Εάν παρακολουθείτε τις ειδήσεις, πέραν των πολεμικών συγκρούσεων σε Γάζα και Ουκρανία, θα διαπιστώσετε ότι ένα μεγάλο θέμα, είναι οι συνέπειες των νέων κλιματικών δεδομένων,… άνοδος της θερμοκρασίας, μείωση βροχοπτώσεων, έντονα καιρικά φαινόμενα, κ.λπ.
Κάποιοι μιλούν για κλιματική αλλαγή, άλλοι πάλι υποστηρίζουν, ότι τέτοια φαινόμενα απλώς επαναλαμβάνονται κατά περιόδους.
Το βέβαιον είναι, ότι προς το παρόν τουλάχιστον, το κυρίαρχο ον… ο άνθρωπος… συμβάλλει κατά πολύ, στην καταστροφή του πλανήτη που μας φιλοξενεί, χωρίς να τον ενδιαφέρει όπως φαίνεται η επιβίωση των επόμενων γενεών.
Έτσι ακούμε, από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων πλέον, περί αστικής θερμικής νησίδας, για την επερχόμενη ερημοποίηση των τσιμεντένιων πολιτειών, για την αναγκαιότητα της δενδροκάληψης των πόλεων και για τον ορατό κίνδυνο πλέον της λειψυδρίας. Λες και δεν ήταν γνωστά όλα αυτά αρκετά χρόνια τώρα, από την επιστημονική κοινότητα. Λες και δεν είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν αυτές τις εξελίξεις οι αιρετοί μας άρχοντες, προσλαμβάνοντας ειδικούς συμβούλους, για να τους καθοδηγούν.
Αλήθεια, πόσοι ειδικοί επιστήμονες… γεωτεχνικοί στο αστικό πράσινο, στο νερό και στο περιβάλλον…. δραστηριοποιούνται σαν ειδικοί σύμβουλοι στον Δήμο; Εδώ είναι συνυπεύθυνη και η αντιπολίτευση, που δεν εγείρει αυτό το τεράστιο θέμα. Πόσοι ειδικοί επιστήμονες απασχολούνται και τι έργο παράγουν;
Να υποθέσω ότι στην περίπτωση μας, δεν υπάρχουν, γιατί τα έργα και οι αναπλάσεις που κάνει η Δημοτική Αρχή, είναι όχι απλώς απαράδεκτα, αλλά και επικίνδυνα, για να συνεχίσει η πόλη να είναι βιώσιμη, πρωτίστως για τους κατοίκους της και βεβαίως για τους επισκέπτες της, που συνεισφέρουν οικονομικά, στην ανάπτυξη της. Έχουμε ήδη μια πολύ κακή εμπειρία από τον Δημοτικό Κήπο.
Μέχρι τώρα ζήσαμε τις κορμοτομές παλαιότερων δένδρων (φωτ. 1) τις συνεχιζόμενες αναπλάσεις πεζοδρομίων, με τσιμεντόστρωση, έτσι που να μην μπορεί το βρόχινο νερό, να διαπεράσει στα υπόγεια νερά (φωτ. 2) την αδιαφορία για τη γρήγορη δημιουργία πάρκων στους λίγους χώρους που έχουν απομείνει, όπως στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Βέβαια οι καλοί μας άρχοντες μάς ανακοίνωσαν, ότι θα κάνουν κάθετη φύτευση στους τοίχους του πάρκινγκ της Περίδου, για να μας αποζημιώσουν… εκεί θα πηγαίνουμε στους καύσωνες να δροσιζόμαστε, θα πηγαίνουν τα παιδιά και όχι μόνο, να αθλούνται για να μην τα τρώει η κάψα του καλοκαιριού, ακόμα και να κάνουμε γύρω από τους τοίχους του πάρκινγκ, τον περίπατο μας. Οι οικονομικοί σύμβουλοι προφανώς δεν βρήκαν το κόστος απαγορευτικό, οι ανύπαρκτοι γεωτεχνικοί σύμβουλοι, τι λένε για την δυνατότητα να συντηρείται όλο αυτό το πράσινο σε γλάστρες και τι νερό θα χρειαστεί, σε εποχή λειψυδρίας;
Αυτό όμως που δεν φαντάστηκα ποτέ είναι, ότι η Δημοτική αρχή, θα αρχίσει να καταστρέφει και τις υπάρχουσες πράσινες πλατείες, που έχουν ακόμα λίγο χώμα. Όταν αντίκρισα τα έργα στην πλατεία 1866, άρχισα να πιστεύω, ότι εδώ στα Χανιά έχουμε πάθει μετάλλαξη. Αδιανόητο σε αυτούς τους κλιματικά δύσκολους καιρούς, να τσιμεντοστρώνουμε το χώμα. Μάλιστα για να μην μπορεί να εισχωρήσει το βρόχινο νερό στο λιγοστό χώρο που άφησαν γύρω από τον κορμό των δέντρων, υψώνουν και τσιμεντένια τείχη (φωτ. 3, 4).
Στα Ηλύσια πεδία στα τεράστια πεζοδρόμια στην πόλη των φώτων φαίνεται να μην είναι τόσο μπροστά, και κάνουν μια λεπτή επίστρωση που απορροφά το νερό για να μπορούν να συντηρηθούν τα τεράστια δέντρα (φωτ 5).
Λέτε να έχουν λιγότερες βροχοπτώσεις από εμάς;