Ο αριθµό των θυµάτων διπλασιάστηκε σε σύγκριση µε την ίδια περυσινή περίοδο. Μεγάλα τα προβλήµατα µε την µετανάστευση ανθρώπων από νέες εστίες κρίσεων.
Σχεδόν 100 µετανάστες πνίγηκαν ή αγνοούνται στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο από τις αρχές του έτους.
Και µόνο αυτό το γεγονός των θυµάτων αυτών λίγο µετά την έναρξη του 2024 καταδεικνύει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβληµα µε τους ανθρώπους που αναζητούν µια καλύτερη τύχη αλλά πάνω απ΄όλα µια πιο ασφαλή ζωή στις χώρες της ΕΕ.
Ο ∆ιεθνής Οργανισµός Μετανάστευσης (∆ΟΜ) ανακοίνωσε τη ∆ευτέρα ότι ο αριθµός των περιπτώσεων αυτών διπλασιάστηκε σε σύγκριση µε την ίδια περίοδο πέρυσι.
Σύµφωνα µε τον Οργανισµό του ΟΗΕ, 3041 µετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίστηκαν στη Μεσόγειο πέρυσι. Το 2022, ο αριθµός αυτός ήταν 2411 και 2.048 το 2021.
Είναι αναµφισβήτητα ένα πολύ λυπηρό γεγονός που αυξάνει και την ευθύνη των χωρών που δέχονται µεταναστευτικές ροές, η συχνότητα των οποίων στην Μεσόγειο έχει πολλαπλασιαστεί. «Ο τελευταίος αριθµός των θανάτων και των εξαφανίσεων είναι µια έντονη υπενθύµιση ότι µια συνολική προσέγγιση που περιλαµβάνει ασφαλείς και κανονικές διαδροµές είναι η µόνη λύση που θα ωφελήσει τόσο τους µετανάστες όσο και τα κράτη», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ∆ΟΜ Amy Pope.
Από τις αρχές Ιανουαρίου, δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος περίπου 40 Τυνήσιων µεταναστών που είχαν ξεκινήσει µε σκάφος προς τις ιταλικές ακτές. Οι επιχειρήσεις έρευνας της τυνησιακής ακτοφυλακής ήταν ανεπιτυχείς. Η Τυνησία έχει αντικαταστήσει τη Λιβύη ως το κύριο σηµείο αναχώρησης για τον διάπλου της Μεσογείου.
Η Γενική ∆ιευθύντρια του ∆ΟΜ, Amy Pope, παρευρίσκεται στη ∆ιάσκεψη Ιταλίας-Αφρικής στη Ρώµη για να συζητήσει λύσεις που στοχεύουν στην προστασία των µεταναστών.
Στη ∆ιάσκεψη, «Μια γέφυρα για κοινή ζωή», συµµετέχουν περισσότεροι από 20 αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί, συµπεριλαµβανοµένης της Ιταλίδας πρωθυπουργού Giorgia Meloni και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen. Αρκετές υπηρεσίες των Ηνωµένων Εθνών, η ΕΕ και η Παγκόσµια Τράπεζα εκπροσωπούνται, µαζί µε ηγέτες από όλη την Αφρική
«Η ∆ιάσκεψη Ιταλίας-Αφρικής είναι µια ευκαιρία για να συζητηθούν ενιαίοι και βιώσιµοι µηχανισµοί ώστε να σταµατήσουν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών σε επικίνδυνες διαδροµές και να προστατευθούν οι άνθρωποι που µετακινούνται», δήλωσε η Amy Pope.
«Έστω και ένας θάνατος είναι πολύς. Η επικαιροποιηµένη βάση δεδοµένων για θανάτους και εξαφανίσεις υπενθυµίζει ότι µια ολοκληρωµένη προσέγγιση που θα περιλαµβάνει ασφαλείς και τακτικές οδούς µετανάστευσης – βασικός στρατηγικός πυλώνας για τον ∆ΟΜ – είναι η µόνη λύση που θα ωφελήσει τους µετανάστες και τα κράτη».
Η Ιταλία στοχεύει να ενισχύσει τον ρόλο της ως γέφυρα µεταξύ Ευρώπης και Αφρικής µέσω ενός µοντέλου συνεργασίας, ανάπτυξης και ισότιµης εταιρικής σχέσης. Θα παρουσιάσει το σχέδιό της για µια πλατφόρµα κοινών ιδεών για συζήτηση µε τους εταίρους κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.
Η διάσκεψη έρχεται σε µια περίοδο που ο αριθµός των ανθρώπων που εικάζεται ότι είναι νεκροί ή αγνοούµενοι αυξάνεται. Τρία «αόρατα» ναυάγια από τη Λιβύη, τον Λίβανο και την Τυνησία τις τελευταίες έξι εβδοµάδες που µετέφεραν 158 άτοµα – δεν έχουν καταχωρισθεί. Στη βάση του ∆ΟΜ ωστόσο έχουν καταγραφεί 73 άτοµα που θεωρούνται είτε νεκροί είτε αγνοούµενοι.
Την περασµένη Τετάρτη, οι αρχές διέσωσαν µια οµάδα 62 µεταναστών στα ανοιχτά του Ακρωτηρίου Γκρέκο της Κύπρου, οι οποίοι έφυγαν από τον Λίβανο στις 18 Ιανουαρίου. Οι περισσότεροι νοσηλεύονται και περιγράφονται ως βαριά άρρωστοι, συµπεριλαµβανοµένων και αρκετών παιδιών που βρίσκονται σε κρίσιµη κατάσταση, ενώ ένα παιδί πέθανε.
Ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα
Σοβαρή, τέλος, είναι η κατάσταση µε τα ασυνόδευτα παιδιά – πρόσφυγες που καταφεύγουν στις ευρωπαϊκές χώρες.
Σύµφωνα µε το ελληνικό Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τα ασυνόδευτα παιδιά µόνο στην Ελλάδα ανέρχονται σε 2.000 Ασυνόδευτα (Στοιχεία Ιανουαρίου 2024) εκ των οποίων:
84% Αγόρια
16% Κορίτσια
9% <14 ετών
1.462 Α.Α. σε Κέντρα Φιλοξενίας
174 Α.Α. σε ∆ιαµερίσµατα
Ηµιαυτόνοµης ∆ιαβίωσης
128 Α.Α. σε ∆οµές Επείγουσας Φιλοξενίας
236 Α.Α. σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης
0 Α.Α. σε ∆οµές Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο
∆υναµικότητα θέσεων φιλοξενίας:
2.060 θέσεις σε ∆οµές Φιλοξενίας (Κέντρα φιλοξενίας/∆ιαµερίσµατα ηµιαυτόνοµης διαβίωσης)
200 θέσεις σε ∆οµές Επείγουσας Φιλοξενίας
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ∆ηµήτρης Καιρίδης, δήλωσε πρόσφατα πως ενώ το διεθνές περιβάλλον γίνεται όλο και πιο φορτισµένο, όλο και πιο γεµάτο µε κρίσεις, υπάρχει έντονη ανησυχία για τα όσα συµβαίνουν στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις που µπορεί να έχει αυτό στις µεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η µετανάστευση πρέπει να αντιµετωπίζεται µε ιδιαίτερη προσοχή και ανάλογη ευαισθησία. Γιατί νέες εστίες κρίσεων επιδεινώνουν την όλη κατάσταση.
∆ιαµένοντες πρόσφυγες στην ελληνική επικράτεια
Σύµφωνα πάντα µε τα στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, προερχόµενα από τον Μάιο 2023, ο αριθµός των συνολικά διαµενόντων στην ελληνική επικράτεια για τον Απρίλιο του 2023 σε σύγκριση µε τον ίδιο µήνα του προηγούµενου έτους εµφανίστηκε µειωµένος κατά 52%.
Συγκεκριµένα, υπήρχαν 11.770 διαµένοντες στην επικράτεια τον Απρίλιο του 2023, συγκριτικά µε 24.529 τον Απρίλιο του 2022. Αναφορικά µε τους διαµένοντες, τον Απρίλιο του 2023 σηµειώνεται περαιτέρω µείωση 12% σε σχέση µε τον Μάρτιο που οι διαµένοντες έφταναν τους 13.798.
Στα νησιά, τον Απρίλιο του 2023 διέµεναν 4.286 αιτούντες άσυλο, παρουσιάζοντας µία µικρή µείωση των διαµενόντων κατά 3% τον µήνα Απρίλιο, σε σχέση µε τον Μάρτιο του 2023.
Όσον αφορά, τέλος ττους διεµένοντες στην ενδοχώρα, ο αριθµός ανερχόταν στους 7.717 αιτούντες άσυλο, όταν τον Απρίλιο του 2022 διέµεναν συνολικά 22.462, αγγίζοντας δηλαδή µείωση της τάξης του 66%.