αγροτικούς δρόμους
καθαρούς, να δημιουργούμε έδρα υποδομής τόσο άρδευσης όσο και ύδρευσης.
•Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για μια νέα τετραετία και τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους κατοίκους του Δήμου.
Οι προτεραιότητές μας είναι τα έργα που είχαμε ξεκινήσει και είχαμε δρομολογήσει να μπορέσουμε να τα ολοκληρώσουμε, να τα καταστήσουμε λειτουργικά και να δοθούν στην τοπική κοινωνία παράγοντας τα λεγόμενα πολλαπλασιαστικά οφέλη που παράγει μία υποδομή.
•Ποια έργα είναι αυτά;
Είναι ο βιολογικός της Παλιόχωρας, της Σούγιας, η αναβάθμιση των διαφόρων δρόμων που έχουμε δρομολογήσει και η κατασκευή της δεύτερης λιμνοδεξαμενής όπως και άλλα παράλληλα έργα που έχουμε. Ενας Δήμος οφείλει να δημιουργεί τέτοιες υποδομές ώστε να βοηθάει τους κατοίκους. Είτε αυτούς που μένουν, είτε αυτούς που θέλουν να έρθουν, να μπορέσουν να επενδύσουν και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά και να μείνουν στην περιοχή διότι η περιοχή η δική μας χαρακτηρίζεται από έντονη πληθυσμιακή ερημοποίηση. Σκοπός μας λοιπόν είναι στο πλαίσιο του εφικτού να κάνουμε όλες αυτές τις υποδομές και να μπορέσει ο κόσμος να συνεχίσει να παραμείνει και να δραστηριοποιείται στην περιοχή. Επειδή λοιπόν διακρίνουμε την ερημοποίηση της περιοχής προτείνουμε τη συνεργασία, την κατανόηση και τη συνέργεια όλων των δημότων διότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος πλέον για χάσιμο. Το οικουμενικό περιβάλλον που μας περικλείει, η Ευρώπη, ο κόσμος ολόκληρος, τρέχει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Οι κοινωνίες πρέπει να εξελίσσονται τόσο με γνώμονα το τι συμβαίνει όσο και με γνώμονα τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο αλλά και προς το περιβάλλον.
•Ως προς την ανάδειξη του ιστορικού και αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής τι ενέργειες έχετε κάνει;
Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης εκπονήσαμε μελέτη για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Λισσού. Η μελέτη ολοκληρώθηκε, πήγε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για έγκριση και η Περιφέρεια ενέκρινε το ποσόν των 230.000 περίπου ευρώ για να μπορέσει να ξεκινήσει η υλοποίηση αυτής της μελέτης με φορέα υλοποίησης την Αρχαιολογία Χανίων.