Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Αντιδρά το Δ.Σ. Ρεθύμνου στην αναγόρευση Ρίχτερ

Ένα ψήφισμα, κατα πλειοψηφία, κατά της αναγόρευσης Ρίχτερ και τρεις προτάσεις ψηφισμάτων θα κατατεθούν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπως αποφασίσθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου ενώ σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά πολίτες του Ρεθύμνου ετοιμάζονται να καταθέσουν μήνυση κατα του γερμανού καθηγητή.

Σύμφωνα με την ρεθυμνιώτικη ιστοσελίδα goodnet, ήρεμο κλίμα, αλλά χωρίς να καταφέρουν οι δημοτικοί σύμβουλοι να συμφωνήσουν σε ένα κοινό κείμενο, επικράτησε στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου με αφορμή τη συζήτηση για την αντίδραση του οργάνου στην υπόθεση αναγόρευσης του γερμανού καθηγητή Χάινς Ρίχτερ από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η τελική απόφαση είναι η κατά πλειοψηφία ψήφιση του ψηφίσματος που πρότειναν οι παρατάξεις της συμπολίτευσης και της μείζονος αντιπολίτευσης, το οποίο σε συνδυασμό με τρία ακόμα σχέδια ψηφισμάτων, που κατατέθηκαν και με τα πλήρως απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συνεδρίασης θα αποσταλούν στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και τη Σύγκλητο προκειμένου να γίνει γνωστή η θέση του δημοτικού συμβουλίου και των πολιτών του Ρεθύμνου για το θέμα που τους προηγούμενους μήνες προκάλεσε έντονη αναταραχή στην τοπική κοινωνία.
Στην χθεσινή συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχε πλήθος πολιτών που αντιδρούν με την αναγόρευση Ρίχτερ, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών, κ. Κωνσταντάκης και ο πρόεδρος του ΣΕΑΝ, κ. Κιαγιαδάκης, το παρών έδωσε και ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μανούσος Παραγιουδάκης, ο άνθρωπος που πρώτος με επιστολή του ήδη πριν από 3,5 χρόνια είχε επισημάνει τις σοβαρές ενστάσεις σχετικά με τις αναφορές του Χ. Ρίχτερ στο επίμαχο βιβλίο με ελληνικό τίτλο «Η μάχη της Κρήτης».
Ο κ. Παραγιουδάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα ο ίδιος διαπίστωσε διαβάζοντας το βιβλίο, σημειώνοντας ότι «ένιωσα σαν κρητικός τον θυμό που νιώθει κανείς όταν ακούει ψέματα. Ένιωσα προσβολή, καθώς έβλεπα να εκμηδενίζεται η ιστορία, η οποία είναι πραγματική». Ο ίδιος πάντως τόνισε πως είναι απαραίτητο να αποφευχθούν οι ακρότητες, ώστε τελικά το θέμα να έχει αίσια έκβαση και οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν να μην χάσουν την αξία τους.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγενίου, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση. Ο ίδιος τόνισε ότι απαιτείται νηφαλιότητα και προσοχή, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να μην θιγεί η σχέση ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και το πανεπιστήμιο. «Η δική μου προσωπική παράκληση είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αυτός ο λόγος να γίνει αφορμή να θιγεί η σχέση της κοινωνίας μας, του τόπου μας με το πανεπιστήμιο μας. Το τιμούμε και το σεβόμαστε και η δική μας προτροπή είναι πως αν μπορούν να συνεισφέρουμε σε κάτι είναι με την αγάπη μας, που διακριτικά εκφράζει τη γνώμη μας και παρακινεί σε μία επανεκτίμηση, αφού εκφραστεί η διαφωνία, όπως πολύ όμορφα άκουσα στο κοινό ψήφισμα των δύο παρατάξεων».
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης διάβασε το ψήφισμα που από κοινού πρότεινε η παράταξή του με την παράταξη Νίνου και τόνισε ότι είναι σημαντικό να προφυλαχθούν οι σχέσεις τοπικής κοινωνίας και πανεπιστημίου. «Πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος», είπε, «ώστε να διαδηλωθεί το κοινό αίσθημα και να μη διαταραχθεί, η ισορροπία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ κοινωνίας και Πανεπιστημίου». Και πρόσθεσε: «δε νομίζω να υπάρχει σε κανέναν η αμφιβολία ότι το φυσικό δίκαιο, από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε ανθρώπινος πολιτισμός, νομιμοποιεί την αντίσταση του κάθε λαού, που προσπαθούν να τον υποτάξουν».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος, τόνισε: «Το θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι η «αστοχία» του Τμήματος του Πανεπιστημίου, το οποίο δεν έλαβε υπόψη τις παρατηρήσεις του κ. Παραγιουδάκη, ώστε να προλάβει να προφυλάξει και το Πανεπιστήμιο, το ίδιο το Τμήμα, και τους Κρητικούς. Η πιο σωστή λύση είναι αυτή που καταλήξαμε από κοινού, θέλοντας να καταδείξουμε ότι διαφωνούμε τόσο με την απόφαση όσο και με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα της αναγόρευσης, το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και ζητούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του να επανεξετάσουν και σε τελική ανάλυση να αναθεωρήσουν την απόφαση που έχει λάβει».
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ρέθυμνο – Αλληλεγγύη – Ανατροπή», Μιχάλης Ανδρουλάκης είπε ναι στο κοινό ψήφισμα, υπό την προϋπόθεση να προστεθεί και να σταλεί και η δική του πρόταση για την σύσταση ομάδας ανεξάρτητων ιστορικών, που θα εξετάσουν το θέμα. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ανδρουλάκης προτείνει: «Θεωρούμε αναγκαία την ενδελεχή αποτίμηση του επιστημονικού έργου του κ. Ρίχτερ από ομάδα ανεξάρτητων από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης ειδικών ιστορικών με αδιαμφισβήτητο κύρος, έτσι ώστε με την έγκυρη κρίση τους το Πανεπιστήμιο Κρήτης να αποφασίσει τεκμηριωμένα και τελεσίδικα για την επιβεβαίωση ή την αναίρεση του τιμητικού τίτλου που αποδόθηκε».
Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μανούσος Μανουσογιάννης έκρινε την πρόταση των δύο παρατάξεων «διπλωματική» και δεν την ψήφισε, καταθέτοντας το δικό του σχέδιο ψηφίσματος, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Θεωρούμε ανεπίτρεπτο στην αποτίμηση του θέματος να επικρατήσουν οι ίδιες λογικές των «ισορροπιών» και των «διασυνδέσεων», που με τα γνωστά ήξεις αφήξεις οδηγούν στην αποδοχή των εγκλημάτων σε βάρος των λαών. Εξίσου απαράδεκτη είναι και η καπηλεία των ευαισθησιών και της ιστορικής μνήμης του κρητικού λαού και η προσπάθεια εξαργύρωσης του στο βωμό του τυχοδιωκτισμού και του αριβισμού.
Ο λαός της Κρήτης αλλά και οι άλλοι λαοί δεν μεγαλούργησαν πολεμώντας με τα θεριά για να τους φάνε σήμερα είτε οι κοριοί των διαπλοκών, τα ποντίκια των ποικιλώνυμων υποτακτικών των αγορών, που με αυτήν την αφορμή δίνουν εξετάσεις συμμόρφωσης.
Ο λαός της Κρήτης αργά ή γρήγορα θα αξιοποιήσει τα ιστορικά του διδάγματα στους μεγάλους αγώνες του σήμερα και του αύριο».
Το κοινό ψήφισμα δεν ψηφίστηκε ούτε από τους δύο δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Σταράκη και Βουρβαχάκη, οι οποίοι επέμειναν ότι πρέπει να εμπεριέχεται και η πρόταση της ανάκλησης της απόφασης. Κατέθεσαν και εκείνοι διαφορετικό ψήφισμα, το οποίο θα προστεθεί στον φάκελο που θα σταλεί στο πανεπιστήμιο. Μεταξύ άλλων στην πρότασή τους αναφέρουν: «Διαφωνούμε με την απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης να προχωρήσει στην αναγόρευση του γερμανού ιστορικού, απόφαση η οποία θεωρούμε ότι ελήφθη χωρίς διεξοδική εξέταση όλων των δεδομένων. Εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για την εν κρυπτώ, τελικά βράβευση του Γερμανού ιστορικού. Η συγκεκριμένη μεθόδευση δεν είναι θετική για το πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά τελικά και για τον κ. Ρίχτερ… Το Δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου, στην τελευταία του συνεδρίαση, αφουγκραζόμενο την τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου, αποφάσισε ομόφωνα να καταδικάσει την αναγόρευση του κυρίου Ρίχτερ σε επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης και ζητάει από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης την άμεση ανάκλησή της».
Τέλος, το ψήφισμα καταψήφισε και ο δημοτικός σύμβουλος, Στέλιος Πετράκης, που ζήτησε τόσο την ανάκληση της απόφασης, όσο και την απομάκρυνση του καθηγητή που πρότεινε την αναγόρευση από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΡΙΧΤΕΡ
Την υποβολή μήνυσης κατά του καθηγητή Χάινς Ρίχτερ προανήγγειλε ο δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Σταράκης, απόφαση που έχουν λάβει οι πολίτες που θίγονται από την υπόθεση. Μάλιστα, όπως ανέφερε στο Δ.Σ. ο δικηγόρος των πολιτών, Νίκος Κοτζαμπασάκης, θα κατατεθεί μήνυση σε βάρος του καθηγητή Ρίχτερ για συκοφαντική δυσφήμηση κατά των πολιτών, με αφορμή τις δηλώσεις του στην αναβληθείσα εκδήλωση του Ωδείου, όπου μεταξύ άλλων τους χαρακτήρισε σχεδόν «χουντικούς». Επιπλέον, οι πολίτες θα διεκδικήσουν την ανάκληση της απόφασης αναγόρευσης, με παράσταση που προτίθενται να κάνουν στην Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης.
ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρεθύμνης, εκφράζει τη λύπη του για όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν την αναγόρευση του καθηγητή κ. Ρίχτερ ως επίτιμου Διδάκτορα από το τμήμα Πολιτικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πράξεις και γεγονότα που θα είχαν περιοριστεί αν το Τμήμα δεν προχωρούσε στην τελετή αναγόρευσης μετά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.
Διαχρονικά, το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος Ρεθύμνης και η κοινωνία του Ρεθύμνου στηρίζουν πολύπλευρα το Πανεπιστήμιο Κρήτης, συμβάλλοντας με όσες δυνάμεις διαθέτουν στην απρόσκοπτη ανάπτυξη του και στην ανάδειξη του έργου του.
Αυτούς του διαχρονικούς δεσμούς μεταξύ Πανεπιστημίου και τοπικής κοινωνίας οφείλουμε όλοι καθημερινά να τους σφυρηλατούμε στοχεύοντας στην μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση, σεβόμενοι κανόνες και αξίες.
Με δεδομένο το σεβασμό μας στην αυτοτέλεια και την ακαδημαϊκή ελευθερία του δημόσιου Πανεπιστημίου, ζητούμε από το Πανεπιστήμιο να επαναφέρει, στα αρμόδια ακαδημαϊκά όργανά του, το θέμα της σχετικής απόφασης, με την οποία διαφωνούμε και η οποία έχει προκαλέσει την εύλογη λύπη και οργή της τοπικής κοινωνίας, αποκαθιστώντας την αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού που έχουμε από κοινού εδραιώσει αλλά και την ιστορική αλήθεια. Πιστεύουμε ότι κανείς δεν δικαιούται με το πρόταγμα της αντικειμενικότητας και ουδετερότητας στην επιστημονική έρευνα, να αφήνει το παραμικρό περιθώριο για την ταύτιση θυτών και θυμάτων, ούτε να υποβαθμίζει, εν προκειμένω, τους ηρωικούς αγώνες των Κρητικών ενάντια στην υποδούλωση και το ναζισμό».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα