“Διορισμό τοποτηρητών” έκανε ο κ. Μητσοτάκης. Ανασχηματισμός “ειδικού σκοπού” λέγεται και “διορθωτική βελτίωση” του υπουργικού συμβουλίου, αφού σε καμιά αλλαγή δεν προχώρησε στο κυβερνητικό σχήμα, θεωρώντας το πετυχημένο.
Αναβάθμιση των “σκληρών” θα λέγαμε ότι έγινε κυρίως εκείνων που έχουν σχέση με τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τη φορολογία.
Φαίνεται ότι η περίφημη έκθεση Πισσαρίδη αξιοποιήθηκε ώστε μερικές προτάσεις της υιοθετήθηκαν να κουτσουρευθούν αρμοδιότητες μερικών “καλαμοϊππέων” και να σταλούν μηνύματα στους τυχόν αναπτύσσοντες εσωκομματική αντιπολίτευση.
“Ώδινεν όρος…”, λοιπόν, αλλά μυν δεν έτεκεν. Φαίνεται ότι οι “Μαξιμιλιανοί” μπορούν να ελέγχουν τα πράγματα και ο κ. Μητσοτάκης αργά αλλά συστηματικά προσπαθεί ν’ απαλλαγεί απ’ τα “βαρίδια”, τα οποία, “διά τι να το αποκρύψωμεν άλλωστε” είναι δημιουργήματά του.
Είναι τυχαίο η συσπείρωση στελεχών γύρω απ’ τον κ. Μητσοτάκη που δεν ανήκουν στην κεντροδεξιά, όπως οι κ. Χρυσοχοΐδης, Πιερρακάκης και Τσακλόγλου, να μετέχουν στο Yπ. Συμβούλιο;
Πόσο ασφαλής μπορεί να αισθάνεται ο κ. Μητσοτάκης όταν έχει ν’ αντιμετωπίσει εκτός απ’ τα εντός της Ν.Δ. “βαρίδια” και τη σκληρή κριτική της Αξ/κής Αντιπολίτευσης;
Είναι δόκιμο να πιστεύει ο κ. Πρωθυπουργός ότι οι άνθρωποι που επιλέγει ν’ ανταποκριθούν στο πρόγραμμά του, ανεξάρτητα απ’ την κομματική τους προέλευση δε θα προκαλέσουν “τοξικότητα” στα παλαιά στελέχη της Ν.Δ. και στους ψηφοφόρους της;
Όλοι που παρέμειναν στις θέσεις τους, κρίθηκαν επιτυχημένοι και είχαν την επιβράβευση και την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού; Και όμως συνάδελφοί τους υπουργοί, μέσα ενημέρωσης, που πρόσκεινται στην κυβέρνηση ακόμα και από το Μ. Μαξίμου είχαν διαρρεύσει τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού για πράξεις και παραλήψεις μερικών, που έμειναν όμως αμετακίνητοι στη θέση τους.
Οι αλλαγές που έγιναν αφορούν κυρίως τη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αναβάθμισε από υφυπουργούς τον κ. Θ. Σκυλακάκη σε αναπληρωτή Yπ. Οικονομικών, “σφήνα” στον κ. Σταϊκούρα και τον κ. Ν. Παπαθανασίου αναπληρωτή Yπ. Ανάπτυξης “κονταίνοντας” τις αρμοδιότητες του κ. “Αδώνιδος”.
Παρά τη σεναριολογία και την προαναγγελία περί ανάγκης βαθέως ανασχηματισμού, τούτο δεν απετολμήθη εκτός από την απομάκρυνση του κ. Λούλη από τη θέση του Γ.Γ. Τουρισμού. Καμία άλλη μεταβολή δεν έγινε, ούτε μετακίνηση υπουργού από το ένα στο άλλο υπουργείο. Όμως τοποθετήθηκε υφυπουργός στο Yπ. Εργασίας ένας τεχνοκράτης καθηγητής οικονομίας και μέλος της Επιτροπής Πισσαρίδη ο κ. Π. Τσακλόγλου προερχόμενος απ’ την κεντροαριστερά και άλλοτε σύμβουλος στις κυβερνήσεις Σημίτη, Παπανδρέου και Σαμαρά – Βενιζέλου. Το πώς θα συνυπάρξει με τον κ. Βρούτση είναι ένα άλλο ερώτημα.
Όσον αφορά τον ουσιαστικό ανασχηματισμό, ας περιμένουμε να δούμε εκπλήξεις σε ποιά σημεία της πολιτικής του ο κ. Μητσοτάκης θα επιφέρει αλλαγές, που να αντιπροσωπεύουν τον πυρήνα του προγράμματός του, το οποίο θα μετουσιώσει τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσ/νίκης, το πανηγύρι των πρωθυπουργών αν δε ματαιωθεί λόγω κορωνοϊού.