Τα ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται όλο και περισσότερο παγκοσμίως. Γυναίκες κακοποιούνται, εξευτελίζονται ή δολοφονούνται, πολίτες διώκονται για τα πολιτικά τους φρονήματα, άλλοι εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες ή φυλακίζονται σε ότι αφορά το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης. Δεν είναι μια κατάσταση πρωτόγνωρη αλλά επί χρόνια στο προσκήνιο και δυστυχώς όσο μέτρα και να έχουν ληφθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται με βάναυσο τρόπο και δεν γίνεται καν διάκριση ή δεν επιδεικνύεται ο δέων σεβασμός ακόμη και απέναντι στα άτομα με αναπηρίες. Ας δούμε χαρακτηριστικά τι συμβαίνει στο Μεξικό, όπως καταγράφεται από την ΜΚΟ «Human Rights Watch». Οι Μεξικανές γυναίκες με αναπηρία βιώνουν ένα συγκλονιστικά υψηλό ποσοστό ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με νέα κυβερνητική έρευνα.
Ήταν η πρώτη φορά που η Εθνική Έρευνα για τη Δυναμική των Σχέσεων στα Νοικοκυριά του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής και Γεωγραφίας (INEGI), συμπεριέλαβε τα κορίτσια και τις γυναίκες με αναπηρία ως ξεχωριστή κατηγορία από τότε που άρχισε να καταγράφει και να αναλύει τα ποσοστά βίας κατά των κοριτσιών και των γυναικών ηλικίας 15 ετών και άνω το 2003.
Σύμφωνα με την έρευνα του 2021, που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2022, το 11,9% των κοριτσιών και γυναικών 15 ετών και άνω στο Μεξικό, δηλαδή περισσότερα από 6 εκατομμύρια, έχουν αναπηρία.
Όπως επιβεβαιώνει η έρευνα, τα ποσοστά βίας που βιώνουν όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια κατά τη διάρκεια της ζωής τους στο Μεξικό είναι υψηλά, και φτάνουν το 70,1%. Αλλά για τα κορίτσια και τις γυναίκες με αναπηρία, ο αριθμός είναι ακόμη υψηλότερος: το 72,6% αυτών έχουν βιώσει βία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.
Οι καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι λοιπόν πολύ σοβαρές. Για πληροφόρηση και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, τα πράγματα δεν πάνε καλύτερα. Aς δούμε τι καταγράφουν για την ίδια χώρα οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα»:
Μετά τη δολοφονία τεσσάρων ακόμη δημοσιογράφων τον Αύγουστο, η φετινή χρονιά ήταν ήδη η χειρότερη και πιο θανατηφόρα για τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης στο Μεξικό από τότε που οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) άρχισαν να διατηρούν αρχεία. Έγιναν τουλάχιστον 14 δολοφονίες δημοσιογράφων, δέκα από τις οποίες αποδεδειγμένα σχετίζονται άμεσα με τη δουλειά τους.
Όμως δεν είναι μόνο το Μεξικό αλλά μια σειρά από χώρες όπως Κίνα, Ρωσία, Τουρκία, Ιράν, Βόρειος Κορέα ή ακόμη και στην Ευρώπη όπου λαμβάνουν χώρα σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σε αυτό το παγκόσμιο πλαίσιο, η Επίτροπος Γιούτα Ουρπιλάινεν υπέγραψε την Πέμπτη, παρουσία οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και υπερασπιστ(ρι)ών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημαντική αύξηση των κονδυλίων για τον μηχανισμό της ΕΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία ανέρχονται πλέον σε 30 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2022-2027.
Ο μηχανισμός της ΕΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένα ενωσιακό πρόγραμμα κρίσιμης σημασίας για τη στήριξη των υπερασπιστριών και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλον τον κόσμο και αποτελεί βασική προτεραιότητα στο πλαίσιο του προγράμματος «Παγκόσμια Ευρώπη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία», το οποίο διαθέτει χρηματοδότηση ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Τον μηχανισμό διαχειρίζεται η ProtectDefenders.eu, μια κοινοπραξία 12 ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το 2021, ο μηχανισμός της ΕΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέγραψε πρωτοφανή αύξηση των αιτημάτων στήριξης για προστασία τα οποία υπέβαλαν άτομα και οργανώσεις που αντιμετωπίζουν απειλές κατά της ασφάλειάς τους.
Η ProtectDefenders.eu παρείχε ζωτικής σημασίας στήριξη και πολύπλευρη βοήθεια σε σχεδόν 8 700 υπερασπιστές και υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο —αύξηση κατά 23 % σε σχέση με το 2020— μεταξύ άλλων στη Λευκορωσία, τη Μυανμάρ και το Αφγανιστάν.
Από το 2015 μέχρι σήμερα, ο μηχανισμός της ΕΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει συνδράμει πάνω από 55 000 υπερασπίστριες και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα μέλη των οικογενειών τους που διατρέχουν κίνδυνο σε περισσότερες από 120 χώρες χάρη στη χρηματοδότηση ύψους 35 εκατ. ευρώ που διέθεσε η ΕΕ κατά τις δύο πρώτες φάσεις του.
Πάνω από το ήμισυ των δικαιούχων είναι γυναίκες και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των σεξουαλικών μειονοτήτων, όμως όλο και περισσότεροι/περισσότερες υπέρμαχοι των δικαιωμάτων του περιβάλλοντος, της γης και των αυτοχθόνων πληθυσμών λαμβάνουν επίσης στήριξη.
Στη νέα φάση του μηχανισμού της ΕΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα ενσωματωθεί σε αυτόν το ταμείο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διατρέχουν κίνδυνο.
Αυτό το ταμείο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, το οποίο διαχειρίζεται η Επιτροπή σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, παρέχει επείγουσες επιχορηγήσεις ύψους έως 10 000 ευρώ σε υπερασπίστριες και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις οικογένειές τους.
Από το 2014 μέχρι σήμερα, το ταμείο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ έχει στηρίξει περίπου 1. 600 υπερασπιστές και υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλη των οικογενειών τους από περίπου 100 χώρες.