Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ανθρώπινο Κεφάλαιο: Ο Νέος Δείκτης της Παγκόσμιας Τράπεζας

Γενικά
Η Παγκόσμια Τράπεζα ίδρυσε την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018 στο Μπαλί της Ινδονησίας στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησής της, καθώς και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το πρόγραμμα «Ανθρώπινο Κεφάλαιο».
Ο νέος δείκτης επιτρέπει τη μέτρηση των απωλειών της οικονομικής παραγωγικότητας που υφίστανται χώρες που υπο-επενδύουν στον πληθυσμό τους.
Πρόκειται για την ταξινόμηση 157 χωρών και λαμβάνει υπόψη του δεδομένα από το επίπεδο εκπαίδευσης, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση, την πρόσβαση στις μονάδες υγείας. Μερικά παραδείγματα για τα παραπάνω κριτήρια είναι τα ακόλουθα. Ένα παιδί που γεννιέται σήμερα, δεδομένων των υπηρεσιών υγείας και του συστήματος εκπαίδευσης, μπορεί να φτάσει την ηλικία των 18 ετών στη χώρα του.
Στην περίπτωση αυτή μετρά την απόσταση που χωρίζει ένα κράτος από μια βέλτιστη κατάσταση σε ότι αφορά την εκπαίδευση και την υγεία. Τρείς παράγοντες είναι σημαντικοί: επιβίωση: το παιδί που γεννιέται σήμερα θα φτάσει στην ηλικία να πάει σχολείο, εκπαίδευση: ποια θα είναι η διάρκεια της εκπαίδευσης του και ποιες οι γνώσεις που θα αποκτήσει, υγεία: αυτό το παιδί θα τελειώσει το σχολείο του με καλή υγεία, έτοιμο να συνεχίσει τις σπουδές του ή να εισέλθει στην αγορά εργασίας ως ενήλικας; Ο δείκτης ανθρώπινου κεφαλαίου υπολογίζεται σε μια κλίμακα από 0 έως 1, με το 1 να αντιπροσωπεύει την καλύτερη δυνατή βαθμολογία.
Αποτελέσματα
Οι τρείς πρώτες χώρες με βάση την ταξινόμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι: Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα και Ιαπωνία. Αυτά τα τρία κράτη επενδύουν περισσότερο στους πληθυσμούς τους και μπορούν να περιμένουν τη μεγαλύτερη ανταπόδοση από αυτούς. Μερικά άλλα αποτελέσματα είναι τα ακόλουθα:
Γαλλία: 22η θέση, σκορ 0,76
Ηνωμένες Πολιτείες: 24η θέση, σκορ 0,76
Ελλάδα: 42η θέση, σκορ 0,68
Κίνα: 46η θέση, σκορ 0,67
Βραζιλία: 81η θέση, σκορ 0,56
Ινδία: 115η θέση, σκορ 0,44
Τσαντ: 157η θέση, σκορ 0,29
Στο τέλος της ταξινόμησης βρίσκονται κυρίως χώρες της Αφρικής: Αλγερία (93η θέση, με 0.52), Κένυα (94η θέση με 0,52), Μαρόκο (98η θέση με 0,50), Αίγυπτος (104η θέση με 0,49), Νότια Αφρική (126η θέση με 0,41), Νιγηρία (152η θέση με 0,34).
Το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι συχνά η μοναδική πηγή κεφαλαίων των φτωχότερων ανθρώπων. Είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, οι επενδύσεις στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης δεν έλαβαν την προσοχή που τους αξίζει. Ο δείκτης αυτός δημιουργεί άμεση σχέση μεταξύ της βελτίωσης της υγείας και της εκπαίδευσης των πληθυσμών, της παραγωγικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης. Όλες οι χώρες, ανεξάρτητα από το ύψος των εισοδημάτων τους, πρέπει να αναπτύξουν το ανθρώπινο κεφάλαιο τους προκειμένου να στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα τους στην οικονομία του μέλλοντος.
Η βασική αποστολή της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι να θέσει τέλος στην ακραία φτώχεια μέχρι το 2030.

*Ο Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης είναι Καθηγητής, Πολυτεχνείο Κρήτης, Επίτιμος Διδάκτορας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ακαδημαϊκός, Βασιλική Ακαδημία Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών της Ισπανίας, Ακαδημαϊκός, Βασιλική Ευρωπαϊκή Ακαδημία των Διδακτόρων, Distinguished Research Professor, Audencia Business School


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα