Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024

Ανθρωποι του τόπου μας: Ένας µοντελιστής µε µεράκι

∆ώρισε δύο διοράµατα στο Ναυτικό Μουσείο

Κλέβουν τις εντυπώσεις τα νέα διοράµατα που απέκτησε το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, τα οποία παρουσιάσαµε προ ηµερών στα Χανιώτικα νέα. ∆ηµιουργίες που εντάσσουν µε πλήρη κατανόηση λόγω της εικόνας τους, τον επισκέπτη στον κόσµο της εποχής του Β΄ Παγκοσµίου Πολέµου.

Το πρώτο ∆ιόραµα αφορά στην αναπαράσταση Γερµανικού Υποβρυχίου U 96 από εκείνα που δρούσαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσµίου πολέµου στον Αντλαντικό ωκεανό, το οποίο βρίσκεται στην προβλήτα του λιµανιού Σαιν Ναζαίρ της Γαλλίας για ανεφοδιασµό.

Το δεύτερο ∆ιόραµα αναπαριστά τον ανεφοδιασµό σε Σταθµό τραίνου, της 12ης Τεθωρακισµένης Μεραρχίας των  SS των Γερµανών, η οποία λίγο χρόνο µετά την απόβαση της Νορµανδίας µετέβη από το Βέλγιο στη Βόρειο Γαλλία για να βοηθήσει τους Γερµανούς.

Μανώλης Κοκκινάκης το όνοµα του Μοντελιστή και δηµιουργού ∆ιοραµάτων, ο οποίος µελετώντας την ιστορία και στοιχεία που σχετίζονται µε την πραγµατικότητα, τις συνθήκες, τα υλικά και τα δεδοµένα περιοχών, έχει την ικανότητα να αποτυπώνει τρισδιάστατα τις εικόνες µε απτά υλικά, δηµιουργώντας διοράµατα µικρού ή µεσαίου µεγέθους, που αναπαριστούν σκηνές της ιστορίας, της πραγµατικότητας, όπως αυτή έχει καταγραφεί στην ιστορία.

Το κάθε διόραµα του κ. Κοκκινάκη πριν φτάσει στο Ναυτικό Μουσείο χρειάστηκε τρία χρόνια επιτηδευµένης, σχολαστικής και επίµονης εργασίας µε αρκετές ώρες εργασίας κάθε µέρα, όπως εξήγησε στα Χ.Ν. τα οποία είναι κατασκευασµένα από το µηδέν… “Τα ερεθίσµατα τα λαµβάνω γενικά από την ιστορία, περιόδους του β΄ Παγκοσµίου Πολέµου αλλά και ότι ερεθίσει την οπτική και αντίληψη µου σχετικό µε ιστορικές σκηνές και στιγµές”.

Όπως είπε ο Μανώλης Κοκκινάκης, “µέσα από το διόραµα, µαθαίνεις ιστορία, πολλά ενδιαφέροντα πράγµατα και γνωρίζεις για θέµατα που ίσως αν δεν έβλεπες ένα διόραµα δεν θα είχε γεννηθεί το ενδιαφέρον. Μαθαίνεις για κάθε σκηνή, για κάθε στοιχείο πολλά πράγµατα, διότι για να κατασκευασθεί το διόραµα οφείλεις ακόµα και για ένα λουλουδάκι, ένα ζώο, ένα δέντρο, ένα αντικείµενο που υπήρχε στη συγκεκριµένη περιοχή µε την οποία ασχολείσαι, να µάθεις ότι όντως υπήρχαν, χρονικά είσαι σωστός χωρίς αποκλίσεις. Απαγορεύεται να παρεµβάλεις ή να παρουσιάσεις στοιχεία σε ένα ∆ιόραµα που δεν ανήκουν στην πραγµατικότητα, στη συγκεκριµένη εποχή, ακόµα και σε εποχές του χρόνου”.

Ο Μανώλης Κοκκινάκης µε καταγωγή από Λουσακιές, Καστέλι, Κίσσαµο, όπως µας γνωρίστηκε,  έχει αναπτύξει από πιτσιρικάς – είπε χαρακτηριστικά – το ενδιαφέρον και το µεράκι για τον µοντελισµό, έχοντας µέχρι σήµερα, σε διάστηµα 35 – 40 ετών, δηµιουργήσει πάρα πολλά θέµατα µοντελισµού, µε τα συγκεκριµένα που δώρισε στο Ναυτικό Μουσείο να είναι, τα δύο µεγαλύτερα που έχει κατασκευάσει. “Από το δηµοτικό που ασχολούµαι έχω καταλάβει πόσο ευχάριστη ασχολία και χόµπι είναι ο µοντελισµός κι η δηµιουργία διοραµάτων, γιαυτό και λέω στα παιδιά και τους νέους να ενδιαφερθούν, να ασχοληθούν, διότι µεταξύ άλλων οι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις που λαµβάνουν είναι τεράστιες, κάτι που δεν το περιµένεις”.

Μας είπε επίσης πως ένα από τα θέµατα που αντιµετωπίζει ο µοντελιστής είναι αυτό του κόστους, αλλά και αυτό είναι θέµα επιλογών. “Εξαρτάται από τον προϋπολογισµό του καθενός. Μπορεί να ξεκινήσει από 80, 100 ευρώ και να φτάσεις φυσικά σε σηµείο που να πεις ότι, δεν υπάρχει ταβάνι”. 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα