Γκρίνιες, παράπονα, μουρμούρα, αρνητική διάθεση όλα είναι χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φύσης.
Κάποιοι στο Βέλγιο βαρέθηκαν να ζουν σε ένα περιβάλλον γκρίνιας κι αποφάσισαν να δράσουν θετικά, με καλή διάθεση και προαίρεση όπως θα λέγαμε. Ξεκίνησαν μια πρωτοποριακή εκστρατεία:
Ένας μήνας χωρίς μουρμούρες και παράπονα από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου.
Η πρωτοβουλία τους ξεκίνησε από την περιοχή της Φλάνδρας και απλώνεται σε όλο το Βέλγιο με ποικίλες θετικές δραστηριότητες.
Στο σημερινό σημείωμα παρουσιάζω μια σειρά από αυτές τις ενέργειες καθώς και τις επιπτώσεις του δίπολου αρνητική – θετική διάθεση στη διαδικασία της μάθησης.
Πρόταση μας είναι αρχίζοντας από σήμερα και για μια εβδομάδα μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου να αντιμετωπίζουμε με θετική διάθεση κάθε στραβό κι ανάποδο.
Ας κάνουμε ό,τι κάνουν οι Βέλγοι…
Κατά τη διάρκεια του μήνα οι συμμετέχοντες κάνουν τα αυτονόητα…
• Επιχειρήσεις κάνουν δώρα που δεν σκοπεύουν στη προσέλκυση πελατείας κι ούτε έχουν προαναγγελθεί. Ας πούμε ότι την ονομάζουν τη θετική πράξη της ημέρας.
*• Στέλνουν θετικές γνώμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
• Ζητούν από μέλη της κοινωνίας να αποκαλύψουν πόσο ωφελήθηκαν από τη θετική στάση ζωής. Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω δήλωση μιας ορειβάτισσας πρέσβειρας της εκστρατείας:
«Οι άνθρωποι που είναι θετικοί στη ζωή κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα! Με αναρρίχηση σε βουνά όπως το Όρος Έβερεστ, έμαθα να αυξάνω τα όρια μου και να ανακαλύπτω τις δυνατότητες της πνευματικής δύναμης και της ειδικής εκπαίδευσης. Συμμετέχω στην εκστρατεία διότι πιστεύω ότι είναι μια θαυμάσια πρωτοβουλία για να τονώσει τη νοοτροπία μας θετικά».
Ενας άλλος πρεσβευτής της εκστρατείας, εκπρόσωπος των εργοδοτών του Βελγίου δηλώνει «Είναι σημαντικό να είμαστε ευέλικτοι και ευκίνητοι, να κάνουμε συνειδητές επιλογές και να αντιμετωπίζουμε θετικά τα πράγματα. Πιστεύω ακράδαντα στη δύναμη του ενθουσιασμού και της θετικότητας, γιατί γινόμαστε πιο δυνατοί, η ζωή μας γίνεται πιο ευχάριστη και αντανακλά στους άλλους…».
Αισιοδοξία + θετική σκέψη
Στο σεμινάριό του, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο γκουρού της υπερ-μάθησης Dr. G. Lozanov μας είχε πει ότι η μάθηση είναι θέμα στάσης κι όχι ικανότητας.
Τι σημαίνει αυτό; Αν ένας ικανότατος μαθητής μπαίνει στη αίθουσα διδασκαλίας φορώντας το μαύρο καπέλο της άρνησης, της μη αποδοχής, των συνεχώς παραπόνων, τότε θα μάθει λιγότερα από αυτόν που προσέρχεται με καλή διάθεση και θετικό τρόπο σκέψης.
Ο Dr. G. Lozanov ψυχίατρος-γλωσσολόγος τόνισε ότι άτομα με κυρίαρχη αντίληψη τη δεκτικότητα στη μάθηση κι όχι τα παράπονα και τα σταυρωμένα χέρια είναι χαλαροί κι άρα μαθαίνουν ευκολότερα.
Αν στην είσοδο κάθε Σχολείου αναρτηθεί η πινακίδα «Υιοθετήστε θετικές απόψεις στο Σχολείο σας» πολλές αρνητικές καταστάσεις θα είχαν αποφευχθεί. Και μόνο οι ξυλοδαρμοί, οι προπηλακισμοί και οι εκφοβισμοί να είχαν σταματήσει κέρδος θα είχαμε.
Τη Δευτέρα δεν γκρινιάζω
Ας υποθέσουμε ότι ορίζετε τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου σαν μέρα “Θετικής έκφρασης” και ξυπνάτε με τις μαύρες σας. Τι μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε διάθεση;
Τραγουδάτε, ψέλνετε, απαγγέλνετε ό,τι θέλετε.
Τρώτε το αγαπημένο σας πρωινό ή φτιάχνετε τηγανίτες.
Ντύνεστε με ζωντανά χρώματα. Περπατάτε γρηγορότερα από το συνηθισμένο. Στο γραφείο ή στην εργασία σας τολμάτε να πείτε ότι είναι μια εξαιρετική μέρα. Κι όσο εργάζεστε τη Δευτέρα σκέφτεστε ότι η εργασία σας είναι καλύτερη από όσο νομίζατε.
Κι αν στο τέλος της ημέρας σας ρωτήσουν πως περάσατε λέτε «Α, σήμερα το διασκέδασα».
Αυτή τη φράση άκουσα όταν, προ ημερών, παρακολουθούσα ένα αγώνα τένις μικρών παιδιών. ‘Πως πέρασες ρώτησαν ένα μικρό παιδί που δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό στις μπαλιές του. Με μάτια που έλαμπαν το άκουσα να λέει χαμογελώντας
«Σήμερα, πέρασα καταπληκτικά».
Και τότε κατάλαβα πως είναι να βλέπεις την πραγματικότητα με διαφορετικά μάτια και φίλτρα.
Κι αν είσαι μαθητής…
Μια ιδέα για να βελτιώσεις τη διάθεση σου είναι να κρατήσεις ένα μολύβι στο στόμα σου, όπως κράταγαν οι πειρατές το μαχαίρι τους. Αυτό θα σε κάνει να χαμογελάσεις, έστω κι άθελα σου.
Μιμήσου τη στάση των αισιόδοξων, δηλαδή να δείχνεις χαρούμενος κι ευτυχισμένος. Οι αισιόδοξοι είναι πιο ανθεκτικοί στις δυσκολίες και πιο τολμηροί. Κάνε μια αντικειμενικά θετική πρόβλεψη για την απόδοση σου σε ένα τεστ και οραματίσου το θετικό αποτέλεσμα.
Συμπερασματικά
• Ένα μυαλό που λειτουργεί μόνο αρνητικά δεν θα σας δώσει ποτέ την ικανοποίηση και τα οφέλη μιας θετικής ζωής.
• Αν θέλετε να εμπνεύσετε θετικά κάποιους στο περιβάλλον σας τηρείστε την ‘Εβδομάδα 7-14 Φεβρουαρίου χωρίς γκρίνια’.
• Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να είναι πιο θετικά στη ζωή και στη μάθηση.
• Ανταμείψετε τον εαυτό σας για κάθε μέρα χωρίς γκρίνια και θα διαπιστώσετε ότι αυτή η αλλαγή σας κινητοποιεί θετικά.
*Πτυχ.Ψυχολογίας-Ανάπτυξης Παιδιού, Master Εκπαίδευσης στην Δια Βίου Μάθηση, συγγραφέας ‘Μαθαίνω εύκολα’ , ‘Θυμάμαι εύκολα’.• Μέλος Γ.Σ. Ελληνικής Επιτροπής UNICEF.
• Επικοινωνία polygnosi@otenet.gr facebook polygnosi